Foto: AP/Scanpix
Austrālijas regbija izlase sestdien Goldkoustā ar 32:25 (14:7) pārspēja Argentīnu, tādējādi Austrālija punktu ziņā panāca Dienvidāfriku, bet Argentīnai jau 16 spēlēs nav izdevies izcīnīt pirmo uzvaru Regbija čempionātā.

Kad dienvidu puslodes gigantu ikgadējais Triju nāciju turnīrs 2012. gadā tika pārveidots par Regbija čempionātu, uzņemot Amerikas spēcīgāko izlasi Argentīnu - vienīgo no pasaules pirmā desmitnieka izlasēm, kura nepiedalījās nevienā ikgadējā elites izlašu turnīrā sakarā ar savu ģeogrāfisko nošķirtību - daudzi bažījās, ka jaunpienācēju liktenis būs vēl skarbāks nekā Eiropas Sešu nāciju turnīrā 2000. gadā uzņemtajai Itālijai. Galu galā itāļi galvenokārt palikuši pēdējā vietā, kamēr Argentīnu gaidīja trīs pasaules labākās izlases, kas gandrīz vienmēr bijušas galvas tiesu pārākas par Eiropas konkurentēm. Kaut gan Argentīna tiešām iepriekšējās sezonās palika pārliecinošā pēdējā vietā, tomēr tā dažreiz pamanījās izrādīt sīvu pretestību pasaules čempionei Jaunzēlandei, vienreiz nospēlēt neizšķirti un pat būt tuvu uzvarai pār DĀR, kā arī divreiz pamatīgi nobiedēt Austrāliju. Diemžēl sausais atlikums bija nulle uzvaru ailē.

Jaunā trenera Daniela Urkades vadībā Argentīna šogad spēlē daudz pārliecinošāk, divreiz liekot mocīties DĀR regbistiem un pat jaunzēlandiešiem nedodot vieglu pastaigu, tādēļ pamatoti varēja cerēt uz labvēlīgu iznākumu Austrālijā - savam pirmajam panākumam viņi tuvāk bijusi tieši "zaļajā kontinentā", nevis dzimtajās pampās - 2012. gadā Argentīna izšķieda 13 punktu pārsvaru un zaudēja 19:23, bet pērn piekāpās tikai ar 13:14. Papildu optimismu deva grupcīņas uzbrucēji, kuri pilnībā saplosīja titulētos dienvidāfrikāņus, kamēr austrāliešiem grupcīņa tradicionāli ir vājā vieta. Jāpiebilst gan, ka austrālieši savu "Ahileja papēdi" parasti veiksmīgi noslēpuši ar tehnikas viltībām, izprovocējot tiesnešus sodīt šajā spēles elementā pārākos pretiniekus, un par to uz savas ādas nesen pārliecinājās arī Jaunzēlande, kuras grupcīņas uzbrucēji spēles beigās vienkārši iespieda pretiniekus pie ieskaites laukuma, taču tiesnesis - ironiski, ka dienvidāfrikānis - allaž nosvilpa austrāliešiem par labu, neļaujot "All Blacks" izcīnīt uzvaru, kas būtu bijis pasaules rekords - astoņpadsmitā pēc kārtas.

Goldkoustā līstošajam lietum vajadzētu būt Argentīnas sabiedrotajam, taču Austrālija jau 2. minūtē ar kapteiņa Maikla Hūpera piezemējumu izvirzījās vadībā (5:0). Tas neizsita viesus no līdzsvara, un Manuels Montero jau pēc piecām minūtēm lieliskā skrējienā, par spīti triju aizsargu pūliņiem viņu neitralizēt, izvirzīja vadībā jau Argentīnu (5:7). Puslaika atlikušajā daļā mājinieku desmitais numurs Bernards Folijs realizēja trīs soda sitienus, panākot 14:7, taču pārsvars varēja būt lielāks, ja mājinieki būtu izmantojuši vairākas labas iespējas.

Otrā puslaika sākumā pēc Hūpera otrā piezemējuma (21:7) šķita, ka lieta darīta, turklāt drīz pēc tam traumu guva divi Argentīnas vadošie spēlētāji Huans Martins Ernandess un Huans Manuels Legisamons. Līdz puslaika vidum Folijs un viņa oponents Nikolass Sančess apmainījās ar soda sitieniem, panākot 24:13, bet 60. minūtē Pīters Betems palielināja Austrālijas pārsvaru līdz 16 punktiem (29:13), bet viņa kolēģi pamanījās izniekot kārtējo rezultatīvā uzbrukuma iespēju. Kļūdu pilnajā spēlē Austrālija pilnībā kontrolēja notiekošo, kamēr Argentīna bumbu kontrolēja vien aptuveni 25% laika - niecīgi maz, lai cerētu uz labvēlīgu rezultātu.

Spēles beigās pēkšņi parādījās intriga - vispirms pacietīgs uzbrukums 64. minūtē vainagojās ar Marselo Boša piezemējumu (29:20), bet 71. minūtē Hoakins Tukulets sodīja mājiniekus par haosu aizsardzībā (29:25). Viesiem liktenīgs bija Sančesa netrāpītais realizācijas sitiens, tas nozīmēja, ka atlikušajās minūtēs jāgūst vēl viens piezemējums. Austrālieši aizsardzībā vairs nekļūdījās, toties Folijs ar kārtējo precīzo soda sitienu padarīja viesu uzdevumu praktiski neiespējamu - 32:25, un dienvidamerikāņi varēja vien cerēt uz neizšķirtu, ja gūtu realizētu piezemējumu. Pēdējās minūtēs viņiem bija lieliskas iespējas - vispirms viņi iespieda mājiniekus pie ieskaites laukuma, taču divu metru attālumā neizdarīja piespēli brīvam spēlētajam, bet sekojošajās grupcīņās pie pretinieku ieskaites laukuma pastāvīgi dominēja, taču pēdējās sekundēs tiesnesis nevis piešķīra soda piezemējumu par labu Argentīnai, bet negaidīti sodīja viņus pašus par pāragru bumbas ievadi pirms tiesneša komandas - un Austrālija varēja atviegloti nopūsties. Argentīnai kārtējā vilšanās - jau trešo spēli šajā sezonā viņi bijuši tuvu vēsturiskajam panākumam, taču vienmēr nedaudz pietrūcis un nācies samierināties ar vienu bonusa punktu par zaudējumu ar mazāk nekā 8 punktu starpību.

Iepriekšējā spēlē Jaunzēlande Velingtonā ar 14:10 pārspēja DĀR. Pēc šīs kārtas Regbija čempionāta vadībā ir Jaunzēlande ar 16 punktiem, tai seko DĀR un Austrālija - pa 10 punktiem, bet tabulu noslēdz Argentīna ar3 punktiem.

Atlikušās Regbija čempionāta spēles: 27. septembri DĀR - Austrālija, Argentīna - Jaunzēlande, 4. oktobrī DĀR - Jaunzēlande, Argentīna - Austrālija. Jaunzēlande var nodrošināt uzvaru turnīrā jau Argentīnā, ja uzvarēs ar bonusa punktu par vismaz četriem piezemējumiem. Iepriekšējās divās sezonās tas ir izdevies - 54:15 pirms diviem gadiem un 33:15 pērn.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 12 reizes jeb tieši divreiz vairāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi abos līdzšinējos turnīros, turklāt pārspējot pretiniekus visās 12 spēlēs, bet kopumā turnīra trijos gados vēl nav zaudējusi nevienā spēlē, uzvarot 15 reizes un vienreiz samierinoties ar neizšķirtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!