Foto: AFP/Scanpix
DĀR regbija izlase sestdien Birmingemā ar 46:6 (17:6) sakāva Samoa, saglabājot labas izredzes iekļūt ceturtdaļfinālā un daļēji reabilitējoties par apkaunojošo zaudējumu Japānai.

Ir spēcīgas regbija valstis, ir ļoti spēcīgas regbija valstis, un ir valstis, kurās regbijs nozīmē daudz vairāk nekā vienkārši sports. Viena no šādām retajām valstīm ir Dienvidāfrika, kur regbijs balto minoritātei, jo īpaši afrikandu valodā runājošajiem, ir kā viens no identitātes balstiem, bet izlase ar iesauku "Springbokke" - viens no galvenajiem simboliem. Pateikt, ka pēc šokējošā zaudējuma Japānai DĀR regbija forumi atgādināja piktu lapseņu pūzni vai satracinātu hiēnu baru, nozīmē nepateikt neko. Visi, kam nebija slinkums, pieprasīja trenera Hainekes Maijera, kapteiņa Žana de Viljēra un dažu citu veterānu, piemēram, Viktora Metfīlda padzīšanu no izlases. Nesaudzīgai kritikai bija pamats, Japānas sagādātais pazemojums bija pēdējais piliens visādi neveiksmīgajā DĀR izlases sezonā - kopš pērnā gada novembra DĀR bija zaudējusi sešās spēlēs no deviņām, turklāt otro reizi vēsturē Velsai, pirmo reizi vēsturē Argentīnai un visbeidzot pirmo reizi kādai komandai, kas nav pat pasaules rangu tabulas pirmajā desmitniekā. Īsi sakot, nomazgāt kaunu varēja tikai ar pārliecinošām uzvarām.

Pirms spēles bija skaidrs, ka nekāda papildu motivācija DĀR izlasei nav nepieciešama. Savukārt Samoa ir pazīstama ar savu aso un ātro spēli, kas izteikti tendēta uz tiešo kontaktu, un šis stils DĀR tradicionāli ir bijis ļoti pa prātam - Pasaules kausu izcīņā DĀR pret Samoa spēlējusi četras reizes un gandrīz vienmēr DĀR uzvara bijusi vairāk nekā pārliecinoša (1995. gada ceturtdaļfinālā 42:14, 2003. gadā 60:10, 2007. gadā 59:7, un tikai 2011. gadā cīkstēšanās izvērtās sīva - 13:5).

Jau pirmā minūte parādīja DĀR noskaņojumu. Samoāņu milzis Alesana Tuilangi uztvēra Handres Polarda raidīto bumbu, un jau pēc mirkļa atradās vairāku dienvidafrikāņu ielenkumā, izpelnoties tiesneša Veina Bārnsa soda sitienu pretinieku labā. Polards nekļūdījās, 3:0 DĀR labā. Samoāņi atbildēja var vairākiem iespaidīgiem spēka paņēmieniem un līdzsvaroja spēli, Maikam Stenlijam līdz 12. minūtei ar diviem soda sitieniem izvirzot vadībā Samoa (3:6). Samoa ātrie aizsargi, jo sevišķi fulbeks Tims Nanai-Viljamss demonstrēja lielisku tehniku, izveidojot bīstamus izrāvienus. Samoa kontrolēja bumbu pat līdz 83% laika, un spēle solījās būt ļoti aizraujoša.

14. minūtē spēlē notika lūzums. Samoāņu kārtējā uzbrukuma laikā Stenlija tālo piespēli pārtvēra DĀR aizsargs Džons Pols "Džei Pī" Pītersens, kurš vienatnē aizskrēja līdz Samoa ieskaites laukumam (8:6). Kaut gan samoāņi turpināja vairāk kontrolēt bumbu, bet pārējās situācijās satricināt savus titulētos pretiniekus ar spēka paņēmieniem, biežie noteikumu pārkāpumi ļāva DĀR pamazām nodrošināt rezervi - līdz puslaika beigām Polards trāpīja vēl trīs soda sitienus (17:6). Kopumā puslaiks aizritēja ātrā tempā un baudāmi, abām izlasēm brutāla spēka spēli apvienojot ar ātriem izrāvieniem.

Otrajā puslaikā DĀR palielināja apgriezienus, pārņēma spēles kontroli un nodemonstrēja savus nolūkus, atsakoties sist sodus, bet raidot bumbu stūrī pie pretinieku ieskaites laukuma. 46. minūtē DĀR realizēja savu pārsvaru ar lielisku Pītersena otro piezemējumu - pēc uzvarēta sānu iemetiena, kur Viktors Metfīlds joprojām ir nepārspējams, vispirms "uzsūcot" pretinieku aizsargus ieskaites līnijas vidusdaļā, bet pēc tam ātri izspēlējot uz malu un vienkārši realizējot skaitlisko pārsvaru (24:6). Nekādu jautājumu par spēles uzvarētāju nepalika pēc veterāna flankera Skalka Burgera piezemējuma 57. minūtē (29:6). Pēc dažām minūtēm šķita, ka Samoa guvusi pirmo piezemējumu, kad Nanai-Viljamss skaisti izspēlēja bumbu Tusi Pisi, tomēr video tiesnesis uzskatīja, ka piespēle tomēr bijusi nedaudz uz priekšu.

Pēdējās minūtes aizritēja ar nomācošu DĀR pārsvaru, divkārtējiem pasaules čempioniem gūstot vēl trīs piezemējumus - vispirms 71. minūtē Skalks Brics realizēja DĀR labākajās tradīcijās izveidotu gigantisku molu, kas noslaucīja visus savā priekšā (34:6), 77. minūtē savu "hat trick" svinēja Pītersens (39:6), bet pēdējā minūtē ātru uzbrukumu noslēdza izcilais sprinteris Braiens Habana (46:6).

Arī šī spēle iekļuvusi Pasaules kausu izcīņas vēsturē - 66. minūtē Alesanu Tuilangi nomainīja Džordžs Pisi, un pirmo reizi Pasaules kausu vēsturē vienas komandas sastāvā laukumā vienlaikus atradušies trīs brāļi - Kens, Tusi un Džordžs Pisi.

Pēc šīs spēles B grupā DĀR pirmo reizi nokļuvusi vadībā ar 7 punktiem divās spēlēs, tai seko Skotija ar 5 punktiem, kā arī Samoa un Japāna - pa 4 punktiem, bet ASV punktu nav. 27. septembrī otrās kārtas pēdējā spēlē Skotija spēlēs pret ASV, bet 3. oktobrī Samoa-Japāna un DĀR-Skotija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!