Foto: AFP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) politiķi bija apņēmušies tiesas ceļā nepieļaut komandas došanos uz šāgada pasaules čempionātu nepietiekama melnādaino spēlētāju skaita dēļ, taču viņu mēģinājums izgāzies, vēsta britu mediji.

DĀR sīkas politiskās partijas "Agency for New Agenda" prezidents Edvards Mahlomola Mohoanatse, kurš cīnās par valsts etniskā vairākuma tiesībām, bija solījies panākt, lai DĀR regbija izlase netiek uz pasaules čempionātu Anglijā un Velsā. Viņa nepatikas iemesls ir nelielais melnādaino spēlētāju skaits komandā, jo valsts noteikusi, ka dažādu sporta spēļu izlašu komandām vismaz 30% sportistu jābūt ar tumšu ādas krāsu, raksta "The Irish Mirror".

Politiķis vērsās Starptautiskajā Regbija federācijā ar lūgumu aizliegt DĀR izlasei spēlēt šajā turnīrā, bet partija iesūdzēja tiesā DĀR Regbija federāciju. "Agency for New Agenda" regbiju dēvē par "apkaunojošu aparteīda mantojumu". DĀR augstākā tiesa lēmusi, ka šī liet anetiks izskatīta, taču tiesnesis Ntendeja Mavundla kritizējis to, ka nacionālā transformācija DĀR patiešām notiekot "gliemeža ātrumā", ziņo BBC.

DĀR izlasē, kurā iekļauti 31 sportists, ir deviņi melnādaini spēlētāji, un valstsvienības treneris Heineke Meijers uzskata, ka ar to pietiek, lai komandas sastāvs atbilstu normām.

Savukārt melnādainais izlases spēlētājs Braiens Habana norāda, ka regbijs joprojām var apvienot valsti kā tas bija 1995. gadā, kad Nelsons Mandela DĀR notiekošā pasaules čempionāta laikā uzvilka izlases jeb "Springboks" zaļo kreklu.

"Es gribu, lai šāgada Pasaules kauss DĀR komandai ir veiksmīgs, un ceru, ka mēs kā spēlētāji varam palīdzēt valstij apvienoties," saka Habana. "2007. gadā mēs uzvarējām pasaules čempionātā un es zinu, ka mums ir pa spēkam apvienot nāciju."

Pasaules kausa izcīņas turnīrs sākies 18. septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!