Foto: AFP/Scanpix
Dienvidāfrikas regbija izlase sestdien Saltā ar 33:31 (16:13) sīvā cīņā pārspēja Argentīnu, atgūstot vadību regbija čempionātā. Titulētie dienvidāfrikāņi tikai spēles beigās izvirzījās vadībā, un gluži kā pirms nedēļas savā laukumā pēdējās minūtes aizvadīja izmisīgā aizsardzībā.

Nekad vēl Argentīnas izlase nebija tik tuvu vēsturiskai uzvarai pār DĀR - līdz šai spēlei 18 reizes bija uzvarējusi DĀR, un vienreiz spēle beidzās neizšķirti. Pirms diviem gadiem Argentīna bija vadībā 16:9, un tikai Fransuā Steina piezemējums pēc pārtvertas piespēles ļāva DĀR panākt neizšķirtu. Pērn Argentīna atkal ātri panāca septiņu punktu pārsvaru un vēl 10 minūtes līdz spēles beigām bija vadībā 17:16, taču divi Mornes Steina soda sitieni izglāba viesu reputāciju.

Arī šoreiz Morne Steins bija Argentīnas cerību kapracis, kaut gan viss varēja būt savādāk, ja mājinieki būtu izmantojuši savas daudzās izdevības. Argentīna sāka vareni, tās grupcīņas spēlētāji pilnībā dominēja pār saviem DĀR kolēģiem, un 5. minūtē Nikolass Sančess ar soda sitienu izvirzīja vadībā mājiniekus (3:0). Viesi drīzumā atbildēja ar Handrē Polarda soda sitienu (3:3), tam nekavējoties sekoja Huana Martina Ernandesa dropsitiens (6:3), bet puslaika vidū Polards atkal izlīdzināja rezultātu. 26. minūtē mājinieku spiediens beidzot vainagojās ar Manuela Montero piezemējumu (13:6).

Kaut gan Polards ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (13:9), mājinieku uzbrukumu viļņi turpināja velties, un šķita, ka otrai piezemējums ir tikai laika jautājums. Taču 32. minūtē mājinieku kļūdu uzbrukumā nekavējoties izmantoja viesu devītais numurs Ruans Pinārs, kurš aizspēra bumbu līdz mājinieku ieskaites laukumam, un vienam no planētas ātrākajiem regbija spēlētājiem Braienam Habanam atlika to piespiest pie zemes un pirmo reizi izvirzīt vadībā Dienvidāfriku (13:16). Puslaika pēdējās minūtēs mājinieki sarīkoja kārtējo bīstamo uzbrukumu, taču Marselo Bošam pie viesu ieskaites laukuma neizdevās novaldīt bumbu, un DĀR regbisti atviegloti devās atpūtā.

Dienvidāfrikāņu atvieglojums drīz pārvērtās aukstos sviedros – otrā puslaika sākumā Tomass Kubelli un Hoakins Tukulets ar piezemējumiem lika uzgavilēt tribīnēm (25:16), un 56. minūtē Sančess ar soda sitienu panāca jau 12 punktu pārsvaru (28:16). Mājinieki turpināja kontrolēt spēli, un vēsturiskā pirmā uzvara pār DĀR izskatījās pavisam reāla.

Tomēr divkārtējie pasaules čempioni prata atgūties no šoka. Pēc viesu ofensīvas 59. minūtē Kornels Hendrikss spēja ar bumbu aizsniegties līdz ieskaites līnijai, un pēc ilgām pārdomām un atkārtojumu pētīšanas spēles video tiesnesis ieskaitīja piezemējumu, ko realizēja uz maiņu uznākušais Morne Steins (28:23). Drīz pēc tam Sančess netrāpīja dropsitienu, un notikumi atkal pārsviedās mājinieku ieskaites laukuma tuvumā, līdz viesu mols 69. minūtē vainagojās ar Marsela Kocē piezemējumu, ko atkal realizēja Steins (28:30).

Ar to intriga nebeidzās – 74. minūtē mājinieki ieguva tiesības uz tālu soda sitienu, ko realizēja Bošs (31:30). Zinot Steina snaipera reputāciju, atlikušajā laikā Argentīnai vajadzēja precīzi nospēlēt savā laukuma pusē, taču trīs minūtes pirms spēles beigām liktenīgo reizi pievīla disciplīna, un Steins nekļūdījās. Pēdējās minūtes Argentīna aktīvi uzbruka, taču Ernandess kļūdījās ar piespēli, bumba atstāja laukumu, un DĀR nosargāja uzvaru.

Iepriekšējā spēlē Jaunzēlande ar 51:20 sakāva Austrāliju, pārspējot 2003. gada 29 punktu rekorduzvaru Sidnejā. Šī uzvara bija salda atmaksa par neizšķirtu pagājušajā nedēļā, kad Austrālija pārtrauca Jaunzēlandes uzvaru sēriju viena soļa attālumā no rekorda. Zaudējuši vienu rekordu, "All Blacks" izcīnīja trīs citus – pirmo reizi pret Austrāliju guva vairāk nekā 50 punktus, sagādāja Austrālijai vissmagāko sakāvi abu izlašu divcīņās kopš 1903. gada un vēl vairāk nostiprināja Oklendas "Eden Park" cietokšņa reputāciju – savā galvenajā stadionā Jaunzēlande uzvarējusi jau 33 spēles pēc kārtas (tostarp 14 pret Austrāliju), nav nevienam zaudējusi kopš 1994. gada neveiksmes pret Franciju, un nav zaudējusi Austrālijai kopš 1986. gada.

Pēc otrās kārtas Regbija čempionāta vadībā ar 8 punktiem ir DĀR, tai seko Jaunzēlande ar 7 punktiem, bet Argentīnai un Austrālijai ir pa diviem punktiem.

Turpmākās Regbija čempionāta spēles: 6. septembrī Austrālija – DĀR, Jaunzēlande – Argentīna, 13. septembrī Jaunzēlande – DĀR, Austrālija – Argentīna, 27. septembri DĀR – Austrālija, Argentīna – Jaunzēlande, 4. oktobrī DĀR – Jaunzēlande, Argentīna – Austrālija.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 12 reizes jeb tieši divreiz vairāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi abos līdzšinējos turnīros, turklāt pārspējot pretiniekus visās spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!