Foto: AFP/Scanpix
DĀR regbija izlase 30. oktobrī Londonas Olimpiskajā stadionā ar 24:13 (16:0) pieveica Argentīnu un izcīnīja regbija Pasaules kausa izcīņas bronzas medaļas, atgriežoties pasaules rangu tabulas pirmajā trijniekā.

DĀR pārliecinošo panākumu apēnoja tikai tas, ka veterānam Braienam Habanam, par spīti vairākām iespējām, tā arī neizdevās gūt piezemējumu un pārspēt Jaunzēlandes leģendas Džonas Lomu rekordu – 15 piezemējumus Pasaules kausu finālturnīros. Tiesa, Lomu tos guva tikai divos Pasaules kausos (Habana – trijos), līdz viņa spožo karjeru iznīcināja smagā nieru kaite, kas viņam daudzus gadus lika izmantot dialīzes iekārtu, bet 2004. gadā pārciest nieres transplantācijas operāciju.

Pirmajā puslaikā ar Džei-Pī Pītersena piezemējumu, Handres Polarda realizāciju un trim soda sitieniem DĀR panāca pieklājīgu pārsvaru (16:0). Pēc pirmā puslaika Polards apsteidza savu sausā palikušo argentīniešu sāncensi Nikolasu Sančesu kā turnīra rezultatīvākais spēlētājs (Polardam – 90, Sančesam – 89, kamēr no finālistiem austrālietim Bernardam Folijam pašlaik ir 75, bet jaunzēlandietim Danielam Kārteram – 63 punkti).

Otrajā puslaikā jau 41. minūtē Sančess ar dropsitienu guva pirmos Argentīnas punktus (16:3), taču jebkādas "pumu" cerības jau pēc divām minūtēm iznīcināja DĀR uzbrucējs Ebens Ecebets (21:3). 52. minūtē Sančess ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (24:6), bet atlikušajā laikā Argentīna centās uzlauzt DĀR aizsardzību, gūstot panākumu tikai tiesneša pieliktajā laikā ar Huana Pablo Orlandi piezemējumu (24:13). Tādējādi Sančess ar 97 punktiem apsteidzis Polardu un, visticamāk, paliks turnīra rezultatīvākais spēlētājs.

Šī spēle bija pēdējā, kad DĀR izlasē varēja baudīt leģendārā piektā numura un sānu iemetienu ilggadējā karaļa, 38 gadus vecā Viktora Metfīlda spēli, kurš kopā ar savu Pretorijas "Bulls" komandas biedru Bakīzu Botu (pērn beidza karjeru DĀR izlasē) daudzus gadus veidoja pasaulē labāko ceturtā-piektā numura kombināciju. Pēc līdzšinējo kapteiņu Žana de Viljēra un Furī du Prie traumām, pēc kurām abi paziņojuši par izlases karjeras beigām, Metfīlds savā pēdējā spēlē devās laukumā kā kapteinis. Interesanti, ka Metfīlds beidza spēlēt izlasē pēc 2011. gada Pasaules kausa izcīņas, taču DĀR treneris Haineke Maijers pēc triju gadu pārtraukuma pierunāja viņu atgriezties. Jāpiebilst, ka Metfīldu piektā numura pozīcijā nomainījušais 22 gadus vecais Blūmfonteinas "Cheetahs" pārstāvis Loods de Jahers jau apliecinājis sevi kā ļoti talantīgu spēlētāju, kurš kopā ar Keiptaunas "Stormers" ceturto numuru, 24 gadus veco Ecebetu veido lielisku kombināciju.

Pēdējo spēli izlases sastāvā aizvadīja arī DĀR flankers Skalks Burgers un Argentīnas flankers Huans Martins Fernandess Lobe.

Šī ir otrā reize, kad divkārtējā čempione DĀR izcīnījusi bronzas medaļas - 1999. gadā spēlē par trešo vietu DĀR pieveica Jaunzēlandi (22:18), kā arī otrā reize, kad DĀR tikusies ar Argentīnu, abām izlasēm esot labāko četriniekā – 2007. gada pusfinālā DĀR pārliecinoši uzvarēja ar 37:13.
Savukārt 31. oktobrī Tvikenemā notiks Pasaules kausa izcīņas finālspēle, kurā pašreizējā čempione Jaunzēlande tiksies ar Austrāliju. Abas izlases ir divkārtējās čempiones, un Jaunzēlande var kļūt par pirmo izlasi Pasaules kausu vēsturē, kas spējusi aizstāvēt savu kroni, bet jebkurā gadījumā fināla uzvarētāja būs vienīgā trīskārtējā pasaules čempione. Turklāt arī šoreiz apstiprinājusies tradīcija, ka par čempioni kļūst tikai tā izlase, kas ir uzvarējusi visās grupas spēlēs.

Finālspēle, visticamāk, būs gulbja dziesma izlases sastāvā tādām "All Blacks" zvaigznēm kā kapteinis Ričijs Mako, Daniels Kārters, Ma'a Nonu, Konrāds Smits, Kevens Mealamu.

Abu izlašu ceļš uz Pasaules kausa izcīņas virsotni bija ļoti atšķirīgs. Ja Stīva Hansena vadībā Jaunzēlande kopš titula izcīnīšanas 2011. gadā vēl vairāk palielinājusi apgriezienus, šajā laikā sasniedzot bezprecedenta dominēšanu regbija pasaulē, 53 spēlēs izcīnot 48 uzvaras, 2 reizes nospēlējot neizšķirti, bet zaudējot tikai 3 reizes, Austrālijas izlase Maikla Čeikas vadībā nieka viena gada laikā no haosa un iekšēju konfliktu plosītas izlases, kad pēc kārtējā skandāla izlasi pēkšņi pameta Čeikas priekštecis Jūens Makenzijs, pārvērtusies par nopietnu pretendenti uz Pasaules kausu.

Izlases sekmes veicināja arī paša Čeikas ļoti kolorītā persona. Dzimis libāniešu imigrantu ģimenē, viņš jau kluba karjerā izpelnījās asa spēlētāja slavu, pēc tam pārgāja uz modes industriju, kurā sapelnīja miljonus, bet vēlāk atgriezās regbijā kā treneris. Viņš ir vienīgais treneris, kurš triumfējis abu pusložu prestižākajos turnīros – 2009. gadā Īrijas "Leinster" izcīnīja savu pirmo "Heineken" kausu, bet 2014. gadā Austrālijas "Waratahs" – savu pirmo "Super Rugby" titulu. Čeikas popularitāti medijos veicināja arī viņa svešvalodu prasme, spējot ar žurnālistiem runāt ne vien angļu, bet brīvi arī franču, itāļu un arābu valodās.

Ļoti interesants būs ne tikai treneru duelis, bet arī cīņa laukumā dažādos spēles elementos, piemēram, kā Kārters un Folijs diriģēs savu komandu spēli, kā Mako ar Džeromu Kaino spēs neitralizēt Deivida Pokoka un Maikla Hūpera aktivitātes cīņā par bumbu uz zemes, kurš uzvarēs gaisa divcīņās – Bens Smits vai Izraēls Folau, vai Jaunzēlandes grupcīņa spēs gūt virsroku pār ievērojami progresējušo Austrālijas grupcīņu, ņemot vērā, ka austrāliešu rindās atgriezies Skots Sio, kurš uzvarēs abu izlašu ātro un ļoti tehnisko aizsargu divcīņā, utt. Finālspēle solās būt līdzvērtīga.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!