Foto: AFP/Scanpix
Aizvadītas pasaules spēcīgāko regbija valstsvienību kārtējās testa spēles, un šoreiz to starpā izceļas divas: Austrālija-Francija ar negaidīti nekvalitatīvu sniegumu, un Jaunzēlande-Anglija ar tieši pretējo – jaunzēlandiešu žilbinošo regbiju mača otrajā puslaikā.

Sērijas Austrālija-Francija otrā spēle Melburnā tika gaidīta ar lielu nepacietību, jo franči pēc smagā zaudējuma pirmajā mačā (23:50) sākumsastāvā izdarīja desmit(!) maiņas, iekļaujot tajā visas zvaigznes, kam pirms nedēļas vēl tika dota atpūta pēc nacionālā čempionāta finālmača. Tas lika domāt, ka nu tikai būs īsta regbija ballīte, diemžēl nesanāca pat pašvaks pikniks. Austrālieši izcīnīja niecīgu uzvaru 6:0 (Bernarda Foleja un Nika Vaita divi soda sitieni), taču vairāk nekā 27 000 skatītāju pamatoti jutās vīlušies, jo spēle bija nebaudāma - regbija apskatnieki to jau nodēvējuši par "šausmīgu", "vienu no sliktākajām spēlēm testa maču vēsturē" utml.

Jā, aizsardzībā abas komandas spēlēja ļoti uzmanīgi - neviens piezemējums netika izdarīts, toties uzbrukumā abu komandu izpildījumā pa visu maču var atcerēties tikai trīs uzplaiksnījuma brīžus otrajā puslaikā (pirmajā - 0:0 -  vispār nebija nekā, izņemot divus neveiksmīgus franču mēģinājumus realizēt soda sitienus no neizdevīgām pozīcijām). Austrālijai izdevās vairāki bīstami uzbrukumi tūlīt pēc pārtraukuma un puslaika vidū, kad arī tika realizēti abi soda sitieni, savukārt frančiem tikai pēdējās minūtēs, kad viņi izmisīgi centās izdarīt piezemējumu, bet bez viņiem raksturīgās izdomas un improvizācijas, no izslavētā "franču stila" nebija ne vēsts. Turklāt spēli viņi pabeidza mazākumā, jo 68. minūtē tika noraidīts Bernārs le Rū, un arī tas, protams, apgrūtināja viņu centienus. Līdz ar to Austrālija jau nodrošinājusi uzvaru sērijā neatkarīgi no trešās spēles iznākuma.

Pavisam cits regbijs bija Jaunzēlandes-Anglijas otrajā spēlē Danedīnā (28 470 skatītāju). Kaut gan pirmajā sacensībā angļi tikai pašās beigās piekāpās mājiniekiem 15:20, arī viņu treneris Stjuarts Lankasters pamatīgi atjaunoja sastāvu, izdarot piecas maiņas starta piecpadsmitniekā. Spēles sākums angļiem izdevās lielisks - jau 8. minūtē viņi bija vadībā 10:0 (soda sitiens, piezemējums, realizācijas sitiens). Kaut gan Ārons Krūdens 11. minūtē ar soda sitienu guva trīs punktus, samazinot rezultāta starpību, līdz pat puslaika vidum iniciatīva piederēja angļiem. Mājinieki centās to pārņemt, bet pieļāva neraksturīgi daudz tehnisku kļūdu - regbija žargonā runājot, viņiem "krita bumba no rokām". Tomēr pamazām viņi ieskrējās, un puslaika beigās mājinieki jau dominēja, tiesa, lielu labumu negūstot - vien ar soda sitienu panākot 6:10.  

Toties tūlīt pēc pārtraukuma All Blacks nodemonstrēja tādu sniegumu, kā dēļ viņus tā slavēja regbija apskatnieki. 25 minūšu laikā viņi guva 22 punktus (15 no tiem ar trim piezemējumiem klasiskā jaunzēlandiešu stilā), viesiem ļaujot vien iesist vienu sodu - 28:13. Mača un līdz ar to arī sērijas (2:0) liktenis šajā brīdī faktiski bija izšķirts, jo viesiem pat ar diviem "septiņpunktu" (piezemējums un realizācijas sitiens) uzbrukumiem nepietiktu, lai vismaz panāktu sāncenšus. Spēles pēdējas astoņās minūtēs, kad mājinieki noņēma kāju no gāzes pedāļa, angļiem tiešam arī izdevās divi "septiņpunktnieki" - otrais jau kompensācijas laikā - un līdz ar to Jaunzēlande izcīnīja uzvaru vien ar minimālu rezultātu 28:27, bet, salīdzinot ar pirmo sacensību, spēles ziņā šoreiz panākums tika gūts daudz pārliecinošāk.

Durbanā notika Dienvidāfrikas un Velsas divu spēļu sērijas pirmā cīņa. Intriga pirms tās bija liela, jo velsieši visai negaidīti nāca klajā ar visai optimistiskiem paziņojumiem, ka šim Velsas modelim ir pa spēkam gūt panākumu pret pasaules ranga otro komandu. Tiesa, netrūka arī speciālistu, kuri bija noskaņoti visnotaļ skeptiski, jo savainojumu dēļ eiropiešu sastāvā nav trīs pasaules klases zvaigznes - kapteinis Sems Vārbartons, Lī Halfpenijs un Džastins Tipuriks. Skeptiķiem izrādījās taisnība - velsieši pat nespēja izrādīt pienācīgu pretsparu mājiniekiem, kur nu vēl cīnīties par panākumu - Dienvidāfrika svinēja pārliecinošu uzvaru 38:16. Viesi gan sāka varen sparīgi, un Dans Bigars jau otrajā minūtē ar trāpīgu dropsitienu izvirzīja viņus vadībā 3:0, tomēr viņu prieki bija pavisam īsi. Jau 6. minūtē lieliskais Braians Habana izdarīja piezemējumu, Morne Steins precīzi izpildīja realizācijas sitienu, un 7:3 mājinieku labā. Vēl pēc brīža velsieši palika mazākumā uz desmit minūtēm, un apturēt sāncenšus vairs nebija iespējams. Spēlējot vairākumā, DĀR guva vēl divus "septiņpunktniekus", un pirmā puslaika vidū atradās vadībā 21:6.

Mājiniekiem spēle tik ļoti gāja no rokas, ka viņi tā smaidīja un rādīja jautras grimases TV operatoriem, it kā tā būtu kāda paraugspēle, regbija šoviņš, nevis atbildīgs testa mačs pret vienu no pasaules spēcīgākajām komandām (6. vieta rangā). Viņi to varēja atļauties, jo intrigas šajā cīņā vairs nebija - puslaikā ejot, jau 28:9 uzvarētāju labā. Otro puslaiku DĀR uzvarēja ar krietni mazāku pārsvaru 10:7, taču ne mirkli neradās iespaids, ka velsiešiem ir kaut mazākās cerības lauzt cīņas gaitas. Vienīgo gandarījumu zaudētājiem sagādāja Alekss Katberts, kurš 68. minūtē izdarīja vienīgo piezemējumu savas komandas labā, veicot fantastisku sologājienu - neapšaubāmi skaistākais piezemējums šajās spēlēs.

Visās trijās minētajās sērijās pēdējās cīņas notiks 21. jūnijā.

Visintriģējošākais mačs aizvadītās nedēļas nogalē notika Toronto, kur Kanāda zaudēja Skotijai 17:19. Lūk, kā mainījās rezultāts: 0:3, 3:3, 8:3, 8:10, 8:13 (pirmais puslaiks), 11:13, 14:13, 14:16, 17:16, 17:19 (Kreigs Leidlovs 72. minūtē). Mājinieki visiem spēkiem centās glābt spēli, taču viņu cerības lielā mērā sagrāva Džeba Sinklera noraidījums 75. minūtē. 

Īrija Tukumanā vēlreiz pieveica mājiniekus argentīniešus 23:17, līdz ar to gūstot panākumu visā sērijā 2:0. Eiropiešiem neklājās viegli - pēc pirmā puslaika ar 10:9 vadībā bija laukuma saimnieki.

Līdzīgi kā Melburnā, neviens piezemējums netika izdarīts Apijā, kur Samoa ar 15:0 pārspēja Itāliju. Mājinieku labā visus punktus ar pieciem precīziem soda sitieniem guva Tusi Pisi. Itālijai astotais zaudējums pēc kārtas.

Aizvadītas divas spēles Pacific Nations Cup ietvaros. Pašreizējie čempioni Fidži Lautokā ar 45:17 (24:3) pārspēja Tongu. Jaunzēlandē spēlējošā Nemani Nodolo kontā 20 punkti. Carson California stadionā Japāna pieveica mājiniekus ASV 37:29. Japānai devītā uzvara pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!