Foto: AFP/Scanpix
Fidži regbija izlase otrdien Miltonkīnsā ar 47:15 (26:10) A grupā pieveica Urugvaju, savukārt Rumānijas izlase D grupas spēlē Lesterā spēja atgūt 15 punktu deficītu un pārspēt Kanādu ar 17:15 (0:8).

Kaut gan pēc pirmajām trīs spēlēm pret Angliju, Austrāliju un Velsu tabulā punktu nebija, Fidži sniegums bija labs, visiem favorītiem tika izrādīta cienīga pretestība; sevišķu atzinību izpelnījās saliniekiem netipiski labā grupcīņa. Pret klasē ievērojami zemāko Urugvaju Fidži bija neapstrīdama favorīte, un jau 4. minūtē to apliecināja ar kārtīgi sakurtu pirti pie pretinieku ieskaites laukuma, kas vainagojās ar tiesneša piešķirto soda piezemējumu (7:0) un dzeltenās kartītes parādīšanu devītajam numuram Ogustīnam Ormaečea. Skaitlisko vairākumu fidžieši izmantoja 9. minūtē ar Nemijas Kenatales piezemējumu (12:0).


Atgūstot spēlētāju pilnu komplektu, Urugvajai četru minūšu laikā ar Aleho Durana soda sitienu un Karlosa Arbolejas piezemējumu izdevās atjaunot intrigu (). Fidžieši atbildēja ar savu milzīgo uzbrucēju spēku, liekot pretiniekiem vairākkārt pārkāpt noteikumus pie sava ieskaites laukuma, 27. minūtē nopelnot jau otro tiesneša piešķirto soda piezemējumu (19:10), bet 37. minūtē Leone Nakarava palielināja pārsvaru līdz 16 punktiem (26:10). 57. minūtē Ormaečea guva Urugvajas otro piezemējumu (26:15), uz ko fidžieši atbildēja ar Tevitas Kavubati un Kini Murimurivalu piezemējumiem minūtes laikā (40:15). Diemžēl pēc Murimurivalu piezemējuma Ormaečea sāka grūstīšanos, un tiesnesis viņam parādīja otro dzelteno kartīti, kas automātiski nozīmēja sarkano - pirmo šajā turnīrā. Punktu spēlei pielika Kraistčērčas "Crusaders" zvaigzne Nemani Nadolo - 47:15.

Neraugoties uz mājinieces Anglijas izgāšanos, Pasaules kausa finālturnīrs turpina uzstādīt dažādus apmeklētības rekordus, šoreiz Miltonkīnsas "Stadium MK", kurā spēli noskatījās 30 048 skatītāji, kas ir stadiona rekords. Šis sasniegums ir jo īpaši atzīmējams, jo spēle nenotika nedēļas nogalē, un neviena no komandām nebija turnīra favorītu skaitā.

Pēc šīs spēles A grupā Austrālijai (+97) un Velsai (+58) ir pa 13 punktiem, Anglijai - 6 punkti (+1), Fidži - 5 punkti (-17), bet Urugvajai (-139) punktu nav. 10. oktobrī Velsa un Austrālija noskaidros grupas uzvarētāju, bet Anglija tiksies ar Urugvaju. Līderu divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā tiksies ar B grupas otro vietu (visticamāk, Skotiju, taču liela pārsteiguma gadījumā Japānu), bet zaudētāja - 17. oktobrī ar B grupas uzvarētāju (praktiski garantēti DĀR).

Savukārt D grupas spēlē Lesterā Rumānija spēlē pret Kanādu spēj atgūties no un izraut uzvaru ar 17:15 (0:8). Līdz 45. minūtei ar Daniela fan der Merves un Džefa Haslera piezemējumiem, Neitena Hirajamas realizāciju, kā arī Gordona Makrorija soda sitienu pielijušajā laukumā kanādieši panāca šķietami drošu 15 punktu pārsvaru, tomēr par spēles varoni kļuva rumāņu kapteinis Mihajs Makovejs, kura divi piezemējumi līdz 75. minūtei ļāva samazināt rezultāta starpību līdz vienam punktam (15:14), bet 78. minūtē Florins Vlaiku ar soda sitienu izrāva uzvaru (17:15).

Pēc šīs spēles D grupā Īrijai (+84) un Francijai (+72) ir pa 14 punktiem, Itālijai - 5 punkti (-24), Rumānijai - 4 punkti (-59), bet Kanādai - 1 punkts (-73). 11. oktobrī Itālija un Rumānija cīnīsies par automātisko ceļazīmi uz 2019. gada finālturnīru, bet Īrija un Francija noskaidros grupas uzvarētāju. Līderu divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā spēlēs ar C grupas otro vietu (praktiski garantēti Argentīnu), bet zaudētāja - 17. oktobrī ar C grupas uzvarētāju (praktiski garantēti Jaunzēlandi).


Trešdien, 7. oktobrī, B grupā DĀR tiksies ar ASV, bet C grupā Gruzija spēlē ar Namībiju centīsies paveikt visu no sevis atkarīgo, lai iegūtu automātisko ceļazīmi uz nākamo Pasaules kausa finālturnīru, vienlaikus cerot uz Tongas teorētiski neizbēgamo zaudējumu Jaunzēlandei.

Pašlaik B grupā DĀR ir 11 punkti (+56), Skotijai - 10 punkti (+40), Japānai - 8 punkti (-12), Samoa - 4 punkti (-52), bet ASV (-32) punktu nav. DĀR nevajadzētu rasties problēmām uzvarēt ar bonusa punktu un nosargāt pirmo vietu grupā, savukārt Skotijai 10. oktobrī ir nepieciešama uzvara pār Samoa; pretējā gadījumā 11. oktobrī Japāna ar bonusa punkta uzvaru pār ASV var viņus apsteigt. Ja šodien nenotiks nekāda milzu sensācija, 17. oktobrī ceturtdaļfinālā DĀR tiksies ar A grupas otro vietu (visticamāk, Velsu), bet B grupas otrā vieta - ar A grupas uzvarētāju (visticamāk, Austrāliju).

Savukārt C grupā pašlaik vadībā ir Jaunzēlande ar 14 punktiem (+87), Argentīnai ir 10 punkti (+64), Tongai - 6 punkti (-22), Gruzijai - 4 punkti (-71), bet Namībijai punktu nav (-58). 9. oktobrī Jaunzēlande spēlēs ar Tongu, bet 11. oktobrī Argentīna tiksies ar Namībiju.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, bet čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī. Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!