Foto: Zigismunds Zālmanis
Ceturtdien, 4. maijā, Baldones stadionā notika šīs sezonas pirmais lielais regbija 7 turnīrs – Latvijas atklātā kausa izcīņa. Sacensību finālā spēkiem mērojās "Baltic XL/Livonia" un "Stats/Ķekava", ar rezultātu 17:12 (12:12, 5:5) papildlaikā dramatiskā cīņā uzvaru izraujot "Livoniešu" pirmajai vienībai.

Latvijas atklātā kausa izcīņu šogad uzsāka 11 komandas, kas sadalītas trijās grupās. Turnīrā startēja: "Eži/EK sistēmas", "Baltic XL/Livonia", "HansaFlex/Livonia", "Garkalne/Livonia", ĶNSS (Ķekavas Nacionālā Sporta skola), "Stats/Ķekava", "Halipapa/Jūrmala", Jūrmalas SS (Sporta skola), Šauļu Sporta ģimnāzija (Lietuva), RK "Sigulda" un RK "Fēnikss".

Atgādināsim, ka 2016. gadā Latvijas kausu regbijā 7 izcīnīja Regbija kluba "Miesnieki" vienība "Stats Serviss", bet otrie bija "Halipapa". Savukārt trešie – "Baltic XL/Livonia". Šogad šīs vienības ieņēma mainītas vietas pirmajā trijniekā: "Baltic XL/Livonia", "Stats/Ķekava" un "Halipapa/Jūrmala".

Tādējādi varam uzskatīt, ka "Livonieši" revanšējušies "Miesniekiem" par neveiksmi Latvijas kausā pagājušajā gadā un arīdzan zaudējumu šīs sezonas ievadspēlē – Prezidenta kausā –, kas 1. aprīlī notika Ozolniekos. Savukārt svētdien, 7. maijā, Upesciemā notiks jau nākošais regbija 7 turnīrs – Latvijas čempionāta pirmais posms.

Kā jau minēts ievadā, 2017. gada Latvijas kausa finālā Baldonē spēkiem mērojās "Baltic XL/Livonia" un "Stats/Ķekava" regbisti. Izšķirīgais mačs bija ļoti līdzīgs, un spēles pirmais puslaiks noslēdzās neizšķirti 5:5. Arī pamatlaika beigās tika fiksēts vienāds rezultāts 12:12. Lai noteiktu uzvarētāju, tika spēlēts papildlaiks līdz pirmajam gūtajam piezemējumam. Sekmīgāki bija "Livonieši", kuru rindās spēlējošais eksbobslejists Pavels Tulubjevs guva izšķirīgos piecus punktus – 17:12 "Baltic XL/Livonia" labā.

Pirmajā puslaikā abas vienības apmainījās piezemējumiem. "Livoniešiem" piecus punktus guva Ainārs Bērziņš, bet "Miesniekiem" – Jānis Zālmans. Interesanti, ka "Stats/Ķekava" regbistu izpildītais realizācijas sitiens trāpīja pa vārtu stabu... Savukārt pēc pārtraukuma "Baltic XL/Livonia" rindās izcēlās Vītars Blošķis (viņš pats arī precīzi sita realizāciju). Toties "Stats/Ķekava" sastāvā piecus punktus guva Emīls Balodis, bet divus pieplusoja Raivis Kokins. Visbeidzot pagarinājumā galīgais vārds piederēja "Livoniešiem" un Tulubjevam.

"Turnīrs bija sarežģīts," pēc izcīnītās uzvaras Latvijas kausā teica "Baltic XL/Livonia" galvenais treneris Edmunds Ščavinsks. "Pieci mači vienā dienā, pirmoreiz kopā esot komandai – tas bija nopietni. Līdz finālam gan tikām bez īpašām problēmām. Lielu sarežģījumu nevajadzēja būt arī izšķirīgajā spēlē, taču, kā jau tas ierasts spēlēs ar "Miesniekiem", radās problēmas... Tomēr viss galu galā beidzās labi! Svētdien Upesciemā jau nākamais septiņnieka turnīrs. Jāpiebilst, ka regbija grafiks maijā ir nopietns un saspringts!"

"Esmu apmierināts ar savas vienības demonstrēto spēli," pastāstīja "Stats/Ķekava" galvenais treneris Uldis Bautris. "Fināls bija interesants. Mūsu uzbrucēji nospēlēja švakāk, turklāt pieļāvām vairākas kļūdas bez vajadzības. Gaidīsim jaunus septiņnieka turnīrus!"

"Trešā vieta mūsu pirmajai komandai ir ļoti labs rezultāts," piebilda RK "Jūrmala" galvenais treneris Svajūns Mikalčus. ""Halipapa/Jūrmala" rindās labākais bija Arturs Perihs. Viņš bija redzamākais gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Savukārt Jūrmalas SS sastāvā grūti kādu izcelt, jo virknējums pēc vecuma ir ļoti jauns. Arī dalītā septītā, astotā vieta ir labs sasniegums."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!