Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien, 2. maijā, "Daugavas" stadionā notika Eiropas Nāciju kausa (ENK) 2B divīzijas spēle starp Latvijas un Andoras valstsvienībām, sīvā, smagā un pa brīžam pat rupjā cīņā laukuma saimniekiem ciešot zaudējumu ar 5:14 (5:11). Tādējādi pavasara ciklā Latvijas regbisti diemžēl ir palikuši bez punktiem, ļaujot turnīra tabulā panākt sevi Kipras un Andoras izlasēm.

Jāuzsver, ka cīņa sākās ar 25 minūšu nokavēšanos, jo rīkotāji nebija parūpējušies par neatliekamās palīdzības transporta klātesamību "Daugavas" stadionā. Ja ātrā palīdzība, kura pa kaklu, pa galvu beidzot tika izsaukta, nokavētos vēl piecas minūtes, iespējams, Latvijas izlasei tiktu pat piešķirts tehniskais zaudējums...

Kad pēc šāda piespiedu "pārtraukuma" spēle beidzot varēja sākties, jau tās debijā izcēlās divi kautiņi, taču Ukrainas tiesnesis Sergejs Poplavskis par roku izvicināšanu uz 10 minūtēm noraidīja tikai mūsu Māri Streikišu. Rezultātu atklāja viesi, iesitot diezgan patālu soda sitienu, bet neilgi pēc tam guva arī pirmo piezemējumu - 0:8. Pēc tam sekoja laukuma saimnieku atbilde - bumbu sāncenšu ieskaites zonā piespieda Emīls Balodis. 5:8, jo neprecīzs bija jaunā Mārtiņa Bokiša realizācijas sitiens. Pirmā puslaika izskaņā andorieši guva vēl trīs punktus ar soda sitienu. 5:11, tā noslēdzās mača pirmā daļa, kuras laikā Latvijai bija vairākas labas iespējas gūt punktus, taču realizēta tika tikai viena...

Otrais puslaiks bija tikpat smagnējs kā pirmais, bet punkti tika gūti pašā spēles izskaņā. Beigām tuvojoties, Andora neiesita simtprocentīgi sitamu sodu, bet vēl pēc mirkļa bija precīzi no nedaudz tālākas distances. 14:5 andoriešu labā - tas šajā mačā bija viss.

Latvijai tagad paliek deviņi punkti, taču tikpat ir Kiprai un Andorai. Kiprieši savā laukumā zaudēja Lietuvai ar 20:26. Lietuvieši tagad ir vēl pārliecinošāki līderi ar 20 punktiem, bet turnīra tabulu noslēdz Ungārija ar četriem punktiem.

Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko:

- Bumbas no rokām krita ārā arī pretiniekiem, taču viņi neatļāvās pielaist tādas kļūdas kā mēs. Būt ieskaites laukumā un nepiezemēt bumbu, tas ir nepiedodami. Diemžēl no sāncenšu puses bija arī provokācijas. Par tām brīdināju spēlētājus jau pirms mača, taču mūsu puiši bieži vien nenoturējās, par ko tiesnesis mūs sodīja. Tomēr, neraugoties uz visu to, mums bija vairāk jāgūst punkti pirmajā puslaikā. Ir smagi spēlēt bez iespēlēta desmitā numura. Vairāki spēlētāji pat turpināja cīņu ar savainojumiem, taču es par to viņus pat sabāru. Pretinieki tomēr darbojās ļoti netīri, bet tiesnesis manā skatījumā izlaida cīņu no rokām. Kāpēc šoreiz nespēlēja Leno Bramanis un Kristaps Bērziņš? Pēc spēles pret Lietuvu veicām video analīzi un secinājām, ka abi šobrīd nav savā labākajā formā, tāpēc viņi palika ārpus spēlētāju saraksta. Toties veiksmīgi debitēja mūsu sestais numurs Mārtiņš Bērziņš no "Fēniksa". Domāju, ka sekmīgi, un esam atraduši labu papildinājumu mūsu trešajai līnijai.

Latvijas izlases sastāvs: Guntis Cirša (RK "Miesnieki"), Antons Oseledko ("Goteborg", Zviedrija), Kārlis Dzenis, Emīls Balodis (abi - RK "Miesnieki"), Māris Streikišs (LMT RK "Eži"), Mārtiņš Bērziņš (RK "Fēnikss"), Viktors Silvoniks (RK "Miesnieki"), Ainārs Bērziņš, Norberts Bekmanis (abi - RFC "Livonia"), Ruslans Kotļevs (LMT RK "Eži"), Matīss Zalcmanis (RK "Ovāls"), Dāvis Gauja, Vigo Valdavs (abi - RFC "Livonia"), Emīls Cēburs (RK "Miesnieki), Mārtiņš Bokišs (LMT RK "Eži"). Uz maiņu: Sandris Jauntēvs (RK "Ovāls"), Jānis Šveds (LMT RK "Eži"), Elmārs Imbrass (RK "Ovāls"), Kārlis Garokalns (RK "Miesnieki), Andrejs Borisovs (RK "Ovāls"), Artūrs Kisle (RFC "Livonia"), Mikus Ozols (RK "Sigulda"), Valters Raņķis (RFC "Livonia").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!