Foto: AFP/Scanpix
Regbija Pasaules kausa izcīņā 7. oktobrī Gruzijas regbija izlase Ekseterā C grupas grūtā spēlē pieveica Namībiju ar 17:16 (0:6) un gandrīz nodrošināja dalību 2019. gada finālturnīrā, savukārt Londonā DĀR ar 64:0 (15:0) vienos vārtos apspēlēja ASV un izcīnīja pirmo vietu B grupā.

Tā kā Gruzijas konkurentei Tongai vēl jāspēlē pret pasaules čempioni Jaunzēlandi, un tikai brīnums ļaus tongiešiem izcīnīt kaut punktu, uzvara pār Namībiju praktiski garantētu Gruzijai trešo vietu C grupā un automātisku kvalifikāciju uz nākamo Pasaules kausa finālturnīru Japānā.

Šķietami viegls uzdevums, taču to sarežģīja Gruzijas regbistu daudzās kļūdas, disciplīnas problēmas un pašu nespēja izmantot Namībijas kļūdas - piemēram, pirmajā puslaikā Gruzija dominēja grupcīņā, bija ievērojami labāka praktiski visos statistikas rādītājos, Namībija jau 9. minūtē traumas dēļ zaudēja savu kapteini Žaku Burgeru, Namībija veica 66 spēka paņēmienus, bet kļūdījās fantastiski bieži - 33 spēka paņēmienu mēģinājumos, taču rezultāts pēc diviem Teunsa Koces soda sitieniem bija 6:0 Namībijas labā.

Puslaika beigas aizritēja ļoti nervozi, trijiem spēlētājiem nokļūstot uz sodīto soliņa - vispirms 36. minūtē Džaba Bregvadze, ceturtajā pieliktajā minūtē namībietis Rauls Larsons, bet devītajā pieliktajā minūtē - par atkārtotiem pārkāpumiem Larsonam sekoja viņa vietā laukumā uznākušais Johans Kucie. Puslaika pēdējā minūtē gruzīnu uzbrucējiem beidzot izdevās tikt pāri Namībijas ieskaites laukuma līnijai, taču īru tiesnesis Džordžs Klensijs konstatēja piespēli uz priekšu. Pirmais puslaiks ar visām daudzām pauzēm ilga vairāk nekā stundu.

Otrajā puslaikā Gruzijai beidzot izdevās realizēt savu pārsvaru, 50. minūtē Mamukam Gorgodzem izlaužoties no divu namībiešu aizsargu tvēriena (7:6). Vienlaikus par bīstamu spēli jau trešais namībietis devās uz sodīto soliņa, un 55. minūtē Laša Malaguradze panāca jau 14:6. 68. minūtē Gruzijas desmitais numurs Merabs Kvirikašvili ar soda sitienu panāca jau šķietami drošo 17:6, taču jau pēc divām minūtēm Koce atjaunoja astoņu punktu starpību, bet 75. minūtē ar piezemējumu samazināja starpību līdz vienam punktam (). Atlikušo laiku Gruzijai izdevās kontrolēt bumbu un nosargāt uzvaru.

Šī spēle iegāja abu izlašu vēsturē - pirmo reizi Pasaules kausu izcīņā Gruzijai izdevies vienā turnīrā uzvarēt divās spēlēs, savukārt Namībijai pēc 18 zaudētajām spēlēm beidzot izdevās izcīnīt pirmo punktu.

Pēc šīs spēles C grupā Jaunzēlandei ir 14 punkti (+87), Argentīnai - 10 punkti (+64), Gruzijai - 8 punkti (-70), Tongai - 6 punkti (-22), bet Namībijai - 1 punkts (-59). 9. oktobrī Jaunzēlande spēlēs ar Tongu, bet 11. oktobrī Argentīna tiksies ar Namībiju. Ceturtdaļfinālā grupas uzvarētāja (gandrīz garantēti Jaunzēlande) 17. oktobrī spēlēs ar D grupas otro vietu (Francijas un Īrijas spēles zaudētāju), bet otrā vieta (gandrīz garantēti Argentīna) 18. oktobrī spēlēs ar D grupas uzvarētāju (Francijas un Īrijas spēles uzvarētāju).

Savukārt B grupas spēlē Londonas Olimpiskajā stadionā DĀR bez problēmām nodrošināja pirmo vietu grupā, sakaujot ASV ar 64:0. Tikai pirmajā puslaikā amerikāņi spēja izrādīt pretestību divkārtējiem pasaules čempioniem, kurus pievīla disciplīna un sliktā iespēju realizācija, līdz pārtraukumam samierinoties ar diviem piezemējumiem. Pēc pārtraukuma laukumā bija pavisam cita DĀR izlase, kas 40 minūšu laikā ASV regbistus sarūgtināja ar astoņiem piezemējumiem un viņiem sagādāja visu laiku smagāko sakāvi Pasaules kausu vēsturē.

Par spēles varoni ar trim piezemējumiem 21 minūtes laikā kļuva Braiens Habana, kurš tādējādi ar 15 piezemējumiem trijos Pasaules kausa finālturnīros ir panācis līdzšinējo labāko piezemējumu guvēju, jaunzēlandieti Džonu Lomu, kurš savus 15 piezemējumus guva divos turnīros. Habanam bija iespēja pat pārspēt Lomu rekordu, taču viņš zaudēja kontroli pār bumbu, mēģinot ienest savu ceturto piezemējumu. Jāpiebilst, ka Habana ar 64 piezemējumiem DĀR izlasē ir panācis austrāliešu leģendu Deividu Kampēzi kā otrais labākais piezemējumu guvējs izlašu spēlēs, par pieciem piezemējumiem atpaliekot no japāņa Daisukes Ohatas.

Pēc šīs spēles B grupā DĀR ir 16 punkti (+120), Skotijai - 10 punkti (+40), Japānai - 8 punkti (-12), Samoa - 4 punkti (-52), bet ASV (-96) punktu nav. Lai ceturtdaļfinālā pievienotos DĀR, Skotijai 10. oktobrī ir nepieciešama uzvara pār Samoa; pretējā gadījumā 11. oktobrī Japāna ar uzvaru pār ASV var viņus apsteigt. Ceturtdaļfinālā DĀR 17. oktobrī tiksies ar A grupas otro vietu (visticamāk, Velsu), bet B grupas otrā vieta - ar A grupas uzvarētāju (visticamāk, Austrāliju).

A grupā Austrālijai (+97) un Velsai (+58) ir pa 13 punktiem, Anglijai - 6 punkti (+1), Fidži - 5 punkti (-17), bet Urugvajai (-139) punktu nav. 10. oktobrī Velsa un Austrālija noskaidros grupas uzvarētāju, bet Anglija tiksies ar Urugvaju. Līderu divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā tiksies ar B grupas otro vietu (visticamāk, Skotiju, taču liela pārsteiguma gadījumā Japānu), bet zaudētāja - 17. oktobrī ar B grupas uzvarētāju DĀR.

D grupā Īrijai (+84) un Francijai (+72) ir pa 14 punktiem, Itālijai - 5 punkti (-24), Rumānijai - 4 punkti (-59), bet Kanādai - 1 punkts (-73). 11. oktobrī Itālija un Rumānija cīnīsies par automātisko ceļazīmi uz 2019. gada finālturnīru, bet Īrija un Francija noskaidros grupas uzvarētāju. Līderu divcīņas uzvarētāja 18. oktobrī ceturtdaļfinālā spēlēs ar C grupas otro vietu (praktiski garantēti Argentīnu), bet zaudētāja - 17. oktobrī ar C grupas uzvarētāju (praktiski garantēti Jaunzēlandi).

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, bet čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī. Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!