Foto: AFP/Scanpix
Īrijas regbija izlase svētdien Dublinā ar 19:9 (9:3) pārspēja Angliju, kļūstot par vienīgo līderi Sešu nāciju kausa izcīņā un atkārtojot savu rekordu - desmit uzvaras pēc kārtas.

Līderu cīņā Īrija jau pirmajās minūtēs pārņēma iniciatīvu, ar desmitā numura Džonatana Sekstona realizētajiem diviem soda sitieniem ātri panākot 6:0. Sekstona oponents Džordžs Fords ar dropsitienu realizēja pirmo angļu parādīšanos mājinieku laukuma pusē, taču Sekstons drīzumā atjaunoja sešu punktu pārsvaru, īru uzbrucējiem dominējot sadursmēs un teritoriālajā cīņā, bet medijos izreklamētajā "meistara un mācekļa" divcīņā veterāns Sekstons parādīja savu pārākumu pār jauno talantu Fordu. Angļi varēja būt gandarīti, ka pēc pirmā puslaika zaudēja ar nieka sešiem punktiem, ņemot vērā mājinieku pārsvaru un desmit (!) reizes zaudēto bumbu.

Otrajā puslaikā spēles gaita īpaši nemainījās - īri turēja kāju uz angļu rīkles, Sekstons pārliecinoši vadīja komandas uzbrukumus, līdz 52. minūtē Robijs Henšo ar piezemējumu nodrošināja izšķirošo pārsvaru (19:3). Puslaika vidū Fords trāpīja divus soda sitienus, un pamazām Anglija pārņēma iniciatīvu, taču tiesnesis pēdējā minūtē neieskaitīja Džeka Nouela piezemējumu, kas gan nebūtu viesus paglābis no zaudējuma.

Tādējādi jaunzēlandieša Džo Šmita vadībā Īrija saglabāja cerības uz "Grand Slam" un apliecināja sevi kā Eiropas regbija galveno cerību rudenī gaidāmajā Pasaules kausa izcīņā Anglijā, vienlaikus atkārtojot savu rekordu - desmit uzvaras pēc kārtas. Jāpiebilst, ka šajā sērijā īri pārspējuši visas pasaules regbija lielvalstis, izņemot Jaunzēlandi (kuru tā nekad nav uzvarējusi), ar kuru pēdējo reizi tikās 2013. gadā un dramatiski zaudēja pēdējās sekundēs, izlaižot no rokām 19 punktu pārsvaru.

Kopš 1875. gada Īrija un Anglija tikušās 129 reizes, Īrija uzvarējusi 47 reizes, Anglija - 74 reizes, bet 8 spēles noslēgušās neizšķirti.

Tikmēr Velsas regbisti Parīzē ar 20:13 (6:3) pieveica Franciju, saglabājot izredzes izcīnīt piekto titulu 11 gadu laikā. Brutālajā divcīņā velsieši pirmā puslaika sākumā izmantoja centra spēlētāju Džeimiju Robertsu kā tarānu mājinieku aizsardzības līnijas uzlaušanai, un Lī Hāfpenijs divas reizes ar soda sitieniem izmantoja iegūto teritoriju, uz ko mājinieki spēja atbildēt ar vienu Kamila Lopesa soda sitienu. Robertsa panākumi lika franču trenerim Filipam Senandrē viņa neitralizēšanai jau 17. minūtē izlaist laukumā milzi Matjē Bastaro, un Francija palielināja apgriezienus. Velsieši varēja justies atviegloti, ka tiesnesis neieskaitīja Joana Igē piezemējumu, bet Lopess netrāpīja divus soda sitienus.

Otrajā puslaikā sīvā spēkošanās turpinājās, Hāfpenijs ar Lopesu apmainījās ar soda sitieniem, līdz 59. minūtē Velsa guva izšķirošo pārsvaru ar Dana Bigara piezemējumu (14:6), un Hāfpenijs drīz palielināja pārsvaru līdz 11 punktiem. 68. minūtē Briss Dulēns realizēja Francijas uzbrucēju pārsvaru, tomēr viesiem pamazām izdevās apslāpēt mājinieku ofensīvu un atgūt virsroku grupcīņā, bet nekļūdīgais Hāfpenijs iesita pēdējo naglu franču cerību zārkā, tādējādi Velsa pirmo reizi kopš 1957. gada pieveikusi Franciju jau ceturto reizi pēc kārtas, turklāt Parīzes "Stade de France" guvusi panākumu piekto reizi pēdējās deviņās spēlēs.

Kopš 1908. gada Velsa tikusies ar Franciju 93 reizes, Velsa uzvarējusi 47 spēlēs, Francija - 43 spēlēs, bet 3 reizes bijis neizšķirts.

Savukārt pastarīšu cīņā Skotija Edinburgā ar 19:22 (16:15) negaidīti zaudēja Itālijai. Sākumā viss liecināja par skotu pārliecinošu uzvaru - jau 1. minūtē Gregs Leidlo ar soda sitienu, bet 7. minūtē Marks Benets ar piezemējumu panāca 10:0. Itāļi ātri atguvās un noorganizēja molu pie skotu ieskaites laukuma, ko 10. minūtē ar piezemējumu vainagoja Džošua Furno (10:5). Līdz puslaika beigām Leidlo un Haimona apmainījās ar soda sitieniem (16:8), un tieši Haimonas joprojām pagalam neveiksmīgā soda sitienu realizācija šoreiz nesa augļus - 37. minūtē viņa raidītā bumba trāpīja pa vārtu stabu, to veiksmīgi notvēra Džovanbatista Venditi un guva itāļu otro piezemējumu (16:15).

Otrā puslaika vidū Leidlo palielināja skotu pārsvaru (19:15), taču spēles beigās itāļu uzbrucēji sakūra īstu pirti pie skotu ieskaites laukuma. Vispirms viņu mols kā tarāns ielauzās pretinieku ieskaites laukumā, taču skotiem izdevās nepieļaut bumbas pieskaršanos zemei. Itāļu uzbrucēji turpināja dominēt grupcīņā, un skoti nespēja izturēt spiedienu. Vispirms tienesis 78. minūtē parādīja dzelteno kartīti Benam Tūlisam par itāļu mola novilkšanu zemē. Itāļi izmantoja skaitlisko pārsvaru un turpināja spiedienu uz mājinieku ieskaites laukumu, līdz tiesnesis zaudēja pacietību par skotu pārkāpumiem un piešķīra itāļiem soda piezemējumu, vienlaikus parādot dzelteno kartīti arī Freizeram Braunam.

Tādējādi Itālija izcīnījusi otro uzvaru viesos kopš uzņemšanas Sešu nāciju turnīrā 2000. gadā - arī pirmais panākums 2007. gadā tika svinēts tieši Edinburgā, tikai toreiz itāļi izšķirošo pārsvaru guva jau spēles sākumā, ar četriem piezemējumiem sodot ikvienu skotu kļūdu, pēc tam izturot mājinieku spiedienu un izcīnot graujošu uzvaru (37:17).

Kopš 1996. gada Skotija un Itālija spēlējušas 23 reizes, Skotija uzvarējusi 15 spēlēs, bet Itālija - 8.

Pēc trešās kārtas Īrija ir vadībā ar sešiem punktiem, pa četriem punktiem ir Anglijai un Velsai, pa diviem punktiem - Francijai un Itālijai, bet Skotijai punktu nav. 14. martā Velsa uzņems Īriju, bet Anglija - Skotiju, savukārt 15. martā Itālija tiksies ar Franciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!