Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Sestdien, 28. martā viesnīcā "Bellevue Park Hotel Riga"notika kārtējais Latvijas Regbija federācijas (LRF) kongress, kurš, sācies pusdienlaikā, ieilga līdz pat vēlai vakara stundai, līdz delegāti pēc karstiem strīdiem vienojās par to, ka nepieciešams saietu turpināt pēc četrām nedēļām, 26. aprīlī.

Kongresa ievadā tika apstiprināts Mandātu komisijas ziņojums par to, ka ieradušies 18 balstiesīgie delegāti un viens asociētais loceklis. Tā kā LRF šobrīd ir 26 biedri (divi no tiem asociētie locekļi bez balsstiesībām), kongress tika atzīts par lemtspējīgu.

Turpinājumā ar ziņojumu uzstājās LRF prezidents Aleksandrs Zuments. Viņš uzsvēra, ka jaunajai valdei prezidenta vadībā izdevies daudz maz sakārtot LRF finanses. "2013. gada 31. decembrī mūsu parādi piegādātājiem bija 23,5 tūkstoši, bet 2014. gada decembrī 5,8 tūkstoši. Kase, kurai bija 17 tūkstošu iztrūkums, ir savesta kārtībā," apgalvoja A. Zuments. "Parādi šobrīd veido vairs tikai 4,5 tūkstošus, savukārt lielo parādu bijušajam prezidentam Andrim Deniņam pārņēmis Aleksandrs Zuments un vēl divi LRF valdes locekļi."

Savas uzrunas turpinājumā A. Zuments īsumā analizēja dažādas LRF darbības sfēras. "2014. gadā klubiem bija maz spēļu," teica prezidents. "Šogad, cerams, šajā ziņā būs labāk. Ļoti daudz pretenziju bija pret tiesnešiem. Tagad mums ir jauns galvenais tiesnesis Igors Buceņins, kurš, domājams, spēs šo situāciju labot. Daudz mums vajadzētu jaunus trenerus. Šajā jautājumā ir daudz ko strādāt, jo divas Latvijas izlases vada ārvalstu treneri. Latvijas izlases pagājušogad nostartēja iespēju robežās. Piecpadsmitnieks noslēdza sezonu ar ekselentu spēli pret Kipru! Jāpiebilst, ka ar šā gada 15. martu ģenerālsekretāra Aivara Pilenieka vietā ir jauns izpilddarbinieks – Oļegs Voroņins."

Nobeigumā A. Zuments pieskārās uzdevumiem 2015. gadā. "Finanses tagad ir nostabilizējušās," teica LRF prezidents. "Jārunā par attīstības plānu. Vajadzētu novilkt ģenerāllīnijas. Noteiktākam vajadzētu būt komisiju darbam. Jābūt skaidri formulētam, ko katrs dara."

Kongresa turpinājumā ar ziņojumu uzstājās LRF bijušais ģenerālsekretārs Aivars Pilenieks. "Pagājušajā gadā mums bija 70 regbija aktivitāšu," teica A. Pilenieks. "Citreiz nedēļu nogalēs notikumi pat pārklāja cits citu un notika vairākās vietās. Starptautiskajā arēnā startēja sešas Latvijas izlases. Kopumā esam aizvadījuši ļoti labu sezonu."

Savukārt jaunais LRF ģenerālsekretārs Oļegs Voroņins, nesolot momentānus samilzušo problēmu risinājumus, uzstājās ar vairāku punktu plānu, ko iecerējis veikt Latvijas regbija labā. Jāuzsver, ka jaunā ģenerālsekretāra konstruktīvā uzstāšanās vienīgo reizi šajā kongresā izpelnījās skaļus un vienotus delegātu aplausus.

Sekoja LRF komisiju vadītāju vai to pārstāvju ziņojumi. Tiesnešu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Sarkans oponēja LRF prezidentam A. Zumentam, ka nav dzirdējis nopietnus pārmetumus no klubiem par tiesāšanas kvalitāti. "Vismaz līdz manai adresei tādi nav nonākuši," teica Sarkans. "Mīnuss pagājušajā sezonā bija mazais spēļu skaits, kas samazināja esošo tiesnešu praksi. Diemžēl arī soģu skaits nav pieaudzis, bet gan samazinājies. Pozitīvi ir tas, ka izdevās panākt apmaiņas programmu ar Zviedrijas Regbija federāciju. Domājams, mūsu tiesnešiem tās rezultātā izdosies notiesāt vairākas spēles zviedru čempionātā. Uzsāktas arī līdzīgas sarunas ar Lietuvu."

"Pēdējo triju gadu laikā ir pieaudzis jaunatnes komandu skaits," savā atskaitē secināja LRF Jaunatnes komisijas priekšsēdētājs Māris Šmits. "Vairs nav tā, ka jaunatnes regbiju veido tikai un vienīgi "Eži". Jāuzslavē "Livonia", un arī citi. Ja 2013. gadā Latvijas jaunatnes čempionātos bija komandas no 15 Latvijas vietām, tad 2014. gadā 20, bet šogad plānojam jau 24. Liela problēma ir treneru atalgojums. Šobrīd tikai trīs klubi ir panākuši algu izmaksu no pašvaldībām."

Vēl kongresā uzstājās Sacensību organizācijas komisijas priekšsēdētājs Māris Robežnieks, kurš paziņoja, ka nākotnē centīsies aktīvi iedzīvināt regbija ziemas sacensības, Pludmales regbija komisijas loceklis Normunds Bondars, kurš uzsvēra, ka bīčregbijam Latvijā šogad aprit 20 gadi, Sieviešu komisijas vadītājs Dins Sirsniņš, kas teica, ka šogad plānots daudz nopietnāks nekā citkārt gatavošanās process Latvijas dāmu izlasei, kura savu Eiropas čempionātu aizvadīs Horvātijā. Disciplinārās komisijas prezidents Aigars Ameters informēja par klubu spēlētāju licencēšanu, Treneru komisijas priekšsēdētājs Kristaps Staņa ziņoja par programmas "Get Into Rugby" iedzīvināšanas gaitu Latvijā, visbeidzot ar īsu uzrunu uzstājās LRF preses sekretārs Valters Nikans.

LRF kongresa darba turpinājumā bijušais ģenerālsekretārs Aivars Pilenieks mēģināja sniegt ieskatu 2014. gada finanšu rādītājos, taču vairāki delegāti atzina to par nesagatavotu, nepilnīgu un neskaidru. Tomēr balsojumā par budžeta izlietojumu 17 delegāti bija par, viens atturējās... Zināšanai tika pieņemts 2015. gada finanšu plāns.

Pēc tam, sākoties dažādiem jautājumiem, ar 15 balsīm par, trim atturoties no LRF biedru skaita tika izslēgts Regbija klubs "Vangaži". Savukārt ar 11 balsīm pret, septiņiem atturoties, tika noraidīts Regbija kluba "Valle" pārstāvja Vilmāra Sokolova lūgums viņa pārstāvēto organizāciju pārcelt no asociētā biedra par pilntiesīgu locekli. Vienbalsīgi tika apstiprināts 2015. gada pasākumu plāns.

Garas diskusijas sākās par Regbija programmu un tās likteņa līčločiem, līdz beidzot balsojot tika nolemts uzdot izveidot darba grupu tās veidošanai LRF tehniskajam direktoram Uldim Bautrim. Turpinājumā, pēc RFC "Livonia" prezidenta Vigo Valdava ierosinājuma, īsumā tika vētīta katra LRF biedra dalība federācijas aktivitātēs. Klātesošie klubu un citu LRF organizāciju pārstāvji sniedza informāciju par savām darbībām.

Visbeidzot, kā pēdējais tika skatīts Aivara Pilenieka priekšlikums palielināt LRF valdes locekļu skaitu no pieciem līdz septiņiem. Jāatzīst, ka šis jautājums izraisīja negaidīti asas debates, un pat nepārdomātu vārdu apmaiņu, kā arī "karsti strēbtus" solījumus, kas tā arī beigu beigās palika nepildīti... Pēc diezgan neauglīgām un ilgām diskusijām par priekšlikumu nobalsoja 10, pret 7, bet viens atturējās. Atbilstoši LRF statūtiem, šāds daudzums par balsotāju bija pietiekams, lai tajos izdarītu vajadzīgās izmaiņas. Tagad, pēc tiem pašiem statūtiem, LRF prezidentam Aleksandram Zumentam bija jāpiedāvā kongresam apstiprināšanai vēl vismaz divi jauni valdes locekļu kandidāti, taču viņš pēc īsa brīža lūdza šī jautājuma atrisināšanai četras nedēļas pārdomām...

Kā jau minēts ievadā, LRF ārkārtas kongress notiks svētdien, 26. aprīlī, pulksten 12.00, turpat "Bellevue Park Hotel Riga". Par to nobalsoja 13, pret bija 3, bet atturējās 2 delegāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!