Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Regbija "vilks" paēdis un regbija "kazas" dzīvas - tā jāsecina pēc aizvadītās nedēļas nogales, kura bija ļoti piesātināta ar ovālās bumbas notikumiem gan Latvijā, gan citās valstīs.

Sāksim vispirms ar Latvijas izlasi regbijā 7, kura sestdien un svētdien Čehijas galvaspilsētā Prāgā, tāpat kā pirms trim nedēļām Malmē (Zviedrija), ieņēma astoto vietu "European 7s Trophy" otrajā posmā un kopvērtējumā ierindojās devītajā vietā. Tādējādi tika izpildīts valstsvienības galvenais uzdevums – saglabāt vietu starp Vecā kontinenta otrā duča komandām nākamajā gadā. Jāpiebilst, ka pašreizējā līmenī Latvijas izlase 2017. gadā spēlēs jau ceturto sezonu pēc kārtas.

Prāgā Latvija izcīnīja vienu pārliecinošu uzvaru ar 47:0 pret Slovēniju, bet no pieciem zaudējumiem viens bija pret trešās vietas ieguvēju Rumāniju, divi pret ceturtās vietas ieguvēju Zviedriju, viens pret piektās vietas izcīnītāju Izraēlu un spēlē par septīto vietu otro turnīru pēc kārtas pret Kipru.

Par uzvarētājiem kļuva Īrija, kas nākamajā sezonā Eiropā spēlēs savā īstajā vietā – 12 vadošo komandu turnīrā "European 7s Grand Prix Series". Finālspēlē īri ar 52:0 sagrāva ukraiņus. Savukārt "European 7s Trophy" divīzija jāatstāj Monako un Slovēnijai. Šo komandu vietā nākamgad spēlēs "Conference 1" labākās vienības – Horvātija un Luksemburga.

Tiktāl bezkaislīga oficiālā informācija. Tagad pievērsīsim uzmanību Latvijas izlases sastāvam. Kā jau DELFI rakstīja iepriekš, šogad "European 7s Trophy" otrais posms sakrita ar Latvijas olimpiādes izšķirīgajām cīņām. Diemžēl, piepildījās arī prognozes, ka vairāki Ķekavas novada komandas dalībnieki, kas ir arī starp līderiem valstsvienībā, deva priekšroku savai vienībai, nevis Sergeja Lisko trenētajai izlasei. Ja pirmajā posmā komandā bija seši Ķekavas novada regbisti, tad otrajā vairs tikai divi. Tomēr uzdevums tika izpildīts.

Acīmredzot nostrādāja galvenā trenera prasme un nebaidīšanās iesaistīt komandas rindās debitantus. Nevar nepieminēt arī to, ka viens no viņiem – jūrmalnieks Aleksejs Maslakovičs – atzīmējās ar precīzu realizācijas sitienu. Savukārt RFC "Livonia" pārstāvju skaits valstsvienībā otrajā posmā pieauga līdz četriem. Te jāuzsver, ka "livonieši" acīmredzot nebaidījās Latvijas olimpiādē palikt bez saviem līderiem.

Gandrīz vai loģiski, ka "Miesnieki" jeb Ķekavas novads savā gandrīz vai spēcīgākajā sastāvā izcīnīja uzvaru Rūjienā notikušajā ceturtajā Latvijas olimpiādes regbija turnīrā. Un finālā Ķekavas novads ar 30:10 uzvarēja Garkalnes novadu. Spēlē par bronzu Kocēnu novads pieveica Bauskas novadu ar 19:5.

Sestdien risinājās priekšsacīkstes, kurās sacentās četrās grupās pa trim sadalītas komandas. Svētdien pusfinālos sacentās A-D un B-C attiecīgo vietu ieguvējas, bet pēc tam pusfinālu uzvarētāji un zaudētāji sacentās spēlēs par vietām. Līdz finālam, kā jau minēts iepriekš, aizcīnījās Ķekavas un Garkalnes novadi, izšķirīgajā spēlē triumfējot "Miesniekiem" jeb Ķekavas novadam.

It kā viss būtu kārtībā, ja vien no Latvijas Regbija federācijas puses tiktu sagaidīts oficiāls šādas situācijas vērtējums. Diemžēl tas ir tas, kas visvairāk pietrūkst, jo nevar jau zināt vai šādas situācijas atkārtosies nākotnē. Cerēsim, ka ne, bet ja būs, tad tās tiks savlaicīgi un sekmīgi risinātas, nevis atstātas pašplūsmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!