Foto: Reuters/Scanpix
Japānas regbija izlase sestdien Braitonā fantastiskā spēlē ar 34:32 (10:12) pārspēja Dienvidāfriku, sagādājot ne vien lielāko sensāciju Pasaules kausu izcīņas vēsturē, bet paveicot vienu no lielākajiem brīnumiem visā sporta vēsturē.

Komanda, kurai bukmeikeri prognozēja bezcerīgu sakāvi un kas septiņos līdzšinējos bija turnīros spējusi uzvarēt tikai vienu spēli, apkaunoja divkārtējo pasaules čempioni, kas piecos turnīros bija zaudējusi vien četrās spēlēs. Vēl vairāk - līdz šim vienīgā Japānas uzvara bija 1991. gadā pret Zimbabvi, sekojošie 15 no 16 zaudējumiem bijuši ar divciparu skaitļa starpību, bet 18 neuzvarēto spēļu sērija bija visgarākā visā Pasaules kausa finālturnīru vēsturē.

DĀR treneris Haineke Maijers spēlei nepieteica vairākus vadošos spēlētājus, taču tik un tā DĀR izlases spēlētājiem bija rekordliels kopējais izlasē aizvadīto spēļu skaits 851, savukārt Japānai bija rekordliels izlases sākumsastāva spēlētāju vidējais vecums 29 gadi un 310 dienas, tātad teorētiski japāņu veterāniem vajadzētu pagurt pret spēcīgajiem un ātrajiem pretiniekiem. Nekas neliecināja ne vien par gaidāmo šoku, bet par kaut kādām iespējamām DĀR problēmām.

Spēle sākās ar DĀR uzbrukumiem, favorītu grupcīņa dominēja laukumā, tomēr japāņiem izdevās vairākas reizes atgūt bumbu un neitralizēt briesmas un pašiem sarīkot bīstamus uzbrukumus. Austrāliešu trenera Edija Džonsa audzēkņi uzreiz parādīja, ka nebaidās no titulētajiem pretiniekiem, nekautrējas veidot ātrus uzbrukumus laukuma visā platumā, demonstrējot atzīstamu bumbas pārvaldības tehniku. Neitrālo līdzjutēju atbalsts japāņiem bija garantēts. 8. minūtē fulbeks Ajumu Goromaru ar soda sitienu izvirzīja vadībā Japānu (3:0), bet pēc dažām minūtēm neizmantoja pārsvara dubultošanas iespēju. Pirmās 15 minūtes negaidīti aizritēja ar japāņu pārsvaru un galvenokārt favorītu laukuma pusē, japāņiem piedāvājot neticamu ātrumu. Puslaika vidū DĀR beidzot izdevās pārnest spēli pie pretinieku ieskaites laukuma, un pēc uzvarēta sānu iemetiena ar molu noslaucīt pretiniekus, flankerim Fransuā Louvam ienesot piezemējumu (3:7). Nu jau dienvidafrikāņi pārliecinoši darbojās laukumā un gandrīz guva otro piezemējumu, hukeram Bismarkam du Plesī zaudējot kontroli pār bumbu pie paša pretinieku ieskaites laukuma. DĀR spiediens turpinājās, un tikai ar pašaizliedzīgu spēli japāņi neļāva dienvidafrikāņiem ienest piezemējumu.

30. minūtē notika negaidītais - Japāna izvirzījās vadībā ar kapteiņa Maikla Līča piezemējumu (10:7), turklāt piezemējumu guva tipiskā DĀR stilā, noorganizējot milzīgu molu un kā ar buldozeri pārstumjot pretiniekus pāri ieskaites laukuma līnijai. Kaut ko tādu neviens nebija gaidījis, ka pirms spēles visu bezcerīgi norakstītie pastarīši sitīs favorītus ar viņu pašu ieroci. DĀR atbilde sekoja nekavējoties - atkal pēc sānu iemetiena izveidots mols, un šoreiz Bismarks du Plesī nekļūdījās (10:12). Desmitais numurs Patriks Lambī netrāpīja realizāciju, taču tas "Springboks" fanus pārāk nesatrauca, DĀR atkal piederēja iniciatīva, un izšķirošajam izrāvienam kaut kad drīz bija jānotiek. Līdz puslaika beigām japāņi izturēja DĀR spiedienu, taču paguršana un sekojošā noplīšana šķita tikai laika jautājums - pirmā puslaika statistika liecināja, ka pirmajā puslaikā Japānas spēlētāji bija spiesti veikt 76 spēka paņēmienus, vairāk nekā divas reizes vairāk nekā pretinieki (35).

Skatītāju vētraini atbalstīti, Japānas regbisti otrajā puslaikā turpināja demonstrēt ļoti ātru, tehnisku un pašaizliedzīgu spēli. 43. minūtē Goromaru ar soda sitienu atjaunoja Japānas pārsvaru (13:12), taču jau pēc minūtes DĀR milzis Loods de Jahers izlauzās cauri pretinieku aizsardzībai (13:19). Japāņi atteicās piekāpties, un līdz 53. minūtei Goromaru ar diviem soda sitieniem izlīdzināja rezultātu (19:19). 57. minūtē Lambī ar soda sitienu atkal izvirzīja vadībā DĀR (19:22), bet 60. minūtē Goromaru atkal panāca neizšķirtu (22:22).

Kad 62. minūtē Adriāns Strauss izlauzās cauri pretinieku aizsardzībai un guva ceturto DĀR piezemējumu (22:29) un turpmākās minūtes DĀR apsēda pretinieku ieskaites laukumu, šķita, ka šoreiz Japānas sīkstā pretestība būs beidzot salauzta. Nekā nebija! Japāņi izlauzās no savas zonas, parādīja brīnišķīgu bumbas pārvaldības tehniku un 70. minūtē Goromaru ienesa skaistu piezemējumu, atkal izlīdzinot rezultātu (29:29). 73. minūtē Lambī nomainījušais Handre Polards trāpīja soda sitienu (29:32).

Pēdējās minūtes aizritēja ar Japānas nomācošu pārsvaru, viņu uzbrukumu viļņi sekoja viens pēc otra, skatītāju radītais troksnis bija apdullinošs, 78. minūtē dzelteno kartīti saņēma DĀR spēlētājs, un japāņi pēc uzvarēta sānu iemetiena izveidoja molu, kurš pārvēlās pāri DĀR ieskaites laukuma līnijai, tomēr video tiesnesis nekonstatēja piezemējumu. Turpinājums bija Holivudas trillera cienīgs: oficiālais spēles laiks bija beidzies, japāņi izcīnīja tiesības uz soda sitienu, kas dotu neizšķirtu pret pašiem "Springboks" - diez vai kaut kas tāds būtu rādījies visrožainākajos japāņu sapņos. Japāņi noraidīja garantēta neizšķirta iespēju un izvēlējās grupcīņu - apbrīnojama uzdrošināšanās pret favorīti, kam grupcīņa ir viena no vislabākajām pasaulē! Risks attaisnojās, pēc ilgstošas bumbas izspēles Karns Heskets guva piezemējumu (34:32), netrāpītā realizācija vairs nevienu neinteresēja - spēle bija beigusies, japāņi priecājās kā bērni, un tribīnēs valdīja neaprakstāma līksmība - protams, izņemot satriektos DĀR līdzjutējus. Pēcspēles preses konferencē Maijers un izlases kapteinis Žans de Viljērs izskatījās, it kā būtu redzējuši spoku.

Pēc šīs spēles par līderi B grupā sensacionāli ir kļuvusi Japāna ar 4 punktiem, DĀR ir 2 punkti (bonusa punkti par zaudējumu ar 7 vai mazāk punktu starpību, kā arī četriem gūtajiem piezemējumiem), Samoa un ASV cīņā iesaistīsies šodien, bet Skotija savu pirmo spēli aizvadīs 23. septembrī pret Japānu, kurai ir nieka četras dienas atpūtai. Savukārt DĀR vairs nav, kur atkāpties - ir jāuzvar visās atlikušajās spēlēs, jo īpaši 26. septembrī Samoa un 3. oktobrī Skotija.

Uz Japānas vēsturiskā panākuma nobālēja visas pārējās sestdienas spēles. C grupā Gruzija negaidīti pārspēja Tongu (17:10), D grupā Īrija bez problēmām tika galā ar Kanādu (50:7), bet Francija izrēķinājās ar bezzobaino Itāliju (32:10), diemžēl samaksājot dārgu cenu, jo nopietnu ceļgala traumu guva viens no izlases labākajiem aizsargiem Joans Igē, un pastāv bažas, ka viņam turnīrs būs beidzies.

Pēc šīm spēlēm C grupā ar 4 punktiem vadībā Gruzija, Tongai 1 punkts, savukārt Jaunzēlande un Argentīna iesaistīsies šodien, bet prognozētā pastarīte Namībija - 24. septembrī pret Jaunzēlandi. Savukārt D grupā Īrijai ir 5 punkti, Francijai 4 punkti, Itālijai un Kanādai punktu nav, bet Rumānija pirmo spēli aizvadīs 23. septembrī pret Franciju.

Šodien B grupā 14.00 Samoa - ASV, A grupā 16.30 Velsa - Urugvaja, bet C grupā 18.45 Jaunzēlande - Argentīna, kur čempioni sāks sava titula aizstāvēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!