Foto: AP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase 17. oktobrī Kārdifā ar 62:13 (29:13) Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā izrēķinājās ar Franciju, ar deviņiem piezemējumiem atmaksājot par skandalozo zaudējumu ceturtdaļfinālā pirms 8 gadiem šajā stadionā. Pusfinālā Jaunzēlande tiksies ar DĀR, kas ar 23:19 pieveica Velsu.

Kaut gan pirms spēles Jaunzēlandes treneri un spēlētāji noraidīja pieņēmumus par gaidāmo rēķinu kārtošanu, diez vai kāds ticēja, ka tik viegli var izmest no galvas, iespējams, vissāpīgāko "All Blacks" zaudējumu Pasaules kausu izcīņas vēsturē. 2007. gada Pasaules kausa izcīņas ceturtdaļfinālā Kārdifā Jaunzēlandei bija ievērojams pārsvars, franči lielāko spēles daļu aizsargājās un bija spiesti veikt 269 spēka paņēmienus, salīdzinot ar jaunzēlandiešu nieka 57, taču angļu tiesnesis Veins Bārnss, kurš tikai iepriekšējā gadā sāka tiesāt augstākā līmeņa spēles, frančus visā spēlē sodīja nieka divas reizes, bet pēdējās stundas laikā vispār nefiksēja nevienu franču pārkāpumu un nepamanīja arī piespēli uz priekšu izšķirošajā franču piezemējumā. Toreizējais Jaunzēlandes treneris Greiems Henrijs (kura palīgs bija pašreizējais treneris Stīvs Hansens) pēc spēles izteica aizdomas par negodprātīgu tiesāšanu, taču nekāda oficiāla izmeklēšana nesekoja.

Francijas izlase nebūtu Francijas izlase, ja atkal turnīra laikā necirkulētu runas par iekšējām nesaskaņām un ķildām. Iepriekšējā turnīrā tieši izslēgšanas spēļu laikā spēlētāji sarīkoja dumpi pret treneri Marku Ljevremonu, kurš spēlētājus publiski nosauca par izlutinātiem, mūžīgi čīkstošiem knēveļiem. Savukārt šoreiz pirms spēles kapteinim Tjerī Dusotuā pat nācās publiski noliegt runas par nesaskaņām ar treneri Filipu Senandrē. Tiesa, Senandrē dienas bija skaitītas jau pirms turnīra, kad Francijas regbija federācija nolēma pēc Pasaules kausa izcīņas noslēguma viņu nomainīt ar Giju Novē, kurš jau 22 gadus trenē vienu no Eiropas spēcīgākajiem klubiem "Stade Toulousain".

Savukārt Jaunzēlande tika kritizēta par neizteiksmīgo spēli grupā. Jā, visi pretinieki tika pieveikti vairāk vai mazāk pārliecinoši, taču bija acīmredzams, ka "All Blacks" tā arī nepārslēdzas no pirmā ātruma, tika pieļautas daudzas kļūdas un paviršības. Starptautiskās regbija organizācijas "World Rugby" 2013. gada pasaules labākā spēlētāja titula ieguvējs Kīrens Rīds gan neslēpa, ka treniņos tiek atstrādātas arī kombinācijas, kuras tiks pataupītas svarīgākām spēlēm. Daudzas pazīmes liecināja, ka Jaunzēlande, mācoties no iepriekšējo turnīru rūgtās pieredzes, vienkārši neatklāj uzreiz visas kārtis, bet uz pilnu spēku izliksies tikai izslēgšanas spēlēs.

Jau pirmā minūte parādīja, ka Francijai pretī nu ir "All Blacks", kuru ir pierasts redzēt regbija hierarhijas virsotnē: jaunzēlandieši uzreiz piedāvāja ātru, tehnisku un vienlaikus agresīvu spēka spēli, kas izsita pretiniekus no sliedēm. Pirmās minūtes jaunzēlandieši pavadīja bīstamos uzbrukumos, pirmo piecu minūšu laikā franči bija spiesti veikt 25 spēka paņēmienus, salīdzinot ar pretinieku pieciem, un 7. minūtē "All Blacks" desmitais numurs Daniels Kārters ar soda sitienu guva pirmos punktus (3:0). 9. minūtē franču DĀR dzimušais fulbeks Skots Spedings ar tālu soda sitienu izlīdzināja rezultātu (3:3), bet jau pēc minūtes franču veterāna, desmitā numura Frederika Mišalaka bumbas raidījumu nobloķēja pērnā gada pasaules labākā spēlētāja titula ieguvējs Brodijs Retaliks, kurš netraucēti ienesa piezemējumu (10:3). Vēl ļaunāk, sitiena brīdī Mišalaks guva paceles cīpslas traumu, un viņam spēle bija beigusies. Par spīti pretinieku pilnīgai dominēšanai, 14. minūtē devītais numurs Morgans Parā samazināja rezultāta starpību (10:6), bet pēc brīža neizmantoja iespēju samazināt starpību līdz minimumam. Kādu laiku turpinājās nervoza spēle, Kārtera raidīto bumbu nobloķēja GIljems Girardo, taču "All Blacks" izdevās novērst briesmas.

24. minūtē Nehe Milners-Skaders uz līdzenas vietas apspēlēja franču aizsargus (17:6), bet 29. minūtē Džulians Savea saņēma lielisku Kārtera piespēli (24:6), un pēc šiem piezemējumiem spēles liktenis bija izšķirts. Intrigu nedaudz atdzīvināja franču astotā numura Luī Pikamola piezemējums 35. minūtē (24:13), taču tas arī izrādījās viss, uz ko Francija bija spējīga. Jau pēc brīža Savea kā buldozers izlauzās cauri pretinieku aizsardzībai, un pārtraukumā "All Blacks" devās ar solīdu pārsvaru (29:13).

Otrais puslaiks pārvērtās par "All Blacks" priekšnesumu, gluži vai spēlējoties ar demoralizētajiem pretiniekiem. 46. minūtē velsiešu tiesnesis Naidžels Ouenss aizsūtīja Pikamolu uz sodīto soliņu par dūres grūšanu pretinieku kapteiņa Ričija Mako sejā, un skaitlisko pārsvaru 50. minūtē realizēja Kīrens Rīds (34:13). 58. minūtē Savea nokārtoja "hat trick" (41:13), ar 8 piezemējumiem kļūstot par rezultatīvāko spēlētāju šajā turnīrā. Francijas līdzjutējiem masveidā pametot tribīnes, "All Blacks" turpināja plosīties - 63. minūtē vēlreiz Rīds (48:13), bet tikko uz maiņu uznākušais Tavera Kers-Barlovs pāris minūšu laikā ienesa vēl divus piezemējumus (62:13). Atlikušajā laikā Jaunzēlande nerealizēja vēl dažas lieliskas piezemējumu gūšanas iespējas, taču tik un tā 62:13 ir Pasaules kausu izcīņas ceturtdaļfinālu rekords, pārspējot DĀR 42:14 uzvaru pār Samoa 1995. gadā, un tikai mazliet pietrūka līdz jaunam Francijas sakāves rekordam spēlēs ar Jaunzēlandi, pašreizējais rekords ir 61:10 2007. gadā Velingtonā - ironiski, tikai dažus mēnešus pirms liktenīgās Pasaules kausa izcīņas.

18. oktobrī notiks pārējie ceturtdaļfināli: Īrija-Argentīna un Austrālija-Skotija. 24. oktobrī pusfinālā Jaunzēlande tiksies ar DĀR, bet 25. oktobrī Īrija vai Argentīna pret Austrāliju vai Skotiju. Spēle par trešo vietu notiks 30. oktobrī, bet fināls - 31. oktobrī.

Pasaules kausu līdz šim pa divām reizēm ir izcīnījušas Jaunzēlande (1987. un 2011. g.), Austrālija (1991. un 1999. g.) un DĀR (1995. un 2007. g.), kā arī vienreiz Anglija (2003. g.). Līdz šim nevienai kausa īpašniecei nav izdevies aizstāvēt titulu, savukārt Regbija čempionāta (agrākā Triju nāciju turnīra) uzvarētājai nekad nav izdevies pat iekļūt finālā - 1999. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Francijai, 2003. gadā Jaunzēlande zaudēja pusfinālā Austrālijai, 2007. gadā Jaunzēlande zaudēja ceturtdaļfinālā Francijai, bet 2011. gadā Austrālija zaudēja pusfinālā Jaunzēlandei. Šā gada uzvarētāja Austrālija var lauzt bēdīgo tradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!