Foto: AFP/Scanpix
Jaunzēlandes regbija izlase sestdien Neipīrā ar 28:9 (13:6) pieveica Argentīnu, bet Austrālija Pērtā ar 24:23 (11:14) pēdējās sekundēs izrāva uzvaru pār DĀR, tādējādi Regbija čempionātā vadību pārņēmusi pasaules čempione Jaunzēlande.

Bukmeikeru skatījumā pasaules čempionu uzvara pār šaubas neradīja, argentīniešu izredzes pirmo reizi pārspēt Jaunzēlandi un izcīnīt pirmo uzvaru Regbija čempionāta vēsturē vērtējot kā 16:1. Šī spēle vairāk tika gaidīta kā Argentīnas progresa indikators pēc pirmās cerīgās, otrās vilšanās sezonas un divām visnotaļ iespaidīgām šīs sezonas spēlēm pret pasaules otro spēcīgāko izlasi Dienvidāfriku, tai piekāpjoties vien ar septiņiem punktiem viesos un diviem - savā laukumā. Savukārt "All Blacks" pēc pirmās neuzvarētās spēles Regbija čempionāta vēsturē (12:12 Austrālijā), atjaunoja lietu dabisko stāvokli ar kaimiņu rekordsmagu sakāvi 51:20 - kopš triumfa 2011. gada Pasaules kausa izcīņā Jaunzēlande bija uzvarējusi 30 no 33 spēlēm, tikai vienreiz zaudējot Anglijā un divreiz neizšķirti Austrālijā.

Pasaules čempionu pašreizējais sniegums varētu likt domāt, ka argentīniešus gaida smaga sakāve - viesu tradicionāli spēcīgos grupcīņas uzbrucējus mājinieki var kompensēt ar cienīgiem analogiem, kamēr jaunzēlandiešu aizsargu bumbas pārvaldes prasme lielā ātrumā un spēles "lasīšanas" spēja ir vislabākā pasaulē - jo īpaši tad, kad spēle norit sausā laukumā. Šoreiz iejaucās Neipīrā visu nedēļu līstošais lietus, kas gluži kā nesen Dienvidāfrikā ievērojami izlīdzināja sāncenšu izredzes, pastiprinot Argentīnas uzbrucēju nozīmi un samazinot favorītu ātro aizsargu iespējas.

Spēles sākumā Bodens Barets un Nikolass Sančess apmainījās ar realizētiem soda sitieniem (3:3), bet 27. minūtē savu pirmo piezemējumu guva Savea (8:3), uz ko viesi drīz atbildēja ar otro Sančesa realizēto soda sitienu (8:6). Argentīniešiem bija iespēja pat izvirzīties vadībā, taču nesekmējās dropsitiena izpilde. Kad šķita, ka puslaiks tā arī noslēgsies, pēdējās sekundēs mājinieku desmitais numurs Barets nokārtoja Līema Mesama piezemējumu (13:6).

Otrā puslaika sākumu "All Blacks" aizvadīja tikpat intensīvi, kā pirmā beigas, Baretam šoreiz nokārtojot Saveas otro piezemējumu (18:6). Puslaika vidū argentīnietis Leonardo Senatore guva piezemējumu, taču franču tiesnesis Paskāls Gozērs to neieskaitīja - šis lēmums izraisīja pat jaunzēlandiešu publikas un televīzijas komentētāju neizpratni. Pēc tam Sančess ar Baretu nomainījušo Kolinu Sleidu apmainījās ar realizētiem soda sitieniem, bet 74. minūtē Ārons Smits ar ceturto piezemējumu panāca Jaunzēlandes uzvaru ar bonusa punktu (28:9).

Pēc dažām stundām Pērtā Austrālija uzņēma Dienvidāfriku. Austrālijai bija nepieciešams atgūties pēc rekordsmagās sakāves Jaunzēlandē, turklāt "All Blacks" galvenajā stadionā, kur austrālieši nav uzvarējuši jau 28 gadus, savukārt Dienvidāfrikas tradicionālajam lepnumam - grupcīņas uzbrucējiem - bija jāreabilitējas pēc pazemojuma Argentīnā, kad latīņamerikāņi viņus burtiski iznīcināja, un tikai mājinieku liktenīgās kļūdas spēles izskaņā ļāva viesiem izglābties no zaudējuma. Ņemot vērā, ka Pērta ir DĀR regbistiem visveiksmīgākā pilsēta Austrālijā, bet Austrālijai tieši grupcīņa ne pirmo gadu desmitu ir vājā vieta, bukmeikeri par nelielu favorīti uzskatīja DĀR.

Spēle sākās ar īstu sprādzienu, Austrālijas zvaigznei Izraēlam Folau jau otrajā minūtē ar piezemējumu panākot 5:0. Viesi ātri atguvās, vispirms viņu snaiperis Morne Steins ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (5:3), bet 13. minūtē Kornals Hendrikss ar piezemējumu jau izvirzīja vadībā viesus (8:5). Austrālijas desmitais numurs Bernards Folijs ar soda sitienu izlīdzināja rezultātu, pēc tam Steins divreiz bija precīzs, panākot viesu sešu punktu pārsvaru, tomēr līdz otrā puslaika sākumam Folijam izdevās vēlreiz izlīdzināt rezultātu (14:14).

Pakāpeniski DĀR pārņēma kontroli, un Steins līdz puslaika vidum panāca deviņu punktu pārsvaru (23:14), taču 65. minūtē īru tiesnesis Džordžs Klensijs uz 10 minūtēm noraidīja dienvidāfrikāņu sprinteri Braienu Habanu. Folijs nekavējoties ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (23:17). Spēles beigās liktenīgo kļūdu pieļāva Steins, kurš, savā laukuma pusē izpildot soda sitienu, nespēja izsist bumbu ārā no laukuma, dodot mājiniekiem iespēju uzsākt pēdējo uzbrukumu, kas vainagojās ar Roba Horna piezemējumu. Folija sekmīgais realizācijas sitiens ļāva uzgavilēt Austrālijas līdzjutējiem par uzvaru ar viena punkta pārsvaru.

Pēc šīs kārtas Regbija čempionātā Jaunzēlande ir vadībā ar 12 punktiem, tai seko DĀR ar 9 punktiem, Austrālija ar 6 punktiem, bet pēdējā vietā Argentīna ar 2 punktiem.

Turpmākās Regbija čempionāta spēles: 13. septembrī Jaunzēlande - DĀR, Austrālija - Argentīna, 27. septembri DĀR - Austrālija, Argentīna - Jaunzēlande, 4. oktobrī DĀR - Jaunzēlande, Argentīna - Austrālija.

Dienvidu puslodes gigantu turnīrā kopš 1996. gada Jaunzēlande uzvarējusi 12 reizes jeb tieši divreiz vairāk nekā Austrālija un DĀR kopā, kuras triumfējušas pa trim reizēm. Pašreizējā formāta Regbija čempionātā Jaunzēlande uzvarējusi abos līdzšinējos turnīros, turklāt pārspējot pretiniekus visās 12 spēlēs, un turnīra trijos gados vēl nav zaudējusi nevienā spēlē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!