Foto: AFP/Scanpix
Pagājušās nedēļas nogalē Regbija čempionāta trešajā kārtā pasaules čempione Jaunzēlande Hamiltonā ar 57:22 (24:19) sakāva Argentīnu, bet Austrālija Brisbenā ar 23:17 (13:14) pieveica Dienvidāfriku.

Jaunzēlandes graujošā uzvara varētu radīt maldīgu iespaidu, ka spēle noritēja faktiski vienos vārtos. Patiesībā Argentīna pirmās 50 minūtes parādīja negaidīti labu sniegumu pret vienīgo komandu pasaulē, kuru tā nekad nav spējusi uzvarēt (pēc iepriekšējās uzvaras pār DĀR Argentīna nu ir vismaz divas reizes uzvarējusi visas pasaules regbija lielvaras, protams, izņemot "vīrus melnā", pret kuriem labākais sasniegums ir neizšķirts tālajā 1985. gadā), un saplīsa tikai tad, kad čempioni beidzot iedarbināja tradicionālo "turbo" režīmu.

Īpatnēji, ka gandrīz visās pēdējo gadu spēlēs pret Jaunzēlandi, ieskaitot abas pēdējās Pasaules kausa izcīņas, Argentīna pirmā gūst piezemējumu, turklāt to izdara ātri. Šoreiz tas notika burtiski pirmajā uzbrukumā, ko 2. minūtē skaisti noslēdza Santjago Kordero (0:7). Mājinieki metās atbildes uzbrukumos, un 10. minūtē Džulians Savea izlīdzināja rezultātu (7:7). Argentīnieši turpināja aktīvu spēli pretinieka laukumā, kas vainagojās ar diviem desmitā numura Nikolasa Sančesa trāpītajiem soda sitieniem (7:13). Jaunzēlandes fulbeks Bens Smits, kuru daudzi uzskata par labāko pasaulē šajā pozīcijā, 23. minūtē atguva vadību (14:13), pēc tam Izraēls Degs un Sančess apmainījās ar trāpītiem soda sitieniem, bet 35. minūtē desmitais numurs Bodens Barets panāca līdz šim lielāko favorītu pārsvaru spēlē (24:16). 38. minūtē Sančess samazināja rezultāta starpību (24:19), bet pašās puslaika beigās pirmo reizi kļūdījās soda sitiena izpildē.

Argentīniešu snieguma radītās problēmas lika Jaunzēlandes trenerim Stīvam Hansenam agrāk nekā parasti ķerties pie spēlētāju maiņām, un rezervisti uzreiz deva nepieciešamo efektu. "All Blacks" regbisti ievērojami kāpināja tempu, joprojām saglabājot lielisku bumbas pārvaldības tehniku, un 13 minūšu laikā nokautēja pretiniekus ar četriem piezemējumiem (Raiens Krotijs divus, pa vienam Bens Smits un Čārlijs Faumuina), bet punktu viesu mocībām 76. minūtē pielika Luks Romano.

Spēli savas dzimtās pilsētas tribīnēs ar interesi vēroja pašreizējais Velsas izlases treneris Vorens Gatlands, kurš nākamgad Jaunzēlandes turnejā vadīs "Britu un īru lauvas" (Anglijas, Velsas, Skotijas un Īrijas zvaigžņu apvienoto izlasi, kas ik pēc četriem gadiem dodas turnejā pa Jaunzēlandi, DĀR vai Austrāliju). Iepriekšējā sērijā Jaunzēlandē 2005. gadā toreizējās pasaules čempiones Anglijas slavas kaldinātāja, sera Klaiva Vudvorda vadītās "lauvas" tika saplosītas visās trijās spēlēs, un tieši šajā sērijā 23 gadus vecais "All Blacks" desmitais numurs Daniels Kārters kļuva par superzvaigzni. Pērn pēc triumfa Pasaules kausa izcīņā viņš beidza savu ilgo un panākumiem bagāto karjeru izlasē, bet viņa pozīcijā nu lieliski spēlē Bodens Barets. Jāpiebilst, ka Gatlanda vadībā "lauvas" 2013. gadā triumfēja Austrālijā, bet graujošā sakāve izšķirošajā spēlē maksāja amatu Gatlanda tautietim Robijam Dīnsam - pirmajam ārzemniekam pie Austrālijas izlases stūres.

Otrajā spēlē Brisbenā abpusēju kļūdu bagātā spēlē Austrālija pārspēja DĀR (23:17), pārtraucot sešu zaudējumu sēriju. Spēles sākumā ievērojami labāk veicās viesiem, kuri jau 2. minūtē ar Vorena Vaitlija piezemējumu panāca 0:7. Austrāliešu desmitais numurs Bernards Folijs 10. minūtē ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību (3:7), taču drīz rupji kļūdījās pretinieku laukuma pusē, ļaujot pārtvert savu piespēli, un DĀR regbistu ātro pretuzbrukumu noslēdza Johans Hūsens (3:14). Tomēr DĀR neizdevās noturēt solīdo pārsvaru, Austrālija pakāpeniski pārņēma iniciatīvu, 26. minūtē Adams Koulmens ar piezemējumu un Folijs ar soda sitienu samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (13:14), bet otrajā puslaikā Folijs ar soda sitienu un 61. minūtē ar piezemējumu nodrošināja drošu pārsvaru (23:14) – dienvidafrikāņu impotence uzbrukumā neradīja nekādus nopietnus draudus, un viss, ko viņi spēja, bija veterāna Mornes Steina trāpītais soda sitiens 65. minūtē.

Pēc šīm spēlēm Jaunzēlandei ir 15 punkti, un kārtējā čempionu kausa iegūšanai tikai jānokārto formalitātes, DĀR – 6 punkti, Argentīnai – 5 punkti, bet Austrālijai – 4 punkti. 17. septembrī Kraistčērčā Jaunzēlande – DĀR, Pērtā Austrālija – Argentīna, 1. oktobrī Pretorijā DĀR – Austrālija, Buenosairesā Argentīna – Jaunzēlande, 8. oktobrī Durbanā DĀR – Jaunzēlande, bet Argentīna savu mājas spēli pret Austrāliju aizvadīs Londonā, slavenajā Tvikenemas stadionā.

Dienvidu puslodes regbija gigantu ikgadējā turnīrā Jaunzēlande kopš 1996. gada uzvarējusi 13 reizes jeb gandrīz divas reizes vairāk nekā Austrālija (4) un DĀR kopā (3). 2012. gadā turnīrs tika paplašināts, uzņemot Argentīnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!