Foto: LETA
Latvijas izlase regbijā-7 svētdien Lietuvā izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionāta (EČ) pēc spēka otrās jeb "Trophy" divīzijas otrajā sabraukumā.

Latvijas komanda vienlaicīgi šim sasniegumam ir nodrošinājusi palikšanu šajā divīzijā arī uz nākamo sezonu.

Vispirms svētdien ceturtdaļfināla spēlē Latvijas komanda ar 14:12 negaidīti uzveica mājinieci Lietuvu un iekļuva pusfinālā. Zīmīgi, ka iepriekšējā sabraukumā lietuvieši aizcīnījās līdz finālam.

Savukārt pusfinālā Latvijas regbisti atkārtoti šajā sabraukumā tikās ar iepriekšējā turnīrā uzvarējušo Rumāniju. Līdzīgi kā apakšgrupas, arī šoreiz nācās piedzīvot graujošu zaudējumu ar 0:40.

Tādējādi Latvijas regbisti vēlāk svētdien cīņā par trešo vietu tikās ar Dāniju, ko izdevās pieveikt ar 38:10 un šajā sabraukumā kāpt uz goda pjedestāla.

Jau ziņots, ka Latvija šo turnīru ievadīja ar 0:38 zaudējumu Rumānijai, kas savukārt uzvarēja pirmajā posmā. Otrajā duelī Latvja ar 36:0 pārliecinoši uzveica Ukrainu, kas trešās kārtas pirmajā duelī cieta neveiksmi pret Rumāniju. Pēc šīs spēles Latvija nodrošināja dalību ceturtdaļfinālā kā labākā no trim trešo vietu ieguvējām.

Latvijas izlase pēdējā spēlē ar 17:17 spēlēja neizšķirti ar Luksemburgu, taču tas neizmanīja pozīciju sadalījumu grupā.

Jau ziņots, ka pirmajā Eiropas čempionāta otrās divīzijās pirmajā sabraukumā jūnija sākumā Latvija palika pēdējā 12 komandu konkurencē.

Latvijas izlases galvenais treneris ir 40 gadus vecais anglis Dens Skārbro, kurš savulaik spēlējis Anglijas izlasē, bet spēlētāja karjeru noslēdza 2013. gadā. Profesionālajā regbijā viņš pārstāvējis tādus klubus kā Līdsas "Tykes", Londonas "Saracens" un Parīzes "Racing Metro".

Skārbro bija tuvu tam, lai iekļūtu Anglijas izlasē startam 2003. gada Pasaules kausa izcīņā. Tāpat viņš valsts krāsas pārstāvējis arī regbijā-7.

Iepriekšējos divus gadus Latvijas izlasi regbijā-7 vadīja Sergejs Lisko, kurš kopš 2012. gada ir arī Latvijas klasiskā regbija izlases galvenais treneris. Savukārt šogad tika nolemts veikt izmaiņas izlases vadībā.

Šobrīd panākta vienošanās, ka Skārbro vadīs Latvijas regbija-7 izlasi ne tikai divos Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijas turnīros, bet aizvadīs arī seminārus treneriem.

Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijā notiek cīņa par 13.-24.vietu Vecajā kontinentā.

Šajā divīzijā spēlē Latvijas, Beļģijas, Rumānijas, Luksemburgas, Ukrainas, Lietuvas, Horvātijas, Izraēlas, Kipras, Dānijas, Ungārijas un Bulgārijas izlases.

Pērn Latvijas regbisti šajā divīzijā palika desmitie 12 komandu konkurencē. "Trophy" divīzijā, kas agrāk saucās A divīzija, Latvija spēlējusi kopš 2014. gada. Tikmēr Eiropas 12 labākās komandas sacenšas "Grand Prix" divīzijā.

Latvijas regbija-7 izlases sastāvs pirmajam Eiropas čempionāta "Trophy" divīzijas posmam:

Ainārs Bērziņš, Gatis Purviņš, Dāvids Bērtiņš, Niks Voitečko, Vigo Valdavs, Ivo Kapiņš, Valērijs Runco, Dāvis Jaunalksnis, Markuss Krallišs, Ričards Iesalnieks, Roberts Džo Davidsons un Miķelis Jurēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!