Latvijas regbija 7 valstsvienība ar izcīnīto ceturto vietu noslēgusi Estergomā (Ungārija) notikušo pirmo turnīru Eiropas čempionāta A divīzijā. Otrs turnīrs 20. un 21. jūnijā notiks Gdaņskā (Polija).

Labākā komanda divu turnīru summā nākamajā gadā spēlēs Eiropas vadošajā – "Grand Prix" divīzijā, bet vēl divas komandas iekļūs Eiropas kvalifikācijas turnīrā 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Estergomas turnīrā uzvarēja Polija, kas finālā ar 14:10 pārspēja Ukrainu, savukārt Latvija ar 5:17 spēlē par trešo vietu zaudēja Čehijai.

Komandas vadība pirms spēles par trešo vietu, domājot jau par turnīru Gdaņskā, taktiski nolēma pasaudzēt pāris spēlētājus, un ne uz vienu minūti laukumā neiznāca divi pamatsastāva spēlētāji – Ainārs Bērziņš un Emīls Cēburs. Pirms tam Bērziņš lieliski bija nocīnījies pusfināla spēlē pret Ukrainu. "Mēs būtu čehus uzvarējuši," sacīja Latvijas Regbija federācijas valdes loceklis Jānis Zuments. "Kopumā turnīrā ceturtā vieta ir ļoti labs rezultāts, jo aiz sevis mēs atstājām tādas spēcīgas komandas kā Zviedriju, Izraēlu, Moldovu un Dāniju."

"Ja vienā vārdā, tad vērtēju turnīru, kā Super!" sacīja komandas galvenais treneris Edmunds Ščavinsks. "Protams, pēc zaudējumiem pēdējās spēlēs puišiem galvas ir uz leju, taču drīz viņi sapratīs ko ir sasnieguši, un, ka ir labi nospēlējuši. Nevajag aizmirst, ka gan Ukraina, ar kuru ļoti labi nocīnījāmies, gan Polija, ir profesionālas komandas. Arī Čehija ir ļoti laba komanda. Tagad aizbrauksim mājās, turpināsim treniņus, kuros galvenā vērība būs pievērsta komandas darbībai uzbrukumā un standarta situāciju izpildei – sākumsitieni, auti, spēka cīņa. Jo no katra šāda elementa iespējams iegūt labumu.

Svētdienas pirmajā spēlē pusfinālā Latvija zaudēja Ukrainai ar 0:12. Sestdien A divīzijas B grupas turnīrā Latvija ar 14:5 uzvarēja Zviedriju, ar 27:14 Dāniju, ar 12:28 zaudēja Čehijai un ar 43:0 uzvarēja Kipru. Pirmā turnīra noslēgumā 5. vietu ieguva Moldova, 6. vietu Izraēla, 7. vietu Dānija, 8. vietu Zviedrija, 9. vietu Ungārija un 10. vietu Kipra.

A divīzijā šogad spēlē desmit komandas un notiek divi posmi. Otrs, kā jau minēts, notiks 20. un 21. jūnijā Gdaņskā. Par izcīnītajām vietām katrā no turnīriem tiks piešķirti atbilstoši punkti. Pirmās vietas ieguvēja kopvērtējumā nākamajā gadā startēs Eiropas "Grand Prix" sērijā, bet trīs labākās komandas jūlijā Lisabonā (Portugāle) spēlēs Eiropas kvalifikācijas turnīrā 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!