Foto: Jeļizaveta Iļjina
10. oktobrī Upesciema stadionā notika 2015. gada Latvijas meistarsacīkšu regbijā 15 izšķirīgās spēles par visa kaluma medaļām. Izslēgšanas mači atstāja neizmainītu vietu kārtību, kāda pirms tam tika fiksēta regulārajā čempionātā: pirmie "Miesnieki/Ķekava", otrie "Garkalne/Livonia", trešie "LMT/Eži", bet ceturtie – "TFS Bulduri".

Šī bija tikai trešā reize, kad Latvijas čempionus noteica finālspēlē, lai gan agrāk ir bijušas arī papildspēles. Nu jau desmitkārtējie Latvijas čempioni "Miesnieki" pēdējo reizi bija uzvarējuši 2012. gadā, savukārt "Livonia" izcīnīja zelta medaļas 2013. un 2014. gadā. Abas komandas vēl nekad nebija tikušās ne Latvijas čempionāta, ne Latvijas kausa finālos – šī bija pirmā reize. Taču iepriekš "Miesnieki" un "Livonia" bija mērojušies spēkiem izslēgšanas spēļu zemākās kārtās un pat spēlē par Latvijas čempionāta bronzas medaļām, kad 2011. gadā RFS stadionā "Miesnieki" uzvarēja ar 37:17, bet "Livonia", savā otrajā sezonā spēlējot klasisko regbiju, ieguva ceturto vietu.

Lielā fināla dalībnieces šogad aizvadītajās divās spēlēs čempionāta pamatturnīrā spēlēja ar mainīgām sekmēm. Rīgas Tehniskās koledžas laukumā uzvarēja "Miesnieki" ar 34:15, bet Upesciemā "Livonia" ar 84:0, taču "Miesnieki" tad bija izlikuši savu otro sastāvu. Meistarsacīkšu finālā, kā zināms, "Miesnieki" bija pārāki ar 21:8.


Savukārt mazā fināla uzvarētāji "LMT/Eži" šogad pieveica pagājušā gada vicečempionus "TFS Bulduri" visās savstarpējās spēlēs – ar 23:22 un 28:10 Latvijas čempionātā un ar 25:10 Latvijas kausa pusfinālā. Visbeidzot mačā par trešo vietu panākums ar 20:3.

Parasti medaļas Latvijas regbijā tikušas dalītas pēc iegūto punktu skaita turnīrā, taču Latvijas čempiona tituls izšķirīgā vienā spēlē iepriekš noskaidrots četras reizes. Divreiz papildspēlē, kad labākajām komandām bija vienāds punktu skaits un divreiz izslēgšanas turnīra finālā. Pirmo reizi čempionus noskaidroja finālspēlēs divus gadus pēc kārtas.

Šī gada Latvijas čempionāts regbijā 15 vēl bija tālu no pilnības, taču bija arī vairākas pozitīvas iezīmes. Vispirms, tika gandrīz izbeigta iepriekšējos gados vērotā dažādu regulārā čempionāta spēļu pārcelšana vai pat beigu beigās atcelšana. Savukārt spēles par pirmo un trešo vietu Upesciema stadionā piesaistīja ļoti daudz skatītāju. Lielākā problēma, šķiet, bija meistarsacīkšu kalendāra neritmiskums un tas, ka pēdējās regulārā čempionāta spēles notika vienā dienā ar fināliem.

Portāls DELFI aptaujāja četru labāko komandu trenētājus, lai noskaidrotu viņu viedokli gan par finālspēlēm, gan par čempionātu kopumā.

"Miesnieki/Ķekava" galvenais treneris Uldis Bautris:
– Finālspēle bija ļoti sīva un interesanta. Esam ļoti priecīgi par uzvaru. Mums labi sevi parādīja līderi, iepriecināja Maksims Batrakovs. Arī Uldis Saulīte palīdzēja, kā arī saņēmām negaidītu papildinājumu – studentu no Anglijas. Leno Bramanis bija kā īsts kapteinis, kurš padarīja lielu darbu, tāpat kā Guntis Cirša. Arī "Livonia" ir augusi un kļuvusi spēcīgāka, taču, domāju, ka lietuviešu spēlētāju piesaiste traucē šī kluba attīstībai. Labāk būtu, ja viņi cīnītos saviem spēkiem.

Runājot lielos vilcienos, Latvijas čempionāts mums šogad bija veiksmīgs. Gan rezultāta, gan izspēles ziņā. No sākuma gan negribējām finālspēli, taču tad Latvijas Regbija federācijas valde pieņēma lēmumu un nācās tam vien pakļauties. Beigās viss iznāca labi. Bija gan intriga, gan aizraujoša finālspēle. Latvijas čempionātā gribētos redzēt stiprākas lejasgala komandas. Būtu labi, ja līmenis izlīdzinātos, bet tieši uz pēdējo divu vienību rēķina. Visam vajadzētu būt sabalansētākam. Vajadzētu arī kvalitatīvāku jaunatnes čempionātu. Savukārt lielajā regbijā 15 vajadzētu domāt par otrās līgas izveidi, lai būtu interesantākas cīņas. Darba ir vienkārši šausmīgi daudz.

"Garkalne/Livonia" galvenais treneris Toms Zibolis:
– Ar vēlmi uzvarēt vien bija par maz. Mēs daudz kļūdījāmies. Zaudējām gandrīz visus savus autus, vēlāk arī cīņu. Zaudējām standarta situācijās. Nepietika viltības. Taču jāņem vērā, ka mums ir ļoti jauna komanda, kurā daudzi regbiju sākuši spēlēt nesen. Ceru, ka mums vēl viss ir priekšā!

Vērtējot Latvijas čempionātu, man nepatika, ka piecpadsmitnieka mači notika vienā laikā ar septiņnieku. Jādomā, kā nākotnē to novērst. Savukārt lielajā čempionātā bija slikti tas, ka beigās viena spēle tika aizvadīta par divām. Tā ir pilnībā nepieņemama situācija. Fināls notika Upesciemā, kas ir ļoti laba regbija bāze, tomēr gribētos, ka tādus svarīgus notikumus spēlējam valsts galvenajos stadionos. Šajā ziņā nevajadzētu taupīt naudu. Citādi, kopumā vērtējot, čempionāts bija interesants. Īpaši tā beigas iznāca intriģējošas un aizraujošas.

"LMT/Eži" treneris Juris Straume:
– Pret "TFS Bulduriem" bijām uzvarējuši arī visas iepriekšējās spēles, taču zinot savu pretinieku spējas saņemties izšķirošos brīžos, nenovērtējām viņus par zemu. Mums ir prieks par gūto trešo vietu, mums paveicās dažos mirkļos. Beigās vīri nocīnījās labi. Paldies mūsu pieredzējušākajiem, kuri ar savu entuziasmu aizrāva cīņā arī pārējos – jaunie skrēja līdzi.

Latvijas čempionāta noslēguma fāze bija interesanta. Savukārt, vērtējot no mūsu kluba viedokļa, ļoti nelabvēlīgs bija spēļu kalendārs. Vispirms daudz maču bija maijā, tad vasara gandrīz tukša, līdz beidzot meistarsacīkšu beigās atkal spēle pie spēles. Es te gan īpaši nevienu nevainoju, jo varbūt mums pašiem vajadzēja sezonas sākumā vairāk uzstāt, lai kalendārs būtu ritmiskāks. Tad vēl kas – nolikumā jāparedz, ka kāds klubs nevar iesaistīt savā sastāvā kādu spēlētāju tikai uz finālmaču. Tāda situācija manuprāt nav pieļaujama.

"TFS Bulduri" galvenais treneris Vladimirs Ņikonovs:
– Visu izšķīra mūsu vājā fiziskā sagatavotība. Īpaši spilgti tas bija redzams otrajā puslaikā. Treniņu neapmeklēšana šosezon ir mūsu lielākā problēma. Spēlē pieļāvām daudz kļūdu. "Eži" nospēlēja daudz agresīvāk. Ļoti neorganizēti izgājām no savas zonas. Tagad jādomā ko darīt tālāk, taču bez nopietnas trenēšanās nekas labs nav gaidāms...

Ja man jāvērtē Latvijas čempionāts kopumā, domāju, ka šogad sacensības bija daudz maz normālas. Regulārajā čempionātā gan vēl derētu vēl viens spēļu aplis. Tad būtu lielāks līdzīgo spēļu skaits ar stiprākajām komandām. Ja par čempionātu neko sliktu nevaru teikt, tad par mūsu startu tajā – gan. Kliboja fiziskā sagatavotība. Pavasarī vēl puslīdz bijām līmenī, bet sezonas beigās "nosēdāmies". Tāpat jāturpina darbs pie sastāva atjaunināšanas.

Latvijas čempionātu uzvarētāji kopš 1992. gada
(Gads, iekavās – komandu skaits, čempioni)
1992 (8) RAF Rīga
1993 (8) RAF Rīga
1994 (7) RAF Rīga
1995 (6) RAF Rīga
1996 (7) "Latgale"
1997 (7) "Rīgas miesnieks"
1998 (7) "KvadraPak/Miesnieki"
1999 (7) "KvadraPak/Miesnieki"
2000 (7) "KvadraPak/Miesnieki"
2001 (6) "Rīgas Miesnieks"
2002 (5) "Stats"
2003 (5) "Ādažu čipsi"
2004 (4) "Ādažu čipsi"
2005 (5) "Stats"
2006 (5) "Stats"
2007 (5) "Ādažu čipsi"
2008 (5) "Eži/EK Sistēmas"
2009 (4) SK "Ovāls"
2010 (10) "LMT/Eži"
2011 (7) "Kalve"
2012 (8) "LDE Miesnieki"
2013 (8) "Garkalne/Livonia"
2014 (6) "Garkalne/Livonia"
2015 (6) "Miesnieki/Ķekava"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!