Foto: LETA
Septembra sākumā Ungārijā notikušā Eiropas regbija-7 čempionāta laikā Latvijas Regbija federācijas (LRF) prezidents Aivars Pilenieks pēc vienas no spēlēm ar dūri pa seju iesitis vienam no Latvijas komandas spēlētājiem, portālam "Delfi" apliecināja notikušā liecinieki. Pats LRF prezidents noliedz fizisku iespaidošanu un apgalvo, ka nav pieskāries kādam no U-18 izlases spēlētājiem.

Latvijas U-18 regbija-7 komanda septembrī Ungārijā "Trophy" divīzijas cīņās ierindojās ceturtajā vietā, piecās spēlēs tiekot pie trīs panākumiem. Kopā ar komandas oficiālo delegāciju uz Ungāriju bija devies arī LRF prezidents Pilenieks, kurš nekautrējies jaukties vienības darbā, bet pēc viena no mačiem atļāvies iekaustīt tikai šogad pilngadību sasniegušo Reini Salenieku no RK "Jūrmala".

"LRF prezidents (Pilenieks) ar kulaku iesita man pa zodu. Tas bija Ungārijā, kur spēlējām U-18 "Trophy" divīzijā. Tas bija sacensību pirmajā dienā. Man bija neveiksmīgi realizācijas sitieni pēc piezemējumiem, jo steidzos, pa tālu aizgāju no bumbas un sitieni bija neprecīzi. Pēc spēles pie manis pienāca LRF prezidents un pateica, ka jāiet tuvāk bumbai. Tad viņš vēl kaut ko teica un divreiz man iesita pa zodu," saka Salenieks. Pēc viņa teiktā, sitieni nav bijuši ļoti sāpīgi, tomēr jūtami un zobi sasitušies, jo mute bijusi atvērta.

Jaunā regbista teikto apliecina komandas biedri Deivids Ločmelis un Valters Emīls Burtnieks.

"Piegāju klāt pie Reiņa un teicu, lai ejam uz viesnīcu. LRF prezidents (Reinim) to neteica draudzīgā tonī, nebija tāds miermīlīgs," saka Burtnieks.

Ločmelim notikušais bijis šoks, lai gan tieši tobrīd bijis noliecies un sitienu nav redzējis. Viņš gan dzirdējis visu sarunu, kas bijusi diezgan agresīva. "Tonis bija ļoti agresīvs un dusmīgs," saka Ločmelis.

Salenieks piebilda, ka Pilenieks, kad puiši gājuši uz viesnīcu, vēl no muguras uzsaucis - "Puika, kurp ej? Es ar tevi runāju."

Par notikušo bijuši informēti Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Viktors Silvonieks un menedžeris Kaspars Kagainis. Latvijas U-18 izlases menedžeris Kagainis portālam "Delfi" apstiprināja, ka Salenieks informējis komandas vadību Ungārijā par notikušo jau pēc incidenta.

Kā portālam "Delfi" apliecināja visi trīs spēlētāji, notikušais nav atsevišķs incidents. Aivars Pilenieks aktīvi strādā regbija klubā "Eleja", kur trenē jauniešu komandas. Pilenieks sākumā apliecināja, ka trenē "Elejas" komandas jauniešus, bet vēlāk pēc jautājuma par trenera kvalifikāciju izvairīgi teica, ka viņš "tikai konsultē komandu". Pēc tam Pilenieks apliecināja, ka viņam nav trenera licences, lai strādātu ar jauniešiem.

Vairāki šīs komandas dalībnieki pēc notikušā Ungārijā sarunās atklājuši Saleniekam, Ločmelim un Burtniekam, ka arī RK "Eleja" bijuši līdzīgi gadījumi.

Pats Pilenieks noliedz apvainojumus, apgalvojot, ka tā nav patiesība. "Nē, nevienu fiziski neesmu aizskāris," portālam "Delfi" sacīja Pilenieks, detaļās pat nepieminot, vai vispār bijis kāds incidents Ungārijā. Tomēr portālam "Delfi" vairāki citi liecinieki apstiprināja, ka Pilenieks gan pirms turnīra, gan tā gaitā vairākkārt iejaucies komandas darbībā, bet fiziska ietekmēšana novērota tikai turnīrā Ungārijā.

Ierasti uz līdzīgiem turnīriem komanda brauc 15 personu sastāvā, tomēr šoreiz uz Ungāriju devušies 17 cilvēki. Papildus ierastajam sastāvam devušies Pilenieks un RK "Eleja" pārstāvis Artjoms Ņikiforovs. Jaunais regbists pirms turnīra lauzis kāju un nevarēja palīdzēt komandai, bet devās līdzi komandai. Kā apgalvo Pilenieks, Ņikiforova braucienu apmaksājis RK "Eleja", kurā pats Pilenieks strādā par treneri. Savukārt Pilenieks uz Ungāriju devies par LRF līdzekļiem.

Sarunā par incidentu jaunie regbisti atklāj vēl dažus aizdomīgus faktus. Laicīgi pirms brauciena uz Ungāriju biļetes bijušas rezervētas visiem "Elejas" spēlētājiem, lai gan viņiem vieta sastāvā nav bijusi garantēta. Nekoordinētu rīcību apliecina fakts, ka pieci no U-18 izlases dalībniekiem uz Ungāriju devušies atsevišķi no pārējās komandas, turklāt starp viņiem nav bijis neviens no pieaugušajiem jeb komandas vadības.

Pilenieks, kurš lidojis kopā ar komandas pamatkodolu, uz šo faktu vien atteic, ka starp šiem pieciem jauniešiem viens bijis pilngadīgs (pārējie nebija sasnieguši 18 gadu vecumu). Sava kluba – "Eleja" – spēlētāju lobēšanā un labāku apstākļu izkārtošanā, Pilenieks noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!