Foto: AFP/Scanpix

Agris Brasliņš
Visa futbola pasaule ar nepacietību gaida pasaules čempionāta sākumu Brazīlijā, toties regbija cienītājiem bija ko redzēt jau nedēļas beigās, kad sākās ikgadējās testu maču sērijas. Aizvadītās nedēļas nogalē tika aizvadītas astoņas spēles, kurās piedalījās 14 komandas no IRB ranga pirmā piecpadsmitnieka (tikai velsieši savu startu sāks šīs nedēļas beigās).

Hronoloģiskā secībā pirmie testa maču dzīres atklāja Fidži (11. vieta rangā) un Itālija (14.). Savās mājās Suvā salinieki bija pārāki 25:14, kaut gan sākuma viesi bija pat vadībā 7:5, un otrajā puslaikā samazināja rezultāta starpību līdz cerīgajam 14:18. Apijā tikās Samoa (9.) un Tongas (13.) valstsvienības. Šī spēle aizritēja bezkompromisa cīņā - vadībā atradās gan vien, gan otra komanda, un, kā jau tādai cīņai pienākas, tā beidzās kā labs detektīvs pēdējā lappusē - jau tiesneša pieliktajā laikā tongieši ar soda sitienu izlīdzināja rezultātu - 18:18.

Tad sākās big guns - pasaules regbija varenāko laiks. Dienas gaidītākā spēle notika Oklendā, kur pasaules čempioni un IRB ranga pašreizējie līderi jaunzēlandieši sacentās ar Angliju (4.). Angļi, kas Oklendā tikai divreiz pārspējuši mājiniekus, demonstrēja teicamu sniegumu, un, neraugoties uz nelabvēlīgo statistiku, bija pietiekami tuvu tam, lai sarūgtinātu pasaules čempionus - arī šajā sacensībā viss izšķīrās tikai mača izskaņā. Eiropieši bija vadībā 9:3, vēl 15 minūtes pirms spēles beigām 12:9 (abas komandas punktus bija guvušas tikai ar soda sitieniem), līdz salinieki ar vēl diviem Ārona Krudena vārtu guvumiem beidzot panāca sev labvēlīgo rezultātu 15:12. Viesi gan uzreiz atjaunoja līdzsvaru un līdz ar to arī intrigu - 73. minūtē Daniels Kipriani raida bumbu vārtos - 15:15! Pēdējo triecienu tomēr izdevās izdarīt jaunzēlandiešiem. Ieguvuši tiesības izpildīt vēl vienu soda sitienu, viņi negaidīti necentās viss sist pa vārtiem, bet sekoja ātra izspēle, bumba tika iegūta spēka cīņā 5 m no sāncenšu ieskaites laukuma, un Konrāds Smits piezemēja bumbu pie paša  karodziņa - 20:15 Jaunzēlandes labā, un laika atspēlēties angļiem vairs nebija. Bet viņiem būs iespējas to izdarīt turpmāk - šajā sērijā vienības tiksies vēl divas reizes.   

Toties Brisbenā, kur tikās Austrālija (3.) un Francija (7.), viesiem izdevās noturēties  tikai līdz pirmā puslaika vidum, kad viņi samazināja rezultāta starpību līdz 6:15 (pašā sākumā bija arī 3:3). Līdz pārtraukumam austrālieši panāca ievērojamu pārsvaru 29:9 un turpināja dominēt arī otrajā spēles daļā, līdz 70. minūtē rezultāts kļuva jau graujošs - 50:9 mājinieku labā! Bija jāsāk pētīt statistika, kāda tad ir lielākā punktu starpība abu šo komandu spēlēs, un izrādījās, ka priekšpēdējā mačā 2010. gadā Austrālija uzvarējusi ar +43 - 59:16, savukārt pēdējā savstarpējā cīņā 2012. gadā - lai cik dīvaini tas liktos pēc nule redzētā - arī franči bija sāncenšus gandrīz vai pazemojuši, gūstot panākumu 33:6...Tomēr nekādi rekordi nebija jāpārraksta, mača beigas aizritēja gandrīz vai festivāliskā garā, un zaudētajiem izdevās pievilkt līdz 23:50. Uzvarētāju kontā septiņi piezemējumi, franču - divi. Īsta uguņošana!  Arī šajā sērijā gaidāmas vēl divas spēles.

Jāpiebilst, ka gan angļiem, gan frančiem sastāvs otrajos mačos var būt krietni citādāks (lasi - spēcīgāks), jo abās valstsvienībās pirmajās testa spēlēs nepiedalījās regbisti no komandām, kuras 31. maijā - attiecīgi Saracens- Northampton un Toulon -Castres cīnījās savu valstu nacionālo čempionātu finālos.

Pasaules ranga otrā komanda Dienvidāfrika Keiptaunā tikās ar World International  XV, gatavojoties šīsnedēļas spēlei ar Velsu. Visbiežāk šādas spēles neizceļas ar īpašu spraigumu, taču šoreiz tikai otrajā puslaikā mājiniekiem izdevās lauzt mača gaitu. Nav nekāds brīnums - sastādītajā komandā (regbisti no Jaunzēlandes, Austrālijas, Dienvidāfrikas, Francijas, Anglijas, Īrijas, Samoa, Tongas, Gruzijas) izdevās sapulcināt gana pieredzējušus un meistarīgus spēlētājus, kuri savu valstu izlasēs kopsummā bija aizvadījuši 621 spēli (visvairāk austrālietim Metam Žito - 92 un jaunzēlandietim Endrjū Horam - 83), un tikai četriem dienvidāfrikāņiem nebija valstsvienības spēļu pieredzes. Par viņu nopietno attieksmi pret šo maču liecināja arī divi brīdinājumi. Pirmajā puslaikā WI XV divreiz izvirzījās vadībā - 7:0 un 10:8, un, arī pirmajam puslaikam beidzoties, nekādu lielo pārsvaru mājiniekiem nebija izdevies iegūt - 18:13.  Springboks izšķirošo pārsvaru ieguva tikai pēdējās 20 minūtēs, un tad nu arī izspēlējās pēc sirds patikas, izcīnot pārliecinošu uzvaru 47:13. Interesanti gan, kāda būtu sacensības gaita, ja WI XV trenerim Nikam Maletam (arī DĀR) izdotos aizvadīt vairāk nekā divus treniņus.

Sešu Nāciju kausa ieguvēji īri (5.) izbraukumā ar 29:17 (11:10) pārspēja Argentīnu (8.), kuru sastāvā nebija vairāki vadošie regbisti, kas spēlē Eiropas klubos. Vēl mačs bija ievērojams ar to, ka varēja novērtēt Īrijas izlases jauno modeli - tajā vairs nav leģendārā Braiena O'Driskola, kurš šogad beidza aktīvās sporta gaitas.

Visnotaļ negaidītu zaudējumu savās mājās piedzīvoja Kanāda (15.), ar 25:34 piekāpjoties Japānai (12.) Pēc pirmā puslaika kanādieši bija vadībā 25:9, bet otrajā puslaikā viesi guva 25 bezatbildes punktus, un izcīnīja savu astoto uzvaru pēc kārtas.

Savukārt Hjūstonā Skotija (10.) pieveica ASV (18.) 24:6 - te nu nekādu pārsteigumu nebija.

 Notikumiem tik bagāta bija aizvadītās nedēļas nogale pasaules regbijā, un šonedēļ gaidāma tikpat karsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!