Foto: Zigismunds Zālmanis
Regbija klubs "Jūrmala" šī sporta veida apritē jau ir septīto sezonu. Pērn Latvijas čempionātā mazliet pietrūka līdz bronzas medaļām un nācās samierināties ar sportā vienu no nepatīkamākajām vietām – ceturto. Šosezon ambīcijas ir kāpt augstāk, taču ne tikai klasiskajā regbijā – jūrmalnieki lielu uzmanību pievērš arī pludmales regbijam 5x5 formātā.

RK "Jūrmala" prezidents Pēteris Šņitņikovs klubu vada otro gadu un ir pārliecināts, ka šī sezona būs veiksmīgāka. "Pagājušajā mūsu komanda bija jauns produkts, apvienojoties Jūrmalas un "Ovāls" spēlētājiem. Tas, ka spēlētāji man solīja medaļas, ir patīkami, tomēr reāli bija grūti sacensties pret klubiem ar senām tradīcijām. Tomēr bez tituliem neesam - pludmales regbijā esam čempioni, septītniekā izcīnījām bronzu. Ceru, ka šosezon šo sarakstu turpināsim. Esmu patiešām gandarīts, kā komanda ir gatavojusies un cik smagi trenējusies ziemas periodā," spriež Pēteris Šnitņikovs.

- Kādi ir galvenie priekšnoteikumi, lai spertu soli vai vairākus augšup?

- Pirmkārt, pie fiziskās sagatavotības nostiprināšanas paveiktais darbs. Tas mums pietrūka pagājušajā sezonā. Otrkārt, tā būs iegūtā pieredze, jau iespēlētais un stabilais sastāvs. Arī treneris palicis tas pats, ar Svajūnu Mikalču esam seni draugi, viens pret otru laukumā spēlējām vēl pagājušajā gadsimtā - es pie "Ādažu čipsiem", viņš pie "Vairas" komandas. Turklāt mums aug lai jaunieši. Šajā ziņā vērtīgs bija tradicionālais pārbaudes turnīrs, kurā visi spēlēja kopā. Priecīgākā atziņa – jaunie nenobijās un ir gatavi iekļauties lielajā komandā.

- Prioritāte būs arī pludmales regbijs, kur jūrmalnieki būšot teju vai Latvijas izlases bāzes komanda?

- Tā ir mūsu priekšrocība – pludmale un smiltis. Pludmales regbijs ir dinamisks, nav tik traumatisks, patīk cilvēkiem. Savā ziņā demokrātisks – nevajag stadionu, vārtus, komandā ir tikai pieci spēlētāji. Pat lielus turnīrus ar lielu dalībnieku skaitu var izspēlēt pāris dienās. Man pašam tas ļoti patīk un tā tiešām var teikt – viena no mūsu prioritātēm. Uz RK "Jūrmala" komandas bāzes tiks veidota Latvijas izlase, esam uzaicināti uz Eiropas čempionātu augustā Maskavā. 7. un 8. jūlijā rīkosim plašu starptautisku turnīru Jūrmalā, augustā Rīgas svētku ietvaros – Ķīpsalā. Var teikt, ka visa pludmales sezona būs pakārtota Eiropas čempionātam.

- Vai šobrīd varam nojaust, kur pasaules rangā ir Latvijas pludmales regbijs?

- Tas ir jauns regbija paveids un ranga kā tāda nav. Nospēlēsim Eiropas čempionātu un tad redzēsim. Neklātienē salīdzinot spēku samērus teikšu, ka Eiropā esam starp labākajām 20 komandām. Maija sākumā vēlreiz piedalīsimies A kategorijas turnīrā Maljorkā, tur sabrauc komandas no tādām regbija valstīm kā Anglija, Francija, Spānija. Līmenis ir ļoti augsts, piedalās arī profesionāli regbisti. Mums tā būs lieliska pieredze, taču tajā pat laikā noteikti gribam cīnīties par augstām vietām. Pludmales regbijs ar katru gadu kļūst populārāks, turklāt mums jūrmalniekiem ļoti atbilstošs sporta veids.
Apņēmība ir visiem

Pagājušajā sezonā RK "Jūrmala" trenēja lietuviešu speciālists Svajūns Mikalčius, ar kuru vienošanās par sadarbību panākta arī uz šo sezonu. Stabilitāte un pērn iepazīta mūsu regbija infrastruktūra trenerim ļauj izvirzīt augstākus mērķus.

"Klasiskajā regbijā pagājušajā sezonā neizdevās aizsniegties līdz medaļām. Bija savainojumi un sastāva problēmas, netrūka pašu kļūdas. Centāmies izdarīt secinājumus un strādāt tā, lai šosezon šo mērķi par medaļām īstenotu. Jaunās sezonas sastāva aprises to atļauj, labi esam pastrādājuši pie fiziskās sagatavotības. Iespējams, tieši tā mums pietrūka pērn, kādēļ radās savainojumi. Tomēr pats svarīgākais, ka ir mērķis par medaļām ir papildināts ar ticību un pārliecību. Ne tikai kluba vadībai un treneriem, arī katram spēlētājam ir tāda apņēmība," komandas galvenais treneris Svajūns Mikalčus uzsver jūrmalnieku kaujiniecisko noskaņojumu.

_- Klasiskajā regbijā Latvijas čempionātā plāno piedalīties tikai četras komandas. Nav pārāk maz?

- Katrai medaļai ir divas puses, cenšos saskatīt pozitīvo. Visas komandas būs spēcīgas un tikai tādu komandu savstarpējās spēlēs varam runāt par klubu un spēlētāju izaugsmi. Diez vai spēles, kuras beidzas ar 40-50 punktus pārsvaru, dotu lielu labumu. Līmenis ātrāk aug līdzvērtīgu komandu spēlēs, tādēļ ceru, ka ar laiku Latvijas regbijā tiks izveidota arī otrā līga.

- Sezonas pirmajā pusē vairāk tiks spēlēts regbijs-7 un pludmales regbijs, klasiskais piecpadsmitnieks sāksies tikai augustā. Kā ietekmē šādas pārmaiņas?

- Sistēma, kad vispirms tiek izspēlēts septītnieks, bet sezonas otrajā pusē klasiskais regbijs, ir tikai apsveicama. Nav viegli pārslēgties no viena veida uz otru. Tagad būs iespējams plānveidīgāks darbs. Nebūs tā, ka klasisko regbiju sāksim spēlēt tikai augustā. RK "Jūrmala" piedalīsies Baltijas līgas otrās divīzijas turnīrā, kas sāksies maija beigās vai pat aprīļa sākumā. Tā būs iespēja tikt pie spēļu prakses pirmās un otrās līnijas vīriem, kuriem septītniekā tā ātruma un kustīguma dēļ būs mazāka spēļu prakse. Protams, Jūrmalā un pludmales regbijs ir nešķiramas lietas. Ja reiz ir tāda iespēja un tāda pludmale, būtu grēks to neizmantot.

- Kādu izaicinājumu saskatāt darbā ar jauniešu komandām?

- Man pārziņā ir Šauļu regbija skola "Klevas", esmu tās direktors, tādēļ šāda sadarbība jaunatnes līmenī ir interesanta pašam un būs noderīga abām pusēm. Jau martā abu pilsētu jauniešu komandas aizvadīs pārbaudes spēles un tādas būs arī sezonas laikā. Bērni grib spēlēt un mēs šādas iespējas dosim. Jā, Lietuvas regbijā trenējās vairāk bērni un ir vairāk komandas, tomēr iespējas mācīties ir abām pusēm un mēģināsim savas zināšanas pilnveidot kopā.
Darbs visos līmeņos – no jauniešiem līdz regbija svētku sarīkošanai

"Mums šī būs otrā sezona pēc apvienošanās ar RK "Ovāls" spēlētājiem un tas ir likumsakarīgi, ka pērno ceturto vietu vēlamies apmainīt pret kādu augstāku. No kļūdām nav pasargāts neviens, arī mums tādas bija," pagājušo sezonu atceras RK "Jūrmala" vadītājs Kristians Avotiņš. Un turpina: "Svarīgi ir saprast iemeslu un tās izlabot. Iepriekš liels uzsvars bija uz regbija masveidības veicināšanu Jūrmalā, tagad pienācis laiks vairāk koncentrēties arī sportiskā rezultāta virzienā. Liels prieks, ka komandā paliek treneris Mikalčius, kurš iespēju robežās palīdzēs darbā ar jauniešiem. Klubam ir izveidot piramīda, ir labāka situācija ar treneriem. Darbu turpina Guntis Strods, darbu ar mazākajiem bērniem 11-13 gadu vecumā veic mūsu spēlētāja Stefānija Dzene, kura sākusi studijas LSPA. Ar meitenēm un sievietēm kopš pagājušās sezonas darbojas Makss Prauliņš, viņam palīdz arī Stefānija. Kopējais mūsu jauniešu skaits jau pārsniedz 60, spēlēsim visām jauniešu grupās: U-11/13, U-16, U-18. ir izveidojusies ļoti veiksmīga sadarbība ar Jūrmalas sporta skolu."

- Jaunatnes darba mēraukla droši vien ir spēlētāju skaits Latvijas izlasē?

- Marta sākumā Latvijas U-18 meiteņu izlasi "Livonia" rīkotajā pārbaudes turnīrā pārstāvēja trīs jūrmalnieces, Poļina Čigaka un Hanna Evelīna Neilande bija komandas līderes. Kandidātu lokā ar labām cerībām aizbraukt uz Eiropas čempionātu aprīlī Francijā ir vēl dažas jūrmalnieces. Vismaz pāris puiši pretendē uz savu U-18 vecuma izlasi. Kādu no lielās komandas spēlētājiem ceram ieraudzīt Latvijas valstsvienības rindās. Atgriežoties pie jauniešiem – lielākais uzsvars šosezon būs uz Latvijas čempionātu regbijā-7. Tas U-16, U-18 vecumā ir pieejamāks, kompaktāks un saprotamāks. Tieši ar šīm grupām strādās arī Mikalčius. Ne tikai mums, arī pārējiem Latvijas klubiem ir problēma U-18 grupā nokomplektēt pilnu sastāvu.

- RK "Jūrmala" joprojām aicina nākt un trenēties ikvienu interesentu?

- Protams. Ne tikai bērnus, arī pieaugušos. Var nākt sagatavots un nesagatavots, ar priekšzināšanām regbijā vai bez tām. Šajā ziņā sporta veids ir ļoti demokrātisks – te der lielāks un mazāks, tievāks un resnāks. Vajag tikai drosmi pamēģināt. Līdz šim varbūt mazāk esam pievērsušies tieši pieaugušo piesaistei, tādēļ plānojam aktivitātes Jūrmalas publiskajos pasākumos. Jebkurš interesents var mūs uzmeklēt sociālajos tīklos, atrast kontaktus un pamēģināt.

- Nenovērtējumu ieguldījumu regbija popularizācijā pilsētā deva pērn Slokas stadionā sarīkotā Latvijas čempionāta spēle!

- Tā mums deva lielu motivāciju strādāt tālāk un sarīkot jaunus regbija svētkus. Ceram, ka šosezon atkal varēsim sarīkot šādus regbija svētkus Jūrmalā, iespējams – pat vairākus. Pozitīvi rit pārrunas ar Jūrmalas sporta servisa centru par šādas spēles sarīkošanu. Par citu spēļu norises vietām ziņosim papildus. Mēs neesam vienīgie, kam ir problēmas ar laukumu atrašanu. Tā ir visa Latvijas regbija problēma.

- Latvijas čempionātā šosezon būs medaļu ambīcijas?

- Ne tikai medaļu, gribam cīnīties par čempionu titulu. Pērn pie bronzas tikām regbijā-7, medaļas bija jaunietēm. Jāsper nākamais solis neraugoties uz to, ka Jūrmalā regbijs ir salīdzinoši jauns sporta veids, tas te iedzīvojies pirms septiņiem gadiem. Šīs sezonas kalendāra nianses ir tādas, ka par klasisko regbiju vairāk domāsim augustā. Līdz tam priekšplānā būs regbijs-7 un pludmales regbijs. Jūlijā divi lieli turnīri tiks sarīkoti tepat Jūrmalā, bet jau maija sākumā mūsu komandas piedalīsies lielā turnīra Maljorkā. Skatos kalendārā un katru nedēļu ir kāds notikums vai pat vairāki. Tātad mūsu gaida interesanta un piesātināta sezona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!