Foto: AFP/Scanpix
Skotijas regbija izlase trešdien Glosterā ar 45:10 (12:7) sakāva Pasaules kausa izcīņas lielākās sensācijas autori Japānu, izcīnot bonusa punktu un izvirzoties B grupas vadībā.

Jau pirms spēles bija skaidrs, ka līdzšinējā brīnuma veicējiem japāņiem klāsies ļoti grūti - ne tikai tādēļ, ka grūti ir saglabāt emocionālo lādiņu pēc tik grandiozas uzvaras kā pār divkārtējo pasaules čempioni Dienvidāfriku, bet, pats galvenais, japāņu atpūtai pret pilnīgi svaigo nākamo grupas favorīti Skotiju bija atvēlētas nieka četras dienas. Kaut arī japāņi ļoti centās un bija aktīvi, nogurums bija acīmredzams, turklāt arī iepriekšējās spēles varonis Ajumu Goromaru nebija tik precīzs.

Spēles sākums apliecināja, ka Skotija negrasās kāpt uz DĀR grābekļa, nenovērtējot savu pretinieku. Ikviena tiesneša dotā iespēja gūt punktus ar soda sitienu tika ar pateicību izmantota, ar desmitā numura Grega Leidlo pūlēm ātri panākot 6:0. Japāna gan parādīja, ka arī pret skotiem prot lieliski noorganizēt molu un noslaucīt pretiniekus pāri ieskaites laukuma līnijai, 14. minūtē ar tongiešu izcelsmes astotā numura Amanaki Mafi piezemējumu pārņemot vadību (6:7). Diemžēl japāņus pievīla disciplīna, nopelnīta dzeltenā kartīte, un līdz puslaika beigām Leidlo guva vēl sešus punktus (12:7). Puslaika beigas aizritēja ļoti aizraujoši, vispirms japāņiem iespiežot skotus pie ieskaites laukuma līnijas, Mafi ar bumbu rokās pat mēģināja vienkārši akrobātiskā lēcienā pārlēkt pāri nokritušo spēlētāju kaudzei, taču avantūra neizdevās. Nekavējoties skoti sarīkoja bīstamu uzbrukumu, ko izdevās novērst tikai ar japāņu izmisīgām pūlēm.

Otrais puslaiks sākās līdzīgā garā, Japāna aktīvi šiverējas Skotijas laukuma pusē, Mafi gandrīz izlauzās no skotu apkampieniem, un tad notika nelaime - uzbrukumā Mafi guva nopietnu savainojumu, un nestuvēs bija spiests atstāt laukumu. Kaut gan Goromaru trāpīja soda sitienu (12:10), japāņu spēki bija tuvu izsīkumam, un Skotija nekavējās to izmantot, ātri gūstot izšķirošo pārsvaru: vispirms 48. minūtē Džons Hārdijs (17:10), 55. minūtē Marks Benets (24:10), 63. minūtē Tomijs Seimūrs (31:10), 68. minūtē Benets ar savu otro piezemējumu nodrošināja Skotijai bonusa punktu (38:10), bet punktu japāņu mocībām pielika Fins Rasels (45:10).

Pēc šīs spēles B grupas vadībā ir Skotija ar 5 punktiem, tai seko Samoa un Japāna (divās spēlēs) ar 4 punktiem, DĀR ar 2 punktiem un ASV bez punktiem. Nākamajās B grupas spēlēs: 26. septembrī DĀR - Samoa, 27. septembrī Skotija - ASV, bet 3. oktobrī Samoa - Japāna un DĀR - Skotija.

Grupu turnīrs noslēgsies 11. oktobrī, čempions tiks noskaidrots 31. oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!