Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)
Jau 13. reizi šīs nedēļas nogalē, 8. un 9. augustā, Upesciema stadionā risināsies regbija desmitnieka turnīrs ar nosaukumu "Pierīgas atklātais čempionāts regbijā" jeb "Garkalnes kauss regbijā 10". Piedāvājam portāla DELFI lasītājiem interviju ar vienu no šī turnīra aizsācējiem un turpinātājiem – Garkalnes novada domes priekšsēdētāja vietnieku Juri Silovu.

- Šogad turnīrs notiek jau 13. reizi - vai "velna ducis" nebūs nelaimīgs?

- Droši varu teikt, ka NĒ! Neesmu māņticīgs, turklāt dzīvoju dzīvoklī ar 13. numuru, tāpēc varētu teikt, ka tas pat labs skaitlis. Pirmkārt, pēc pagājušā turnīra komandu skaits ir audzis. Bija sešas, šogad varētu būt desmit. Otrkārt, iepriekšējā turnīrā bija skaists, saulains laiks, un šogad atkal sola labu laiku. Kā jau katrām sacensībām, ir vajadzīgs laiks, lai "ieskrietos". Ceru, ka pēc diviem, trijiem gadiem šis turnīrs būs jau ar "savu vārdu". Jo, neraugoties uz to, ka sacensības šādā formātā notiek otro gadu, interesi par turnīru ir izrādījuši klubi no Anglijas, Izraēlas, Baltkrievijas, Krievijas, Polijas. Viss būs labi.

- Pastāstiet, lūdzu, īsumā par šo sacensību vēsturi?

Būtībā turnīra idejas autors bija "Miesnieku" prezidents un galvenais treneris Uldis Bautris. Viņš, "kā jau Bautris", "vārījās" no visādām idejām. Tad tā sanāca, ka trīs ar sportu "slimie" Uldis Bautris, Juris Silovs un Ēvalds Goba (Rīgas rajona sporta dzīves vadītājs) atrada kopsaucēju un noorganizēja šo turnīru. Turnīrs, kurš sākās 2003. gadā Valdlauču pļavās, un sākotnēji bija domāts kā amatieru turnīrs regbijā 7 ar licencētu spēlētāju ierobežotu iekļaušanu komandās, šogad risināsies jau 13. reizi. Pēc pirmajiem soļiem Valdlaučos, 2006. gadā tas pārcēlās uz Upesciemu, jo tur tika izveidots regbija stadions ar infrastruktūru, kas atbilst visaugstākajām regbija turnīru organizēšanas prasībām (Upesciema stadionā ir noticis Eiropas Čempionāts R7). Laika gaitā iznāca tā, ka šā turnīra organizēšanu pārņēmu savā vadībā. Tā kā pats esmu spēlējis gan R7, gan R10, gan R15 un redzot, ka sakarā ar R7 iekļaušanu olimpiskajās spēlēs, klasiskā regbija "smagajiem" gandrīz vai nav turnīru kur uzspēlēt, nolēmu mainīt R7 formātu uz R10. Domāju, ka no tā iegūs visi. Neskatoties uz to, ka esmu spēlējis R7 un biju izlases kandidātos uz Edinburgu, tomēr esmu klasiskā regbija piekritējs, un tāpēc nevaru "apbižot smagos".

- Cik komandas un no kurienes piedalīsies turnīrā šogad?

Droši varu teikt, ka piedalīsies visi pagājušā gada dalībnieki, sākot ar uzvarētājiem Šauļu "BaltRex" (Lietuva), "Garkalne/Livonia", "Miesnieki", "LMT/Eži", "Old Boys" un "Fēnikss". Savu dalību ir apstiprinājuši "TFS Bulduri" (RK "Ovāls"), U20 Latvijas izlase, kas gatavojas Eiropas U20 čempionātam. Vēl joprojām gaidu apstiprinājumu no Šauļu "Vairas" (Lietuva), "Ulre/Ķekava" un Garkalnes. Jāatzīmē arī mazs jauninājums šī gada turnīrā, kas varētu kļūt tradicionāls - būs regbija veterānu spēle. 8. augustā (sestdien) spēlēs "Warriors"(Latvija) un "Old Boys" (Latvija, Lietuva, Kaļiņingrada).

- Kāda būs sacensību izspēles sistēma?

- Pagaidām vēl ir "mazas" neskaidrības, jo ar regbistiem arī reizēm ir kā ar bitēm - neko nevar skaidri zināt. Ņemot vērā šī turnīra "demokrātismu", pēdējos pieteikumus vēl gaidīsim līdz 7. augustam un tad noteiksim galīgo izspēles kārtību. Sistēma varētu būt divas apakšgrupas pa 5 komandām un pēc tam izslēgšanas mači (10 komandas), vai arī katra ar katru (8 komandas).

- Kas uzvarēja turnīrā pirms gada un vēl pirms tam?

- 2003. gadā Valdlaučos Ķekavas pagasts, 2004. g. Valdlaučos Salaspils pagasts, 2005. g. Valdlaučos Ķekavas pagasts, 2006. g. Upesciemā Ķekavas pagasts, 2006. g. Upesciemā Ķekavas pagasts, 2007. g. Upesciemā Ķekavas pagasts, 2008. g. Upesciemā Ķekavas pagasts, 2009. g. Upesciemā RK "Miesnieki", 2010. g. Upesciemā "Transact Pro", 2011. g. Upesciemā "Transact Pro", 2012. g. Upesciemā "Autowelt/Livonia" (Garkalne), 2013. g. Upesciemā "Autowelt/Livonia" (Garkalne), 2014. g. Upesciemā "Garkalne/Livonia". 2015. gada uzvarētājus Upesciemā kronēsim svētdien.

- Kādas ir galvenās regbija 10 atšķirības no klasiskā regbija un olimpiskā sporta veida regbijs 7?

- Desmitnieks ir kopsaucējs starp ātrajiem spēlētājiem, kādu netrūkst regbijā 7 un spēcīgajiem cīņas spēlētājiem, kuri ir klasiskajā regbijā. Regbijā 10 ir lieliska iespēja tiem spēlētājiem, kuri kaut kādu iemeslu dēļ netiek regbija 7 komandās, jo tas tomēr ir vairāk tuvāks klasiskajam regbijam. Mūsdienās jau ir tāda tendence, ka regbijs 7 ir pavisam atsevišķa spēle, kas iekļauta olimpiskajās spēlēs Rio, un tie spēlētāji, kas spēlē septiņnieku, reti kad paralēli spēlē klasisko regbiju. Desmitnieks ir demokrātisks, tajā sevi var parādīt dažāda auguma un ķermeņa uzbūves spēlētāji.

- Kādi ir zināmākie regbija 10 turnīri Ziemeļeiropā?

- No man zināmākajiem ir Stokholmas 10, kas notiek jau kopš pagājuša gadsimta 90. gadiem un Helsinku 10, kas ir samērā jauns turnīrs. Ja godīgi, dziļāk neesmu interesējies. Par savu atskaites punktu esmu izvēlējies Stokholmas 10.

- Ko jūs varētu novēlēt šo sacensību dalībniekiem?

Pirmkārt, aicinātu visus sacensību dalībniekus ņem līdzi savas ģimenes, draudzenes, labu garastāvokli utt., jo Upesciemā ir skaisti un labi. Es domāju, ka daudzi to jau zina, bet tie, kas nezin, lai atbrauc pārliecināties! Sportisko intrigu un labu laiku garantēju jau iepriekš. Sacensību dalībniekiem novēlētu sportisko niknumu, godīgu spēli, mazāk traumu, labu garastāvokli, un izbaudīt šos regbija svētkus, jo uzvarētāji būs visi! Gaidu visus 8. un 9. augustā no pulksten 12.00 līdz 18.00 Upesciemā (pirmajā dienā būs arī pārsteigums visiem)!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!