Foto: AFP/Scanpix
Velsas regbija izlase sestdien Kārdifā ar 12:6 (3:3) izcīnīja vēsturisku uzvaru pret Dienvidāfriku, savukārt Tvikenemā Anglija ar 26:17 (13:3) izcīnīja vērtīgu psiholoģisku uzvaru pret Austrāliju. Tādējādi ar mājinieku triumfu noslēgusies ikgadējā dienvidu puslodes regbija izlašu novembra turneja Eiropā.

Nedēļas galvenais notikums bija Kārdifas "Millennium" stadionā, kur Velsa tikai otro reizi 108 gados spēja pieveikt pasaules otro labāko izlasi DĀR. Pirms spēles sevišķi smags stāvoklis bija Velsas trenerim Vorenam Gatlandam, kurš pie izlases stūres stājās pēc Velsas izgāšanās 2007. gada Pasaules kausa izcīņā: kaut gan viņa vadībā Velsas panākumi Sešu nāciju kausa izcīņā ir lieliski, septiņos gados izcīnot trīs titulus, tostarp divus "Grand Slam", pilnīgi pretēja aina vērojama spēlēs pret dienvidu puslodes gigantiem Jaunzēlandi, DĀR un Austrāliju - viena uzvara pār Austrāliju 2008. gadā, bet pārējās 27 spēles zaudētas. Pēc spēles ar Jaunzēlandi Gatlands intervijā bija manāmi aizkaitināts, kad viņam atgādināja bēdīgo statistiku, taču optimistiski paziņoja, ka dienvidafrikāņus var pieveikt. Savukārt DĀR trenerim Heinekem Maijeram zaudējums nozīmētu pagalam neveiksmīgu Eiropas turneju, kaut gan pirms mēneša vietējie apskatnieki uzskatīja, ka DĀR ir jāuzvar visās spēlēs.

Asas spēka cīņas un kļūdu pārpilnajā spēlē visi punkti tika gūti ar soda sitieniem - Lī Hāfpenijs trāpīja četrus, bet viņa sāncensis Patriks Lambī - divus. Velsai panākumu pamatā bija DĀR spēcīgāko ieroču - grupcīņu un mola - sekmīga neitralizācija, kamēr viesi neprata realizēt vairākas piezemējuma gūšanas iespējas. Otrā puslaika vidū smagu traumu guva DĀR kapteinis Žans de Viljērs, bet 15 minūtes pirms spēles beigām tiesnesis par bīstamu spēli uz 10 minūtēm noraidīja viesu spēlētāju Kornalu Hendriksu. Pēdējās minūtes aizritēja ar viesu pārsvaru, taču velsiešiem izdevās noturēt vēsturisko uzvaru, tādējādi viešot zināmu optimismu pirms gaidāmās Pasaules kausa izcīņas nākamā gada rudenī. Savukārt DĀR nometnē vairs nav ne smakas no eiforijas, kas valdīja pēc Jaunzēlandes pieveikšanas Johannesburgā (gan tikai pirmo reizi trijos gados, kad viesiem Regbija čempionāta uzvarētāju kauss jau bija kabatā) - Eiropas turnejas rezultāts viennozīmīgi rakstāms ar mīnusa zīmi - kaut gan četrās spēlēs dienvidafrikāņi guva divas uzvaras, tikai uzvaru Anglijā var vērtēt kā pārliecinošu sniegumu, savukārt pret ievērojami vājāko Itāliju tika nospēlēts nīkulīgi, bet Īrijā ciesta smaga sakāve.

Kopš 1906. gada Velsa un DĀR spēlējušas 30 reizes, Velsa uzvarējusi 2 reizes (1999. un 2014. gadā), DĀR uzvarējusi 27 reizes, bet vienreiz (1970. gadā) fiksēts neizšķirts. Līdz šodienas spēlei Velsa bija piekāpusies DĀR 15 reizes pēc kārtas.

Tikmēr Anglijas regbistiem izdevās dot jūtamu psiholoģisku triecienu saviem nākamajiem Pasaules kausa izcīņas "nāves grupas" sāncenšiem austrāliešiem, kārtējo reizi nodemonstrējot, ka grupcīņa un mols joprojām ir Anglijas spēcīgākie ieroči, savukārt Austrālija apstiprināja to, kas zināms jau daudzus gadus - tai ir lieliska vieglā kavalērija, taču sakarīgu tanku un smagās artilērijas kā nav, tā nav. Šo Austrālijas vājumu pēc pilnas programmas izmantoja gan visi sāncenši Regbija čempionātā, gan Eiropā - austrāliešu uzbrucēji grupcīņā tika iznīcināti gan Francijā, gan Īrijā, gan Velsā. Tiesa, pret vēl vienu "nāves grupas" dalībnieci Velsu austrālieši to spēja kompensēt ar ātro aizsargu gūtajiem piezemējumiem, kā arī desmit pēc kārtas gūto uzvaru sniegto psiholoģisko efektu. Taču pret spēcīgākiem pretiniekiem pat lieliskie aizsargi parasti nelīdz, ja uzbrucēji tiek regulāri samalti miltos, tādējādi liedzot normālu pamatu aizsardzības un uzbrukumu veidošanai.


Anglijas uzbrukumus atzīstami vadīja desmitais numurs Džordžs Fords, kurš nomainīja neveiksmīgi spēlējošo Ouenu Farelu. Kaut gan spēles sākumā viesu desmitais numurs Bernards Folijs ar soda sitienu vadībā izvirzīja Austrāliju (0:3), Fords atbildēja ar diviem soda sitieniem, bet 29. minūtē angļu uzbrucēju spiediens vainagojās ar Bena Morgana piezemējumu (13:3). 45. minūtē Austrālija nodemonstrēja ātru un skaistu kombināciju, ko noslēdza Folija piezemējums (13:10), taču 58. minūtē angļi atkal sekmīgi izmantoja uzbrucēju nomācošo pārsvaru, Morganam gūstot jau trešo piezemējumu divās spēlēs (20:10). Austrālija nekavējoties atbildēja ar milža Vila Skeltona piezemējumu (20:17), tomēr Anglija turpināja kontrolēt situāciju un Fords ar diviem soda sitieniem nodrošināja izšķirošo pārsvaru.

Kopš 1909. gada Anglija un Austrālija spēlējušas 43 reizes, Anglija uzvarējusi 18 spēlēs, Austrālija 24 spēlēs, bet vienreiz fiksēts neizšķirts. Jāpiebilst, ka Anglija uzvarējusi četras no pēdējām piecām spēlēm.

Nākamā abu pusložu regbija milžu spēkošanās notiks jau Pasaules kausa izcīņā no 18. septembra līdz 31. oktobrim Anglijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!