Foto: Zigismunds Zālmanis
Latvijas regbija valstsvienības galvenais treneris Sergejs Lisko piektdien pēc vakara treniņa paziņoja sastāvu, kādā izlase sestdien, 29. aprīlī, pulksten 15.00 Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā uzsāks Eiropas čempionāta Ziemeļu I konferences cikla pēdējo spēli pret Zviedriju.

Mūsu komandas treneru kolektīva galīgā regbistu izvēle ir šāda: Gatis Purviņš (RFC "Livonia"), Ingus Aivars (LMT RK "Eži"), Toms Asejevs ("Wharfedale" R.U.F.C., Anglija), Māris Streikišs (LMT RK "Eži"), Dāvis Pērkons (RK "Miesnieki"), Gundars Grieķis ("North Ribblesdale" RC, Anglija), Viktors Silvoniks (RK "Miesnieki", komandas kapteinis), Emīls Balodis (RK "Miesnieki"), Andrejs Aleksandrovs (RC "Waterland", Nīderlande), Ruslans Kotļevs (LMT RK "Eži"), Elmārs Šefanovskis (RK "Miesnieki"), Tomass Džons Davidsons ("Wharfedale" R.U.F.C., Anglija), Vigo Valdavs (RFC "Livonia"), Ivars Eglis (RK "Miesnieki"), Robijs Davidsons ("Wharfedale" R.U.F.C., Anglija), Māris Robežnieks (RK "Miesnieki", spēlējošais treneris), Leno Bramanis (RK "Miesnieki"), Kaspars Briedis (RFC "Livonia"), Kārlis Garokalns (RK "Miesnieki"), Mārtiņš Rundāns (RFC "Livonia"), Mārtiņš Bokišs ("North Ribblesdale" RC, Anglija), Dāvis Bajārs (RK "Fēnikss") un Reinis Pepa (RFC "Livonia").

Kā jau rakstīts iepriekš, uzvara šajā spēlē dos cerības Latvijas valstsvienībai ieņemt trešo vietu Ziemeļu I divīzijā. Savukārt zaudējuma gadījumā būs jāsamierinās tikai ar ceturto ailīti grupā. Līdz šim Latvijas valstsvienība mainīgām sekmēm spēlējusi Eiropas čempionāta Ziemeļu I konferencē. Pagājušā gada rudenī mūsu ovālās bumbas meistari Jelgavā ar 31:24 uzvarēja Luksemburgu, bet pēc tam dramatiski ar 6:11 Šauļos piekāpās Lietuvai. Savukārt šopavasar, 15. aprīlī, mūsu regbisti ar 3:54 Prāgā smagi kapitulēja grupas līderiem Čehijai. Tas bija Latvijas izlases simtais mačs starptautiskajā apritē kopš neatkarības atgūšanas. Tagad, lai simtpirmā spēle pret Zviedriju būtu veiksmīgāka, nepieciešams arī skaļš līdzjutēju atbalsts. Turklāt jāuzsver, ka starp abiem sāncenšiem – Latviju un Zviedriju – tā būs jau desmitā spēle kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas. Būtiski, ka ieeja sestdien Jāņa Daliņa stadionā būs bez maksas. Atliek vēl vienīgi cerēt uz labu laiku.

Jāatzīmē, ka Valmiera caurmērā bijusi veiksmīga pilsēta Latvijas regbistiem. Turklāt pēdējā reizē, kad šeit spēlēts tieši pret zviedriem, 2005. gada 22. oktobrī, Eiropas Nāciju kausā izcīnīta uzvara ar 18:5. Kopumā Latvijas valstsvienība ar Zviedriju līdz šim spēlējusi deviņas reizes. Trīsreiz izcīnītas uzvaras, bet sešreiz piedzīvoti zaudējumi. 1998. gada 17. oktobrī Rīgā Eiropas čempionātā Latvija svinēja uzvaru ar 18:13. 2001. gadā abas komandas savā starpā tikās divreiz Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā, un divreiz pārāki bija zviedri. 9. jūnijā Jenčēpingā ar 17:10 un 7. oktobrī Trelleborgā ar 37:12. 2004. gada 23. oktobrī Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā abas komandas mērojās spēkiem Valmierā, uzvarot Zviedrijai ar 20:18, bet 2005. gadā Valmierā sekoja jau pieminētā uzvara ar 18:5. 2008. gada 25. oktobrī Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīrā Vārnesborgā Zviedrija pieveica Latviju ar 21:5, bet 2010. gada 17. aprīlī Eiropas Nāciju kausā Latvija revanšējās ar 31:27. Visbeidzot 2011. gada 14. maijā Rīgā Latvija piekāpās Skandināvu sāncenšiem ar 24:59, bet 2012. gada 5. maijā Jenčēpingā zaudēja ar 3:33.

Abas komandas ir līdzās turnīra tabulā Eiropas čempionāta Ziemeļu I konferencē. Zviedrija ar pieciem punktiem divās spēlēs ieņem trešo vietu, bet Latvija arī ar pieciem punktiem, tikai trijās spēlēs, pagaidām ir ceturtā. Pirmā ar trīs uzvarām trijās spēlēs, ir Čehija (14 punkti), bet otrā ar deviņiem punktiem trijās spēlēs ir Lietuva. Konferences tabulu noslēdz Luksemburga, kurai trijās līdzšinējās spēlēs tā arī vēl nav izdevies tikt pie punktiem. Jāpiebilst, ka bez sestdienas Latvijas – Zviedrijas spēles grupā atlikuši vēl divi mači: Zviedrija – Lietuva un Luksemburga – Čehija. Abas šīs spēles notiks 6. maijā.

"Gribu īpaši aicināt valmieriešus un, protams, arī citus Latvijas regbija līdzjutējus sestdien nākt uz Jāņa Daliņa stadionu un silti atbalstīt mūsu komandu," saka Latvijas izlases galvenais treneris Sergejs Lisko. "Atceros, ka 2013. gada rudenī, kad Valmierā spēlējām pret Serbiju, valmieriešu dedzīgais atbalsts palīdzēja izcīnīt mums uzvaru Eiropas Nāciju kausā ar 25:14. Tagad ceram sagaidīt ko līdzīgu – lai spēlētāji sajustu, ka cīnās par savu valsti, par savu karogu, par savām krāsām!"

"Spēlei gatavojāmies ļoti cītīgi, trenējāmies katru dienu," piebilst Latvijas valstsvienības kapteinis Viktors Silvoniks. "Nodarbībās treneru vadībā strādājam pie tām kļūdām, kuras pieļāvām pret Čehiju. Vēlreiz atkārtot simtās spēles misēkļus negribas nevienam, tāpēc gatavojamies ļoti nopietni. Tiesa, arī Zviedrija ir vērā ņemams pretinieks. Par labu mums gan nāk tas, ka šos sāncenšus daudz labāk pazīstam, un noteikti tas, ka spēlēsim Valmierā – pie savas publikas atbalsta. Aicinu visus sestdien uz Jāņa Daliņa stadionu!"

Interesanti, ka Pasaules valstu regbija reitingā Latvija pirms sestdienas mača ieņem augstāku vietu nekā zviedri. Mūsu regbisti šajā tabulā rindojas 52. ailītē ar 45,63 punktiem, bet Zviedrija ir 57. ar 44,59 punktiem. No Ziemeļu I konferences pagaidām visaugstāko vietu (33.) ieņem Čehija ar 52,73 p., Lietuva ir 45. ar 47,50 p., bet Luksemburga rindojas 63. ailītē ar 40,62 reitinga punktiem.

Tikmēr zviedru nometnē viss bija skaidrs jau nedēļas sākumā. Otrdien pievakarē Zviedrijas izlases galvenais treneris Kanogo Njuru nosauca valstsvienības sastāvu, kāds sestdien stāsies pretī Latvijai. Tajā iekļauti: Adams Kristersons (Kalmar Södra IFR), Adils Salahovs (Enköping RK), Alekss Melanders (Wexio RK), Kristofers Sidgviks (Hammarby IF RF), Kristofers Vanerbergs (Göteborg RK), Konors Mērfijs (Lansdowne RFC), Davids Bergvals (Enköping RK), Ēriks Šēbeks (Pingvin RC), Fredriks Enstads (Södertälje RK), Henings Ekstrands (Göteborg RK), Henriks Eks (Norrköpings RK Trojan), Džeks Dafijs (Lansdowne RFC), Jans Olofs Johansons (Spartacus RUFC), Džims Veterstrēms (Enköping RK), Džimijs Risanens (Vänerborgs RK), Jonass Zenglers (Norrköpings RK Trojan), Olivers Kalahans (Amstelveense RC), Oskars Larsons (Pingvin RC), Peters Viklunds (Spartacus RUFC), Filips Mērfijs (Dublin University FC), Ričards Hemenss (Hammarby IF RF), Sebastjans Nokmars (Norrköpings RK Trojan) un Teodors Karlsons (Ljungby RK). Kā redzam, ir vairāki ārzemnieki ar angliskas cilmes vārdiem no Britu un citu valstu vienībām, kā arī daudzu Zviedrijas labāko klubu pārstāvji. Tas liecina par pretinieku sastāva iespaidīgumu.

Spēli 29. aprīlī Valmierā tiesās Sems Grovs-Vaits (Skotija), līnijtiesnesis no Latvijas būs Kārlis Sarkans (LMT RK "Eži"), bet ceturtais arbitrs būs Artūrs Kisle (RFC "Livonia"). Mača komisārs – Pols Minto (Skotija).

Visbeidzot piebildīsim, ka spēles tiešā translācija būs vērojama portālā sportacentrs.com un rugbyeurope.eu televīzijā. Maču komentēs valmierietis, RK "Fēnikss" galvenais treneris un prezidents Kristaps Staņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!