Foto: AP/Scanpix

Austrālijas atklātā tenisa čempionāta finālā ceturtdien iekļuva leģendārais Rodžers Federers, kurš Melburnā aizvada savu pirmo turnīru pēc vairāku mēnešu izlaišanas.

"Australian Open" pusfinālā Federers, kurš izlikts ar 17. numuru, trīs stundu ilgā cīņā piecos setos ar 7-5, 6-3, 1-6, 4-6, 6-3 pārspēja savu draugu un tautieti Stenu Vavrinku (4. numurs). Tagad finālā svētdien šveicietis tiksies ar spāni Rafaelu Nadalu (9. numurs) vai bulgāru Grigoru Dimitrovu (15. numurs), kuri savu pusfināla spēli aizvadīs piektdien.

Federers pirmajā setā tikai 12. geimā lauza pretinieka servi, bet līdz ar to nodrošināja uzvaru setā. Otrajā setā vidū Federers lauza pretinieka servi un panāca 5-2, pēc tam nosargājot pārsvaru un uzvarot ar 6-3.

Vavrinka pēc zaudētiem pirmajiem setiem palūdza medicīnisko palīdzību, kas viņam nāca par labu. Lai gan Vavrinka atgriezās kortā ar apsaitētu ceļgalu un diezgan nedroši aizvadīja trešā seta sākumu, ceturtajā geimā viņš lauza pretinieka servi, uzvarēja vēl vairākus geimus pēc kārtas un viegli pārspēja Federeru setā ar 6-1. Ceturtā seta sākumā Vavrinka vēlreiz lauza Federera serves geimu, bet Federers uzreiz atbildēja ar to pašu, atjaunojot līdzsvaru setā. Ceturtā seta likteni izšķīra desmitais geims, kurā Federers atspēlēja divas breikbumbas, bet nākamajā izspēlē punktu guva Vavrinka, panākot līdzsvaru visā mačā pa setiem 2-2.

Izšķirošā seta sākumā Federers divos serves geimos atspēlēja breikbumbas, bet pēc tam sestajā geimā lauza Varinkas serves geimu, kas bija izšķirošs brīdis visā spēlē. Nākamajos geimos Federers nosargāja pārsvaru un 28. reizi karjerā iekļuva "Grand Slam" turnīra finālā.

Federers līdz šim "Australian Open" finālā spēlējis piecas reizes un četras reizes palicis nepārspēts Melburnas kortos gada pirmajā "Grand Slam" turnīrā. Savukārt "Grand Slam" turnīru finālos Federers uzvarējis 17 reizes un piedzīvojis desmit zaudējumus. Pēdējo reizi "Grand Slam" finālā tenisa leģenda spēlēja 2015. gada septembrī, kad "US Open" izšķirošajā spēlē piekāpās Nadalam. savukārt līdz šim pēdējo, 17. titulu Federers izcīnīja 2012. gadā Vimbldonas čempionātā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!