Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvijas vīriešu tenisa pirmā rakete Ernests Gulbis piektdien sasniedza Stokholmas "ATP World Tour 250" sērijas turnīra pusfinālu, šādas raudzes sacensībās to paveicot pirmo reizi trīs gadu laikā.

Stokholmas turnīra ceturtdaļfinālā pasaules 145.rakete Gulbis ar 4-6, 6-3, 6-4 uzvarēja amerikāni Džeku Soku, kurš pasaules rangā atrodas 18.vietā un šajā turnīrā bija izlikts ar ceturto numuru. Sestdien pusfinālā latvietis tiksies ar sacensību pirmo numuru Džonu Isneru no ASV (ATP 10.) vai citu amerikāni Teniju Sandgrenu (ATP 62.).

Par pusfināla sasniegšanu Gulbis nopelnījis 90 ATP ranga punktus, turklāt vēl 12 punkti viņam pienākas par kvalifikācijas pārvarēšanu, kas viņam nākamās nedēļas rangā ļaus ļoti tuvu pietuvoties pasaules ranga pirmajam simtam.

Gulbis iepriekšējo reizi kāda ATP turnīra pusfinālā spēlēja 2015.gada oktobrī Vīnē.

Spēle starp abiem tenisistiem iesākās ļoti līdzīgi, pirmajos sešos geimos nevienam no viņiem netiekot pie breika iespējas. Līdz ar to tobrīd rezultāts uz tablo rādīja likumsakarīgo 3-3. Lūzuma punkts gan pienāca nākamajā geimā, jo ilgā geimā Soks izmantoja trešo breikbumbu un lauza Gulbja servi.

Neapskaužamā situācijā Gulbis nonāca divus geimus vēlāk - pie savas izvirzījies vadībā ar 30:0, viņš tomēr nespēja pārsvaru nosargāt, jo pretinieks vairākkārt veiksmīgi atgrieza viņa servi. Soks pat ieguva divas breikbumbas, kas vienlaikus bija arī setbumbas, taču viņš tās neizmantoja. Desmitajā geimā ASV tenisists gan tik un tā varēja servēt par uzvaru setā, ko viņš arī pārliecinoši paveica un uzvarēja setā ar 6-4.

Gulbim otrā seta sākums izdevās ļoti veiksmīgs, jo otrajā setā viņš ieguva savu pirmo breiku šajā mačā, turklāt arī viņa serve bija kļuvusi pārliecinošāka, jo Soks šajā setā tā arī netika ne pie vienas breikbumbas. Latvietis pie breikbumbas, kas vienlaikus bija arī setbumba, tika astotajā geimā, taču amerikānis to atspēlēja un spēja servi nosargāt.

Tiesa, devītajā geimā Gulbis varēja servēt par uzvaru otrajā setā, ko viņš arī pārliecinoši paveica, uzvarot ar 6-3.

Līdz ar to šī mača uzvarētājs tika noskaidrots izšķirošajā - trešajā - setā. Gulbis otrajā setā bija pārņēmis spēles iniciatīvu, un tas turpinājās arī izšķirošajā setā. Latvijas vadošais vīriešu tenisists demonstrēja pārliecinošu sniegumu un piektajā geimā lauza Soka servi, turklāt divus geimus vēlāk viņš paveica to pašu, panākdams jau 5-2.

Tādējādi Gulbis jau astotajā geimā varēja servēt par uzvaru mačā, tomēr viņš pārlieku steidzās, kas Sokam pēc ilgāka pārtraukuma ļāva iegūt pāris breikbumbas. Ja pirmo latvietis diezgan ātri atspēlēja, ar otro tas neizdevās, amerikānim iegūstot breiku. Soks nākamajā geimā nosargāja savu servi, bet pēc tam Gulbis atkal varēja servēt par uzvaru šajā spēlē, ko viņš šoreiz droši arī paveica, izšķirošajā setā gūstot virsroku ar 6-4.

Gulbis vispirms izcīnīja divas uzvaras divos kvalifikācijas mačos, iekļūstot pamatsacensībās. Savukārt to pirmajā kārtā viņš ar 6-4, 6-3 uzvarēja mājinieku Mīkaelu Imeru, kurš pasaules rangā atrodas 289.pozīcijā, bet otrajā kārtā latvietis ar 6-2, 6-4 pārspēja talantīgo Kanādas pārstāvi Denisu Šapovalovu, kurš ir planētas 30.rakete un sacensībās bija izlikts ar septīto numuru.

Savukārt Sokam turnīra pirmā kārta bija brīva, bet otrajā viņš ar 7-5, 3-6, 6-3 pārspēja Eliasu Imeru (ATP 135.), kurš ir Gulbja pirmās kārtas pretinieka brālis.

Abi tenisisti līdz šim karjeras laikā bija tikušies vienu reizi, kad 2016.gada prestižā Vimbldonas turnīra pirmās kārtas mačā uzvaru ar 6-4, 6-4, 6-4 guva Soks.

Pašlaik 26 gadus vecais amerikānis līdz šim karjeras augstāko punktu bija sasniedzis pērn novembrī, kad viņš ieņēma astoto pozīciju ATP rangā. Šosezon gan vienspēļu sacensībās viņš tikai vienreiz, Stokholmas turnīru neskaitot, spējis aizkļūt līdz kāda turnīra ceturtdaļfinālam, to paveicot aprīlī "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā Hjūstonā.

Karjeras laikā Soks izcīnījis četrus ATP titulus, trīs no tiem izcīnot pagājušajā gadā.

Gulbim šie ir pirmie mači nepilna mēneša laikā, jo septembra noslēdzošajā dekādē viņš cieta neveiksmi Ķīnā notiekošā Čendu ATP "World Tour 250" sērijas turnīra kvalifikācijā. Šogad ATP tūres līmenī viņš izcīnījis septiņas uzvaras 11 spēlēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!