Foto: F64

Latvijas tenisa izlase piektdien ar divām uzvarām sāka Daugavpilī notiekošā Deivisa kausa izcīņas Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas pirmās kārtas dueli pret Monako.

Pirmajā mačā Latvijas tenisists Mārtiņš Podžus ar 7-6 (7:5), 6-4, 7-6 (8:6) pieveica Romēnu Arnodo. Savukārt otrajā duelī Miķelis Lībietis ar 3-6, 6-4, 3-6, 6-3, 6-4 pārspēja Benžamēnu Balerē. Tādējādi pēc pirmās dienas Latvijas izlase atrodas vadībā ar 2-0.

Podžus un Arnodo cīņā abi sportisti pirmajā setā nespēja lauzt pretinieka servi, tāpēc seta iznākums tika izšķirts taibreikā, kurā labāku sniegumu demonstrēja M.Podžus, pašā sākumā iekrājot pāris punktu pārsvaru, ko viņam arī izdevās noturēt.

Savukārt otrajā setā Podžus lauza Arnodo servi trešajā geimā, turklāt pie vēl vienas iespējas lauzt pretinieka servi latvietis tika arī septītajā geimā, ko viņš neizmantoja. Tiesa, tas tik un tā neliedza viņam uzvarēt setā ar 6-4.

Jau trešā seta pirmajā geimā M.Podžus tika pie vienas breikbumbas, bet to viņš neizmantoja. Savukārt sets turpinājās līdzvērtīgā cīņā, turklāt arī Arnodo neizmantoja vienu breikbumbu. Līdz ar to šajā setā bija nepieciešams taibreiks. Lai gan tā sākumā Latvijas tenisists nonāca iedzinējos ar 0:2, Podžus atspēlējās un izvirzījās vadībā ar 6:3. Pēc tam latvietis pamanījās zaudēt trīs izspēlēs pēc kārtas, kas pretiniekam ļāva panākt neizšķirtu, tomēr pēc tam viņš spēja panākt uzvaru taibraikā un spēlē kopumā.

Pašlaik ATP rangā Podžus atrodams 637. vietā, bet Arnodo ieņem 680. vietu. Abi tenisisti līdz šim savā starpā nebija tikušies.

Tikmēr otrā duelī Lībietis zaudēja jau savu pirmo servi, turpinājumā neatrodot pretargumentus Belerē un piedzīvojot zaudējumu ar 3-6. Turpretī otrajā setā Lībietim pēc sestā geima izdevās lauzt cīņas gaitu un uzvarēt setā ar 6-4.

Trešajā setā Lībietis nonāca iedzinējos ar 1-4, tomēr uzvarēja nākamos divus geimus, panākot 3-4. Taču neveiksmīgas serves Lībietim liedza pacīnīties par uzvaru setā un tika piedzīvots zaudējums ar 3-6.

Ceturtajā setā ceturtajā geimā Lībietis ar trešo breikbumbu panāca 3-1, tomēr nākamajā ar to pašu atbildēja Monako sportists. Vēlreiz pretinieka servi latvietis lauza astotajā geimā, panākot 5-3, bet pie savas serves viņš realizēja setbumbu un izcīnīja uzvaru ar 6-3.

Piektā seta trešajā geimā Lībietis vēlreiz nobreikoja pretinieka servi, izvirzoties vadībā ar 2-1. Turpinājumā nākamajā geimā viņš neļāva Belerē nobreikot servi un panāca 3-1. Savukārt astotajā geimā Lībietim tikai nedaudz pietrūka, lai iegūtu mačbumbu, tomēr pretinieks atspēlējās un panāca 3-5. Devītajā geimā Monako sportists atspēlēja divas mačbumbas un pietuvojās līdz rezultātam 4-5, taču nākamajā geimā latvietis ar trešo piegājienu realizēja mačbumbu un pielika punktu šim mačam, svinot uzvaru ar 6-4.

Lībietis ATP rangā atrodas 571. vietā, kamēr Balerē atrodams 735. pozīcijā. Arī šie tenisisti līdz šim savā starpā nebija tikušies.

Jau ziņots, ka sestdien gaidāmajā dubultspēlē Latvijas izlase pieteikusi M.Podžu un Lībieti, bet Monako - Lukasu Katarinu un Tomā Ožē. Pēc tam svētdien paredzētas noslēdzošās divas vienspēles, bet pirms visiem dueļiem dalībnieku sastāvā iespējams veikt izmaiņas.

Kā zināms, Latvijas izlasē iekļauti arī Jānis Podžus un Rūdolfs Mednis, bet izlases kapteinis ir Kārlis Lejnieks.

M.Podžus sezonu sāka ar diviem vienspēļu ceturtdaļfināliem "Futures" turnīros Francijā, bet pēc tam trijās sacensībās Izraēlā kopā guva tikai vienu uzvaru. Savukārt J.Podžus, kurš pašlaik rangā atkritis līdz 1110. pozīcijai, piedalījās vien turnīros Izraēlā, bet tikai reizi pārvarēja kvalifikāciju un arī tad zaudēja pirmajā kārtā.

Tikmēr Lībietis februāra pirmajā pusē triumfēja "Futures" turnīrā Azerbaidžānā, iegūstot vien savu trešo vienspēļu titulu karjerā, un kļuva par Latvijas otro raketi, bet pārējos četros šī gada turnīros viņš zaudējis jau pirmajā kārtā.

Tikmēr Mednis šosezon spēlējis vienīgi junioru turnīros un triumfējis vienā salīdzinoši zemas kategorijas turnīrā Polijā.

Kā zināms, Latvijas izlasei atkal nepalīdzēs ranga līderis Ernests Gulbis. Tā kā viņš Deivisa kausā nespēlēja arī pērn, valsts vadošajam tenisistam vairs nav izredžu spēlēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Latvijas un Monako dueļa uzvarētāja sasniegs otro kārtu, kas norisināsies jūlija vidū, kamēr zaudētājai tajā pašā laikā būs jācīnās par vietas saglabāšanu Eiropas-Āfrikas zonas otrajā grupā. Otrajā kārtā uzvarētājai, kā arī zaudētājai būs jātiekas ar Ēģipti vai Baltkrieviju.

Latvijas izlase ar Monako iepriekšējo reizi savā starpā spēkojās 2013. gada aprīlī, kad Latvija izbraukumā Eiropas-Āfrikas zonas otrās grupas otrās kārtas cīņā bija pārāka ar 3-2. Toreiz Latvijai palīdzēja arī Gulbis, kurš izlasē pēdējā laikā gan nav spēlējis.

Pērn jūlijā Latvija nosargāja vietu otrajā grupā, atklātā kortā Liepājā ne bez problēmām ar 3-2 pieveicot ne pārāk spēcīgo Madagaskaru.

Savukārt 2014. gadā Latvija trešo reizi vēsturē spēlēja Deivisa kausa pirmajā grupā, tomēr atkal nespēja tajā saglabāt vietu. Izšķirošajā duelī Latvija dramatiskā cīņā ar 2-3 piekāpās Zviedrijai.

Iepriekš Latvijas izlase Eiropas-Āfrikas zonas pirmajā grupā spēlēja arī 2008. un 2010. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!