Foto: LETA
Latvijas vīriešu tenisa ranga otrā rakete Miķelis Lībietis sestdien Viļņā izšķirošajā spēlē uzvarēja tautieti Krišjāni Stabiņu un tika pie sava piektā "Futures" sērijas vienspēļu turnīru uzvarētāja titula karjerā.

Finālspēlē Lībietis, kurš turnīrā bija izlikts ar trešo numuru, guva panākumu ar 6-2, 6-7 (2:7), 6-0, par uzvaru nopelnot 18 ATP ranga punktus. Tikmēr Stabiņš, kurš pirmo reizi karjerā spēlēja "Futures" turnīra finālā, nopelnīja desmit ATP ranga punktus, kas viņam ļaus atgriezties rangā.

Lībietis, kurš ATP rangā šobrīd ieņem 476. vietu, pirmajā setā divas reizes guva punktu pretinieku servē, savukārt otrajā setā dominēja servētāji. Tikmēr izšķirošajā setā Lībietis guva pārliecinošu panākumu, neļaujot Stabiņam tikt kaut pie viena punkta.

Lībietis mačā izmantoja piecas no 14 breikbumbām, bet Stabiņš pie breikbumbām nemaz netika.

Lībietis sesto reizi karjerā spēlēja "Futures" turnīra finālos, kuros ir zaudējis tikai reizi.

Šosezon Lībetis ir izcīnījis jau trīs "Futures" vienspēļu turnīra čempiona titulus, jo februārī uzvarēja turnīrā Azerbaidžānā, bet maijā triumfēja turnīrā Grieķijā. Savukārt pirmo šādu titulu viņš ieguva 2013. gadā Igaunijā, bet pērn uzvarēja arī šāda līmeņa turnīrā Latvijā.

Tāpat Lībietim ir deviņi "Futures" dubultspēļu turnīru uzvarētāja tituli, no kuriem četri gūti šosezon, kā arī reizi viņš uzvarējis līmeni augstākās "Challenger" sērijas dubultspēļu turnīrā.

Savukārt Stabiņš pirmo reizi profesionāļa karjerā spēlēja "Futures" sērijas sacensību finālā.

Pusfinālā piektdien Latvijas tenisists ar 6-4, 7-6 (8:6) uzvarēja zviedru Fredu Simonsonu, kurš turnīrā bija izlikts ar piekto numuru un pasaules rangā atrodams 678. pozīcijā.

Stabiņš "Futures" turnīros debitēja 2005. gadā. Līdz šim viņš savā karjerā piecas reizes bija izcīnījis pa vienai vienspēļu uzvarai, bet allaž zaudējis otrajā kārtā, taču tagad viņš šo nepatīkamo sēriju noslēdza.

Savukārt Lībietis pusfinālā ar 7-6 (8:6), 5-7, 6-3 uzvarēja krievu Ivanu Gahovu, kurš pasaules rangā pašlaik atrodams tikai 2143. pozīcijā, bet karjeras laikā bijis arī sestajā simtā un pagājušajā nedēļā aizkļuva līdz finālam "Futures" turnīrā Spānijā.

Jau vēstīts, ka pirmajā kārtā Lībietis pārliecinoši ar 6-1, 6-3 uzvarēja Ivanu Ļutareviču no Baltkrievijas, kurš rangā ir 1198. pozīcijā, bet Stabiņš ar rezultātu 7-6 (7:4), 7-5 pārspēja Džonatanu Mridhu no Zviedrijas, kurš ATP rangā ieņem 953. pozīciju. Savukārt otrajā kārtā Stabiņš ar 6-4, 6-3 uzveica itāli Klaudio Fortunu, kurš pasaulē pašlaik ir 487. vietā, bet turnīrā bija izlikts ar otro numuru, kamēr Lībietis ar 6-1, 7-5 apspēlēja Ivanu Davidovu no Krievijas, kurš rangā atrodas 913. vietā.

Tikmēr ceturtdaļfinālā Stabiņš ar 6-2, 6-0 droši pieveica speciālo ielūgumu jeb "wild card" saņēmušo mājinieku Juļu Tverijonu, kurš arī šobrīd rangā neatrodas, bet Lībietis ar 4-6, 6-0, 6-1 apspēlēja ATP ranga 903. pozīcijā esošo vācieti Pirminu Henli.

Pamatturnīram spēja kvalificēties arī Artūrs Lazdiņš un Edgars Maņušis, bet viņi abi pirmās kārtas cīņās zaudēja. Ja Lazdiņš "Futures" turnīru pamatsacensībās cieta jau piekto zaudējumu pēc kārtas, kvalifikāciju pārvarējušais Maņušis starptautiskos turnīros piedalījās pirmoreiz kopš 2007. gada, bet pamatturnīros viņš līdz šim vienīgo reizi bija spēlējis vēl gadu iepriekš.

Lazdiņš un Maņušis turnīru noslēdza bez izcīnītiem ATP ranga punktiem.

Pretēji Stabiņam un Maņušim kvalifikāciju Viļņā nespēja pārvarēt Rihards Emuliņš, kurš nedēļas nogalē zaudēja jau pirmajā kārtā.

Jau ziņots, ka Lībietis aizvadītās nedēļas nogalē Minskā piedalījās Deivisa kausa izcīņas Eiropas–Āfrikas zonas otrās grupas mačā pret Baltkrieviju, kurā Latvija cieta neveiksmi ar 1-4. Lībietis zaudēja vienā no vienspēlēm, bet kopā ar Mārtiņu Podžu izcīnīja uzvaru dubultspēlē, nodrošinot Latvijai vienīgo punktu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!