Foto: AP/Scanpix

Vīriešu tenisa pasaules ranga otrā rakete Endijs Marejs no Lielbritānijas piektdien Francijas atklātajā tenisa čempionātā pēc salīdzinoši grūtām cīņām pirmajās divās spēļu kārtās piektdien trešās kārtas cīņā pārliecinoši uzvarēja horvātu veterānu Ivo Karloviču, kurš savas spēcīgās serves dēļ tiek dēvēts arī par šī tenisa elementa karali. Tāpat ceturto kārtu sasniedza pērnā gada čempions Stans Vavrinka, kamēr māla karalis Rafaels Nadals paziņoja, ka traumas dēļ no turnīra izstājas.

Marejam pirmajos divos mačos nācās aizvadīt piecu setu cīņas, taču piektdien viņš guva panākumu trīs setu mačā ar 6-1, 6-4, 7-6 (7:3), nodrošinot sev vietu astotdaļfinālā.

Jau ziņots, ka turnīrā ar otro numuru izliktais Marejs pirmajās spēlēs grūtās piecu setu cīņās uzvarēja čehu veterānu Radeku Štepāneku un daudzsološo francūzi Matiasu Buržē. Tikmēr Karlovičs, kurš turnīrā ir izlikts ar 27.numuru, trešdien kļuva par vecāko tenisistu pēdējo 25 gadu laikā, kurš "French Open" sasniedzis trešo kārtu. Horvātu milzis četrarpus stundas ilgā cīņā uzveica austrālieti Džordanu Tompsonu.

Pirmajos divos setos kortā dominēja Marejs, kurš pretiniekam ļāva uzvarēt tikai divos geimos. Zīmīgi, ka šī bija tikai trešā reize Karloviča 16 gadus ilgajā karjerā, kad viņš pirmajos divos setos guvis vien piecus punktus. Pirmā tāda spēle viņam 2010.gadā bija pret Ernestu Gulbi, kad tas horvātu ar 6-2, 6-3 uzvarēja Delribīčas "ATP World Tour 250" turnīra finālā, savukārt otru šādu maču Karlovičs piedzīvoja pirms diviem gadiem Hjūstonā, kad ar 1-6, 4-6 zaudēja amerikānim Džekam Sokam.

Tiesa, pašlaik 27 gadus vecais Karlovičs cīņā ar Mareju sasparojās trešajā setā, to novedot līdz taibreikam, kas horvātu tenisista mačos tiek aizvadīts ļoti bieži, taču arī tajā pārāks bija Marejs, kurš septīto reizi karjerā iekļuva Francijas atklātā tenisa čempionāta ceturtajā kārtā.

Kā zināms, Karlovičs ir pasaules rekordists netveramajās servēs, jo 2,08 metrus garajam tenisistam ir viena no spēcīgākajām servēm profesionālajā tenisā.

Tāpat nākamajā kārtā iekļuva ar trešo numuru izliktais Vavrinka, kurš ar 6-4, 6-3, 7-5 pārspēja mājinieku Žeremī Šardī, kurš rangā atrodams 32.vietā.

Vavrinka pērn Parīzē titula mačā pieveica serbu Novāku Džokoviču un guva savu otro "Grand Slam" titulu karjerā. Pirms tam viņš 2014.gadā triumfēja Austrālijas atklātajā čempionātā.

Savukārt planētas sestā rakete kungiem Kei Nišikori no Japānas, kurš turnīrā izlikts ar piekto numuru, trešajā kārtā ar 6-3, 6-4, 3-6, 2-6, 6-4 pārspēja spāni Fernando Verdasko, kurš rangā atrodams 52. vietā.

Jau vēstīts, ka sacensības vairs neturpina māla karalis Rafaels Nadals, kurš plaukstas locītavas traumas dēļ izstājies no Francijas atklātā čempionāta.

Ceturtdien turnīrā ar ceturto numuru izliktais Nadals otrās kārtas mačā ar 6-3, 6-0, 6-3 pieveica pasaules 99. raketi Fakundo Aņisu no Argentīnas, bet piektdien deviņkārtējais Francijas "Grand Slam" čempions paziņoja par izstāšanos no turnīra.

Tikmēr sacensībās dāmām pasaules otrā rakete Agņeška Radvaņska no Polijas trešajā kārtā ar 6-2, 6-7 (6:8), 6-2 uzveica slovākieti Barboru Zahlavovu Strīcovu, kura WTA rangā ieņem 33.vietu.

Vēl piektdien sieviešu vienspēlēs zaudējumu piedzīvoja divkārtējā Vimbldonas čempione Petra Kvitova no Čehijas. Turnīrā ar desmito numuru izliktā tenisiste trīs setu cīņā ar 0-6, 7-6 (7-3), 0-6 atzina amerikānietes Šelbijas Rodžersas pārākumu, kura rangā ieņem tikai 108.vietu. Kvitova Francijas čempionātā 2012.gadā spēja tikt līdz pusfinālam.

Jau ziņots, ka pagājušā gada Francijas atklātā tenisa čempionāta vienspēļu fināliste un dubultspēļu čempione Lūcija Šafāržova no Čehijas piektdien piedzīvoja zaudējumu vienspēļu turnīra trešajā kārtā.

Ar 11.numuru izlikto Šafāržovu sagaidīja nopietns pārbaudījums, jo viņai bija jātiekas ar 2010.gada turnīra finālisti un 2011.gada ASV atklātā čempionāta uzvarētāju Samantu Stosuru no Austrālijas, šoreiz piedzīvojot zaudējumu ar 3-6, 7-6 (7:0), 5-7.

Pērn Šafāržova sensacionāli sasniedza sacensību finālu, kurā piekāpās leģendārajai amerikānietei Serēnai Viljamsai. Pirms tam viņa Parīzes turnīrā nekad nebija tikusi tālāk par ceturto kārtu.

Tikmēr ar 21.numuru izliktā Stosura ir trīskārtēja turnīra pusfināliste, bet iepriekšējo reizi tik tālu viņa tika 2011.gadā.

Nākamajā kārtā Stosurai pretim stāsies ar sesto numuru izliktā rumāniete Simona Halepa. 2014.gada fināliste Halepa piektdien trešajā kārtā ar 4-6, 6-2, 6-3 apspēlēja japāņu pusaudzi Naomi Osaku, kura pirms tam pirmajā kārtā pieveica Latvijas pirmo raketi Aļonu Ostapenko.

Tāpat dāmu turnīrā ceturto kārtu sasniegusi arī ar ceturto numuru izliktā spāniete Garvinje Mugurusa, kura piektdien ar 6-3, 6-0 pieveica beļģieti Janīnu Vikmairu.

Kaut piektdienas laika prognozē bija solīts lietus, pagaidām Parīzē tas vēl nav uznācis un spēles var notikt.

"Pirmajā mačā, ko aizvadīju, bija ļoti auksts," pauda pērnā gada Vimbldonas čempionāta fināliste Mugurusa. "Šodien bija ideāli - skaista saulīte, brīnišķīgs korts. Ja ir patīkama diena, tas dod papildu enerģiju."

Mugurusai nākamajā kārtā pretim stāsies kāda no krievu tenisistēm - ar 13.numuru izliktā Svetlana Kuzņecova vai Anastasija Pavļučenkova.

Tikmēr vīru turnīrā piektdien trešajā kārtā ar astoto numuru izliktajam kanādietim Milošam Raoničam vajadzēja gandrīz trīs stundas, lai ar 7-6 (7:4), 6-2, 6-3 apspēlētu slovāku Andreju Martinu. Pirmais sets prasīja 72 minūtes, un augumā raženajam kanādietim bija nepieciešamas septiņas setbumbas.

Kā zināms, pēc divām trīs setu uzvarām sacensību trešo kārtu sasniedzis arī Latvijas tenisists Ernests Gulbis, kur sestdien tiksies ar mājinieku favorītu Žo Vilfridu Tsongu, kurš turnīrā ir izlikts ar sesto numuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!