Foto: AP/Scanpix

Pasaules tenisa grandu duelī svētdien Endijs Marejs no Lielbritānijas ar 6-3, 6-4 uzveica serbu Novāku Džokoviču un šo gadu noslēgs ATP ranga līdera godā.

Abu šī brīža pasaules labāko tenisistu mačs notika sezonas noslēguma turnīra jeb "ATP World Tour Finals" finālā un pirms dueļa bija zināms, ka gadu kā pasaules ranga līderis noslēgs šīs cīņas uzvarētājs.

Sezonas noslēdzošais mačs ATP ranga līderi noteica pirmoreiz vēsturē. Marejs kļuva par septiņpadsmito tenisistu (kopš 1973. gada), kurš gadu beigs pirmajā pozīcijā, bet Džokovičs cerēja to paveikt trešo gadu pēc kārtas. Marejs par ranga līderi pirmoreiz karjerā kļuva vien 7. novembrī.

Svētdienas mačs iesākās līdzīgi un pirmās divas breikbumbas sestajā geimā ieguva Marejs, kuras gan neizmantoja, bet astotajā geimā gan Londonā notikušā turnīra mājinieku favorīts lauza pretinieku servi un brīdi vēlāk noslēdza pirmo setu ar uzvaru.

Otrajā setā Džokovičs jau pirmajā geimā zaudēja savu servi, bet piektajā tā notika vēlreiz un viņš jau nokļuva iedzinējos ar 1-4. Uzreiz nākamajā geimā gan serbs vienu breiku atspēlēja, bet neko vairāk paveikt nespēja. Desmitajā geimā Džokovičs vēl atspēlēja divus čempionāta punktus, bet trešo vairs neizdevās un Marejs varēja priecāties par uzvaru turnīrā un pirmo vietu rangā.

Marejs izcīnīja piekto titulu pēdējos piecos turnīros, turklāt mačos telpās viņš Džokoviču uzvarēja pirmoreiz karjerā.

Tāpat Marejs pirmo reizi karjerā kļuva par "ATP World Tour Finals" turnīra uzvarētāju, bet karjerā viņš tagad ir triumfējis 44.ATP turnīros, piedevām, pēdējos 24 mačos brits ir guvis uzvaras.

"Jūtos laimīgs izcīnot šo uzvaru un gadu noslēdzot pasaules ranga pirmajā vietā. Tas ir kas īpašs, par ko savulaik pat nevarēju iedomāties," pēc mača sacīja Marejs.

"Iepriekš ar Novāku esam tikušies "Grand Slam" turnīru finālos, taču arī šis mačs bija ļoti īpašs," piebilda Marejs, kurš Džokoviču uzvarēja vien 11.reizi 36 savstarpējās cīņās.

"Spēles beigās biju labāks nekā sākumā, taču ar to bija par maz. Endijs Marejs šobrīd ir pelnījis būt ranga līderis. Viņš ir viens no labākajiem," atzina Džokovičs, kurš šosezon Mareju uzvarēja Austrālijas un Francijas atklāto čempionātu finālos.

Par uzvaru Marejs nopelnīja 1,1 miljonu ASV dolāru (1,06 miljonu eiro) lielu naudas balvu.

Kā vēstīts, Marejs šomēnes kļuva par 26. ranga līderi vēsturē un vecāko debitantu kopš 1974. gada, kad 30 gados pirmo vietu spēja ieņemt austrālietis Džons Ņūkombs. Tikmēr Džokovičs ATP ranga līdera godā bija 122 nedēļas pēc kārtas, bet kopumā pirmajā pozīcijā atradies 223 nedēļas.

Zīmīgi, ka vien pirms aptuveni pusgada Džokovičam bija vairāk nekā 9000 punktu pārsvars pār Mareju, bet pirms šī turnīra skots serbam jau bija priekšā par 405 punktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!