Foto: Reuters/Scanpix

Jeļena Ostapenko ceturtdien sensacionāli iekļuva Francijas atklātā tenisa čempionāta finālā, pārrakstot Latvijas sporta vēsturi.

Pusfinālā Ostapenko ar 7-6 (7:4), 3-6, 6-3 pieveica šveicieti Tīmeu Bačinski, kas turnīrā bija izlikta ar 30. numuru.

Tā ir pirmā reize Latvijas tenisa vēsturē, kad kāds no tenisistiem tiek līdz "Grand Slam" turnīra vienspēļu finālam.

Spēles sākumā Bačinski lauza Ostapenko servi un izvirzījās vadībā ar 2-0, taču Ostapenko nekavējoties atbildēja ar uzvaru pretinieces serves geimā. Tenisistes vēl divas reizes apmainījās ar breikiem, bet Ostapenko pie 6-5 nespēja savā serves geimā noslēgt setu. Cīņa nonāca līdz taibreikam, kurā Ostapenko bija pārāka ar 7:4.

Otrā seta sākumā tenisistes nespēja nosargāt savas serves, taču pie rezultāta 3-3 Bačinski divas reizes uzvarēja Ostapenko serves geimus, pārliecinoši izlīdzot spēles rezultātu. Līdzīgs spēles scenārijs bija trešā seta sākumā, taču šoreiz Ostapenko bija tā, kas pie rezultāta 3-3 divreiz apspēlēja pretinieci serves geimā, gūstot uzvaru mačā.

Ostapenko un Bačinski šodien atzīmēja savas dzimšanas dienas. Ostapenko šodien svin 20 gadu jubileju, bet Bačinski palika 28 gadi.

Par pusfināla sasniegšanu Ostapenko nopelnījusi 780 WTA ranga punktus, tas viņai WTA rangā ļaus ielauzties TOP 20. Tāpat viņa naudas balvā šajā turnīrā nopelnījusi vairāk nekā vienu miljonu eiro.

Ostapenko pretiniece finālā būs Simona Halepa, kas pusfinālā ar 6-4, 3-6, 6-3 apspēlēja čehieti Karolīnu Plīškovu. Halepa otro reizi karjerā spēlēs "Grand Slam" turnīra finālā, un otro reizi tas būs "French Open". 2014. gada finālā viņa piekāpās Marijai Šarapovai.

Ostapenko ir pirmā neizliktā tenisiste, kas sasniegusi šī turnīra finālu kopš 1983.gada, kad to paveica Mima Jaušoveca. Zīmīgi, ka viņa karjerā vēl nav spējusi tikt pie WTA tituliem. Iepriekšējo reizi kāds tenisists pirmo titulu uzreiz "Grand Slam" turnīrā ieguva 1997.gadā, kad to paveica brazīlietis Gustavu Kuertens - zīmīgi, ka tas notika tieši 8.jūnijā jeb dienā, kad Ostapenko piedzima.

Ostapenko ir rangā viszemāk esošā tenisiste, kas spējusi sasniegt Parīzes sacensību finālu, bet, skaitot visus "Grand Slam" turnīrus, viņa sarakstā ir desmitajā vietā, jo, piemēram, Īvonna Golgagonga, Kima Kleistersa un Žustīne Enāna to paveikušas, neesot rangā. Viņa būs jaunākā tenisiste "Grand Slam" dāmu finālā kopš 2009.gada ASV atklātā čempionāta titula mačā cīnījās dāniete Karolīna Vozņacki. Kopš 2000.gada "Grand Slam" finālā bijušas sešas tenisistes jaunākas par viņu.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi, kur var lasīt detalizētu mača aprakstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!