Foto: F64

Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko ar uzvaru Francijas atklātajā tenisa čempionāta sevi skaļi pieteikusi tenisa elitei, un tagad visas spēlētājas domās par to, kā viņu uzvarēt, sacīja spēlētājas trenere un māte Jeļena Jakovļeva.

Ostapenko preses konferencē atkārtoti izskaidroja situāciju ar viņas vārdu, jo tiek lietoti divi vārdi – Jeļena un Aļona. Viņa nerakstīs vēstuli Sieviešu tenisa asociācijai (WTA) ar lūgumu kā viņas vārdu lietot Aļona, jo ir pieradusi pie vārda Jeļena, bet Latvijā neoficiāli viņu dēvēs par Aļonu.

Jau ziņots, ka Ostapenko sestdien "French Open" finālā ar 4-6, 6-4, 6-3 pieveica turnīra trešo numuru rumānieti Simonu Halepu, ierakstot jaunu lappusi pasaules tenisa un Latvijas sporta vēsturē. Pirmdienas vakarā Ostapenko atgriezās Latvijā, bet saspringtajā grafikā otrdien tikās ar Latvijas medijiem. Sarunā ar medijiem Jakovļeva uzsvēra, ka tagad citas tenisistes daudz vairāk rēķināsies ar Ostapenko.

"Protams, ka pret viņu tagad gatavosies citādāk. Visi tagad viņu novērtēs," sacīja trenere. "Pirms fināla Halepa teica, ka nezina, kā pret Aļonu jāspēlē. Halepa zināja, ka viņa spēlē agresīvi, bet tagad katra domās, kas jādara, lai uzvarētu."

Lielu lomu Ostapenko uzvarā "French Open" nospēlēja spāņu trenere Anavela Medina Garigesa, ar kuru sadarbība turpināsies arī nākamajā "Grand Slam" turnīrā – Vimbldonas čempionātā.

"Tā kā mums ir ļoti maz laika līdz Vimbldonai, tad mēs neko nemainīsim, jo mums bija perfekta sadarbība. Līdz Vimbldonas beigām neko nemainīsim. Anavela palīdzēja viņai koncentrēties, un tas bija galvenais. Mums vajadzēja, lai Aļona nesteidzas, lai samazina kļūdu skaitu, un to spāniete izdarīja," uzsvēra Jakovļeva. "Mums vēl vajadzētu piesaistīt fizioterapeitu, fiziskās sagatavotības treneri. Fizioterapeits šobrīd mums ir svarīgākais, jo Aļona vēl ir jauna, un viņai nepieciešams sagatavot ķermeni."

Kad tenisiste ir Rīgā, viņa joprojām diezgan aktīvi apmeklē deju nodarbības, atklāja viņas mamma. Tāpat Jakovļeva mudina savu meitu vienmēr spēlēt agresīvi. Tieši par viņas agresīvo spēles stilu "French Open" turnīra laikā sajūsminās tenisa eksperti.

"Viņai patīk spēlēt agresīvi, viņai patīk apspēlēt pretinieces. Viņai nepatīk būt pacietīgai un gaidīt, kamēr izdosies apspēlēt. Tagad viņa kļuvusi nedaudz pacietīgāka, viņa izspēlē desmit sitienus un tad uzbrūk. Kādreiz Aļona gribēja gūt punktu ar pirmajiem sitieniem, taču tagad sapratusi, ka šis līmenis ir nedaudz citādāks," sacīja viņas māte un trenere.

Jakovļeva preses konferencē sacīja, ka Ostapenko dabūšanai līdz pasaules ranga TOP 100 bija jāiztērē aptuveni pusmiljons eiro. "Tā ir ļoti aptuvena summa. Tas ir laika posmā no pirmajiem treniņiem līdz iekļūšanai pirmajā simtniekā, sākot kaut ko pelnīt pašai," vēlāk paskaidroja Jakovļeva.

Pēc uzvaras "French Open" valsts amatpersonas steidza sveikt Ostapenko, un atzinība no Latvijas valsts ir svarīga, neslēpa trenere: "Šobrīd finansiālais jautājums nav tik aktuāls, bet mēs gribam, lai mūsu sasniegumu novērtē." Ostapenko drīzumā varētu saņemt prēmiju no valsts.

"Mēs tikko esam atbraukuši mājās. Mums vēl vajag laiku, lai "sagremotu" šo uzvaru. Man tas viss notika ļoti negaidīti. Jā, mēs gatavojāmies "French Open", mēs cerējām iekļūt ceturtdaļfinālā, bet nedomājām, ka viņa 20 gadu vecumā uzvarēs. Domājām, ka tas notiks 23, 25 gadu vecumā. Viņa ir gatava uzvarēt, taču viņai piekliboja koncentrācija, brīžiem viņa pārdzīvoja ne tur, kur vajag. Taču izrādās, ka viņa var uzvarēt jau tagad. Pagaidām mūsu dzīve vēl nav mainījusies. Rīt iešu uz darbu, strādāšu ar saviem trenējamajiem bērniem," stāstīja Ostapenko panākuma līdzautore.

Ostapenko Rīgā tika sagaidīta ar īpašu pasākumu pirmdien, bet jau otrdien viņas preses konferencē piedalījās liels Latvijas mediju pārstāvju skaits. Šāda uzmanība Ostapenko un viņas komandu nepārsteidza. "Tā tam vajadzēja būt, un tas ir ļoti labi, ka tā bija."

Jakovļeva neslēpa, ka viņa ļoti pārdzīvojusi par meitas gaitām kortā: "Man kā mammai skatīties visas šīs spēles bija grūti, ļoti grūti. Viņa ir mans bērns, lai arī viņa ir mana audzēkne, es vispirms pārdzīvoju par viņu kā par savu meitu. Es biju ļoti nervoza. Pēc uzvaras finālā es biju gatava dziedāt Latvijas himnu visu dienu."

"Man bija satraukums jau no pirmās spēles. Es pirmās trīs spēles biju Rīgā, kur skatījos spēles pa televizoru. Man šķiet, ka klātienē spēles skatīties ir vieglāk. Kad viņa tika ceturtdaļfinālā, es aizlidoju uz Parīzi, bet nākamās divas spēles es negāju uz kortu," atcerējās trenere. "Finālā es atnācu uz laukumu, un noskatījos pirmo setu. Tad viņa man rādīja dažādus žestus, un es aizgāju prom uz tualeti. Kad es gribēju nākt atpakaļ, mani tur uzreiz nelaida. Savā vietā tiku, kad otrajā setā rezultāts bija 0-3. Nolēmu, ka mēģināšu baudīt finālspēli, un tad rezultāts kļuva labāks. Trešajā setā pie rezultāta 3-3 svarīgā breikbumba no tīkla iekrita Halepas laukuma pusē. Tad es sapratu, ka Aļona vairs neatdos."

Tagad tenisa tūrē sāksies turnīri uz zālāja seguma. Jūlijā sāksies Vimbldonas čempionāts, kur pirms trim gadiem Ostapenko uzvarēja junioru sacensībās. Līdz šim tika uzskatīts, ka tenisistei šis segums ir parocīgāks. "Tā es vismaz pirms šī turnīra domāju, es nezinu, kā būs tagad."

Bieži vien pēc uzvaras "Grand Slam" turnīrā spēlētāji nokrīt uz māla seguma un sāk vārtīties, bet Ostapenko reakcija bija ļoti piezemēta. "Tā laikam ir laba audzināšana," smejoties teica Jakovļeva. "Agrāk mēs skatījāmies spēles un, kad kāds šādi svinēja uzvaru, teicu, ka man nepārāk tas patīk. Laikam tas viņai iesēdās galvā."

Jakovļeva akcentēja arī to, ka Latvijā ir visas iespējas izaudzināt augsta līmeņa tenisistus.

"Es jauno sportistu vecākiem ieteiktu trenēties mierīgi, neskriet notikumiem pa priekšu. Lielākajai daļai vecāku no bērniem vajag rezultātu uzreiz, bet beigās 15 vai 16 gadu vecumā viņš vairs vispār negrib sportot. Es gribētu, lai vecāki gaidītu rezultātu vēlāk, lai tagad bērni trenējas un gatavojas," viņa skaidroja. "Latvijā tenisam ir labi apstākļi. Šobrīd ir diezgan daudz klubu, diezgan daudz treneru. Tā problēma vairāk ir vecākos, kuri netic, ka šeit kaut ko var izdarīt. Viņi mēģina kaut kur braukt, kaut ko meklēt, bet Latvijā var izaudzināt "Grand Slam" čempioni."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!