Foto: AFP/Scanpix

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko trešdien veiksmīgi iesāka maču, taču Romas WTA "Premier" turnīra vienspēļu sacensību otrajā kārtā ar 6-2, 2-6, 1-6 piekāpās pasaules ranga septītās vietas īpašniecei Garvinjei Mugurusai no Spānijas.

Par Romas pamatturnīra otrās kārtas sasniegšanu Ostapenko nopelnījusi 60 WTA vienspēļu ranga punktus, turklāt vēl 30 punkti viņai pienākas par kvalifikācijas pārvarēšanu. Līdz ar to viņa tikusi pie 90 punktiem, kas nākamnedēļ pasaules rangā no 50. vietas ļautu pakāpties par pāris pozīcijām.

Maču pret spēcīgo spānieti Ostapenko iesāka ļoti apņēmīgi un enerģiski, lai gan jau pirmajā geimā Mugurusa tika pie divām breikbumām, bet Latvijas sportiste tās sekmīgi atspēlēja. Viņa turpinājumā savai pretiniecei sagādāja aukstu dušu, jo Ostapenko divas reizes pēc kārtas lauza Spānijas tenisistes servi un ātri vien izvirzījās vadībā ar 4-0.

Spēles tālākā gaita gan vairs nebija tik strauja, jo piektajā geimā pie pirmā breika tika arī Mugurusa, tomēr jau uzreiz pēc tam Ostapenko spēja to atspēlēt. Arī turpmākajos divos geimos spēlētājas ieguva pa breikam, bet Latvijas tenisiste pirmajā setā uzvarēja ar pārliecinošo 6-2.

Pēc konsultācijas ar savu komandu Mugurusa otrajā setā jau spēlēja krietni labāk, pieļaudama mazāk kļūdu un pamazām pārņemdama iniciatīvu šajā mačā, turklāt trešajā geimā viņa lauza Ostapenko servi. Lai arī Latvijas tenisiste uzreiz pēc tam atbildēja ar divām breikbumbām, viņa nevienu no tām neizmantoja. Spānijas tenisiste bija sākusi demonstrēt pārliecinošu sniegumu, un viņa svarīgajā septītajā geimā vēlreiz lauza Ostapenko servi, panākdama 5-2.

Līdz ar to Ostapenko pretiniece varēja servēt par uzvaru otrajā setā. Lai arī Latvijas tenisiste izrādīja sīvu pretestību, tiekot arī pie vienas breikbumbas, to viņa neizmantoja un cieta neveiksmi setā ar 2-6.

Līdz ar to uzvarētājs bija jānoskaidro izšķirošajā - trešajā - setā, taču Ostapenko bija zaudējusi spēles pavedienu. Mugurusa ļoti pārliecinoši jau pirmajā geimā lauza Latvijas sportistes servi, turklāt to pašu viņa izdarīja arī trešajā geimā un izvirzījās vadībā ar 4-0. Ostapenko vairs neatradās nekādi pretargumenti pretinieces spēlei, turklāt septītajā geimā viņas serve tika lauzta vēlreiz, kas Mugurusai trešo setu ļāva uzvarēt ar pārliecinošo 6-1.

Jau ziņots, ka pirms tam trešdien Romas turnīra otrajā kārtā zaudējumu cieta valsts pirmā rakete Anastasija Sevastova, kura ar 6-7 (4:7), 2-6 piekāpās krievietei Anastasijai Pavļučenkovai. Līdz ar to viņa šai Krievijas tenisistei zaudējusi visos piecos savstarpējos dueļos.

Arī Ostapenko māla sezonu sākusi ļoti veiksmīgi un, skaitot arī kvalifikācijas mačus, tikusi jau pie 14 uzvarām 18 cīņās. Ostapenko Romā, lai iekļūtu pamatturnīrā, izcīnīja divas smagas uzvaras kvalifikācijā, bet pamatturnīra pirmajā cīņā ar 6-3, 6-4 pieveica amerikānieti Šelbiju Rodžersu. Tā kā turnīra dalībnieces tiek noteiktas sešas nedēļas pirms sacensībām, pašlaik Ostapenko pasaules rangā ieņem 50.vietu un ir pozīciju virs Rodžersas, tomēr kvalifikācijā bija jāpiedalās tieši Latvijas tenisistei.

Otrajā kārtā viņa ieguva iespēju cīnīties galvenajā kortā, jo tiksies ar Mugurusu, kura pērn triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, bet vēl gadu pirms tam bija Vimbldonas turnīra finālā. Spāniete pašlaik WTA rangā ieņem septīto vietu, tomēr šonedēļ viņa rangā piedzīvoja trīs vietu kritienu - pērn viņa Romas turnīrā aizkļuva līdz pusfinālam, bet šie punkti dzēsās jau pirmdien, savukārt pagājušajā nedēļā notikušajā Madrides turnīrā mājiniece zaudēja pirmajā mačā.

Zīmīgi, ka Mugurusa maču ar Ostapenko sagaidīja ar trīs zaudējumu sēriju - viņa pirmajā mačā zaudēja gan Štutgartes WTA "Premier" turnīrā, gan pagājušajā nedēļā Madridē un līdz ar to pirms cīņas ar Latvijas tenisisti šosezon uz māla nebija tikusi kaut pie vienas uzvaras. Romā spāniete izlikta ar trešo numuru un pirmajā kārtā bija brīva no cīņas.

Abas tenisistes līdz šim vienīgo reizi tikās pērn tieši Romas turnīrā, astotdaļfināla cīņā Mugurusai uzvarot ar 6-1, 6-4. Jau tobrīd Mugurusa bija planētas ceturtā rakete, bet otrajā setā Ostapenko nespēja noturēt 4-1 vadību.

Turpinājumā Mugurusa pērn Romā guva vēl vienu uzvaru un apstājās pusfinālā, bet uzreiz pēc tam sekoja Francijas atklātais čempionāts, spānietei finālā uzvarot amerikāņu veterāni Serēnu Viljamsu. Kopš tā laika viņai gan nevienā turnīrā nav izdevies tikt tālāk par pusfinālu.

Zīmīgi, ka pirmo lielo panākumu Mugurusa guva jau 2015. gadā, kad iekļuva Vimbldonas turnīra finālā.

Ostapenko savā karjerā divreiz uzveikusi WTA ranga pirmā desmitnieka tenisistes, bet viņas tad ieņēma astoto un devīto vietu.

Ostapenko Romas turnīrā debitēja pērn, kad viņai izdevās tikt līdz trešajai kārtai.

Trešajā kārtā Mugurusa tiksies ar Jūliju Gērgesu no Vācijas.

Ostapenko Romā piedalījās arī dubultspēļu sacensībās, kur pārī ar taivānieti Haočinu Čaņu pirmajā kārtā ar 6-4, 2-6, 6:10 piekāpās vācietei Laurai Zīgemundai un Lielbritānijas tenisistei Džoannai Kontai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!