Latvijas tenisa zvaigzne Jeļena Ostapenko otrdien Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā tiekas ar pieckārtēju šo sacensību uzvarētāju Venusu Viljamsu, uzvaras gadījumā nākamnedēļ debitējot ranga desmitniekā.

Mačs centrālajā kortā būs kā otrais aiz vīru vienspēlēs, un tas, visticamāk, nesāksies ātrāk par pulksten 16 pēc Latvijas laika. Portāls "Delfi" piedāvās spēles teksta tiešraidi!

Iekļūšana ceturtdaļfinālā Latvijas tenisistei devusi 430 WTA ranga punktus, bet par pusfināla sasniegšanu viņa saņems 780 punktus. Uzvaras gadījumā Ostapenko provizoriskajā rangā apsteigs devītā vietā esošo slovākieti Dominiku Cibulkovu, kura turnīru vairs neturpina, kā arī V.Viljamsu. Tāpat uz vietu desmitniekā pretendē arī 2015. gada turnīra fināliste Garvinje Mugurusa, kura vēl varēs apsteigt Ostapenko .

Šī gada "French Open" čempione Ostapenko ir WTA ranga 13.vietā un ar šādu numuru arī izlikta sacensībās, bet turnīra desmitā rakete Viljamsa ir 11.pozīcijā. Tikmēr šī gada ieskaitē Ostapenko ir piektā, bet Viljamsa ieņem astoto pozīciju.

Ostapenko un Viljamsai šī būs pirmā savstarpējā spēlē. Latvijas tenisiste iepriekš nav slēpusi, ka viņas elks tenisā ir Venusas Viljamsas jaunākā māsa Serēna, kura Vimbldonā nespēlē grūtniecības dēļ.

Pusfinālā šī dueļa uzvarētāja tiksies ar "French Open" finālisti Simonu Halepu vai mājinieku favorīti Džoannu Kontu. Halepa uzvaras gadījumā nākamnedēļ kļūs par ranga līderi, planētas pirmās raketes godu iegūstot pirmo reizi karjerā.

Viljamsa pirmajā kārtā ar rezultātu 7-6 (9:7), 6-4 apspēlēja beļģieti Elisi Mertensu, kura rangā atrodama 54.pozīcijā, bet otrajā kārtā ar 4-6, 6-4, 6-1 tika pārspēta ķīniete Cjana Vana, kura rangā ieņem 55.vietu. Turpinājumā trešajā kārtā amerikāniete ar 7-6 (7:3), 6-4 uzvarēja japānieti Naomi Osaku, kura ir ranga 59.numurs, bet astotdaļfinālā ar 6-3, 6-2 tika pārspēta talantīgā horvātiete Ana Konjuha, kura rangā ieņem 29.pozīciju.

Zīmīgi, ka 37 gadus vecā Viljamsa trešajā mačā pēc kārtas tiksies ar tenisisti, kura dzimusi 1997.gadā - laikā, kad amerikāniete sasniedza savu pirmo "Grand Slam" finālu.

Vecākā no māsām Viljamsām piecus no saviem septiņiem "Grand Slam" tituliem ieguvusi tieši Vimbldonā. V.Viljamsa iepriekšējo reizi Vimbldonā triumfēja 2008.gadā, bet pēc tam amerikāniete pie "Grand Slam" vienspēļu tituliem nav tikusi.

Viljamsa Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā spēlēs 13. reizi karjerā, kas atklātajā ērā ir izdevies tikai četrām tenisistēm. Čehijā dzimusī amerikāniete Martina Navrātilova spēlējusi 20 Vimbldonas ceturtdaļfinālos, bet vēl divām ASV tenisistēm Krisai Evertai un Billijai Džīnai Kingai ir attiecīgi pa 17 un 14 ceturtdaļfināliem. Tikmēr māsas Viljamsas Venusa un Serēna Vimbldonas ceturtdaļfinālā iekļuvušas attiecīgi 13 un 12 reizes.

V.Viljamsa 37 gadu vecumā kļuvusi par vecāko Vimbldonas ceturtdaļfinālisti kopš 1994. gada, kad šo turnīra fāzi sasniedza tobrīd 38 gadus vecā Navrātilova.

Savu spilgtāko posmu karjerā Viljamsa aizvadīja iepriekšējā desmitgadē, taču 2011. gadā viņai tika konstatēts Šēgrēna sindroms (eksokrīno dziedzeru autoimūns bojājums), tāpēc viņa pusgadu nespēlēja un rangā atkrita uz 137. pozīciju. Tomēr aizpērn 35 gadu vecumā viņa spēja atgriezties pasaules ranga labāko desmitniekā.

Viljamsa karjeras laikā kopā 11 nedēļas ir atradusies WTA ranga līderpozīcijā, taču tas bija tālajā 2002. gadā. Togad viņa spēlēja trīs "Grand Slam" finālos, taču visos cieta zaudējumus savai māsai Serēnai.

Tikmēr Ostapenko vispirms ar 6-0, 1-6, 6-3 pārspēja Baltkrievijas tenisisti Aļaksandru Sasnoviču, kura rangā ieņem 89. vietu, otrajā duelī ar 4-6, 7-6 (7:4), 6-3 pārspēja kanādieti Fransuāzu Abandu, kura rangā atrodama 142.pozīcijā. Savukārt trešajā cīņā Latvijas tenisiste ar 7-5, 7-5 uzvarēja itālieti Kamilu Džordži, kura ir 86. vietā, bet astotdaļfinālā ar 6-3, 7-6 (8:6) tika pieveikta pasaules piektā rakete Jeļina Svitoļina.

Ostapenko sensacionāli triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, finālā pārspējot rumānieti Simonu Halepu. Viņas panākums šajā turnīrā kļuvis par vienu no lielākajiem sasniegumiem Latvijas sporta vēsturē. Starp abām "Grand Slam" sacensībām viņa piedalījās tikai vienā turnīrā, pagājušajā nedēļā Īstbornas WTA "Premier" sacensību astotdaļfinālā piekāpjoties spēcīgajai britu tenisistei Džoannai Kontai un pārtraucot astoņu uzvaru sēriju.

Uzvara Francijas atklātajā čempionātā Ostapenko ļāva uzlidot uz pasaules ranga 12. vietu, kas ir jauns Latvijas rekords, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13. pozīcijai.

Ostapenko 2014. gadā triumfēja Vimbldonas čempionāta junioru turnīrā, bet pieaugušo konkurencē viņa līdz šim uz zālāja ar lieliem panākumiem nav izcēlusies, veiksmīgākajos no turnīriem gūstot pa diviem panākumiem. Pieaugušo konkurencē Vimbldonā viņa pirms šī gada trijos mačos bija izcīnījusi tikai vienu panākumu, kad pirms diviem gadiem "Grand Slam" debijā uzvarēja Karlu Svaresu-Navarro.

Ostapenko starp izliktajām tenisistēm "Grand Slam" sacensībās ir otro reizi karjerā - pērn būšana starp 32 potenciālajām favorītēm viņu neglāba no zaudējuma Francijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā.

Kā vēstīts, Latvijas otrā rakete sieviešu tenisā Anastasija Sevastova apstājās turnīra otrajā kārtā, ar 0-6, 4-6 zaudējot Heterei Vatsonei no Lielbritānijas.

Tikmēr vīru turnīrā rangā vien sestajā simtā esošais Ernests Gulbis tika līdz trešajai kārtai, kurā piekāpās slavenajam serbam Novākam Džokovičam.

Ostapenko un Sevastova piedalījās arī sieviešu dubultspēļu turnīrā, kur gan nepārvarēja pirmo kārtu, savukārt junioru meiteņu turnīrā jau pirmajā mačā zaudēja 16 gadus vecā Daniela Vismane, kura šodien dubultspēlēs pirmajā kārtā duetā ar vācieti Jūli Nīmaieri spēkosies ar amerikānietēm Heiliju Baptistu un Natašu Subhašu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!