Foto: AP/Scanpix
Talantīgā Latvijas tenisiste Jeļena Ostapenko sestdien Čārlstonas WTA "Premier" sērijas turnīra vienspēļu pusfinālā ar 6-3, 5-7, 6-4 pārspēja pieredzējušo Horvātijas sportisti Mirjanu Lučiču-Baroni, trešo reizi karjerā iekļūstot WTA vienspēļu turnīru finālā.

Ostapenko līdz šim nav izcīnījusi kādu WTA vienspēļu titulu, lai gan 2015. gadā viņa spēlēja Kvebekas "International" turnīra izšķirošajā spēlē, bet pērn aizkļuva līdz Dohas WTA "Premier" finālam. Tiesa, šogad viņa kļuva par Sanktpēterburgas WTA "Premier" turnīra dubultspēļu čempioni.

Latvijas tenisiste, kura pasaules rangā šonedēļ atrodas 66. vietā, bet nākamnedēļ pozīciju būtiski uzlabos, aizvada karjerā labāko WTA turnīru uz māla segumiem. Par fināla sasniegšanu Ostapenko jau ir nopelnījusi 305 WTA vienspēļu ranga punktus, kas viņai ļaus atgriezties pirmajā piecdesmitniekā.

Finālā Ostapenko tiksies ar savu vienaudzi Darju Kastakinu no Krievijas, kura rangā ir 42. vietā. Abām tenisistēm ir 19 gadi.

Latvijas tenisistei cīņa sākās ar zaudētu servi, taču jau nākamajā geimā Ostapenko pati tika pie divām breikbumbām, otro no tām izmantojot. Apmainoties ar breikiem, nākamajos piecos geimos labākas bija servētājas, bet astotajā geimā Ostapenko atkal panāca 40:15 savā labā, ar otro iespēju atkal tiekot pie breika un panākot 5-3.

Pēdējais geims šajā setā bija nervozs, jo Ostapenko nācās atspēlēt vienu breiku, kas veiksmīgi tika paveikts, bet pēc tam arī izmantota pirmā setbumba.

Savukārt otrā seta sākumā pirmajos četros geimos labākas bija servētājas, bet tad abas tenisistes apmainījās ar breikiem. Septītajā geimā Ostapenko vēlreiz lauza pretinieces servi un pēc tam panāca arī 5-3 savā labā, tomēr nākamos četrus geimus uzvarēja horvātiete.

Ostapenko desmitajā geimā servēja par maču, tomēr ļāva pretiniecei tikt pie divām breika iespējām, no kurām otro Lučiča-Baroni izmantoja.

Savukārt izšķirošajā setā Ostapenko uzreiz tika pie punkta pretinieces servē, pēc tam panākot arī 2-0. Nākamo geimu uzvarēja Lučiča-Baroni, taču tad Ostapenko atkal guva divus punktus pēc kārtas, piedevām piektajā geimā pretinieces servē uzvarot "sausā". Horvātiete gan nepadevās un uzreiz lauza arī Latvijas tenisistes servi, pēc tam panākot arī 3-4. Lučiča-Baroni uzreiz pēc tam pieprasīja arī medicīnisko pauzi, jo viņai kājas rāva krampji, taču tas pieredzējušajai spēlētājai nelīdzēja. Ostapenko droši uzvarēja abos savas serves geimos, svinot uzvaru arī visā mačā.

"Pretiniece sita bumbiņu ļoti spēcīgi un bija grūti iegūt ritmu, turklāt es pati biju nervoza. Brīžos, kad biju emocionāla, viņa spēlēja arvien labāk, tāpēc nolēmu, ka būšu mierīga un tas man palīdzēja," uzreiz pēc cīņas intervijā turpat kortā organizatoriem sacīja Ostapenko.

Latvijas tenisiste prognozēja, ka finālā viņu gaida ļoti grūta cīņa. "Pret Kasatkinu spēlēt ir smagi, jo viņa labi darbojas aizsardzībā. Jācenšas būt agresīvai un tad tas man palīdzēs," piebilda Ostapenko.

Līdz šai nedēļai Ostapenko WTA pamatsacensībās uz "tenisita" seguma bija izcīnījusi tikai divas uzvaras, taču tagad viņai jau ir piecu panākumu sērija.

Turnīru Ostapenko sāka pirmdien pirmās kārtas cīņā ar 6-4, 6-2 uzvarot Rumānijas sportisti Anu Bogdanu, kura sacensības iesāka no kvalifikācijas un rangā atrodas 119. pozīcijā. Turpinājumā Latvijas sportiste ar 6-2, 4-6, 6-2 uzvarēja 91. vietā esošo grieķieti Mariju Sakari, bet astotdaļfinālā ar 6-1, 1-0 sagrāva vien 282.vietā esošo jauno ungārieti Fanni Stolāru, kura dueli nespēja turpināt augšstilba traumas dēļ.

Savukārt piektdien ceturtdaļfināla cīņā Ostapenko nodemonstrēja teicamu sniegumu un ar 6-2, 6-4 uzvarēja bijušo pasaules ranga līderi Karolīnu Vozņacki, kura šobrīd ir planētas 14.rakete. Pēc spēles dāniete slavēja Ostapenko spēli, norādot, ka tā turpinot Latvijas sportiste kādreiz var kļūt par pasaules ranga līderi.

Ostapenko WTA turnīra pusfinālā spēlēja piekto reizi karjerā, līdz šai spēlei panākumus un zaudējumus dalot uz pusēm. Pērn viņa sasniedza Dohas WTA "Premier" turnīra finālu, kurā gan zaudēja.

Tikmēr Lučiča-Baroni, kurai martā apritēja 35 gadi, šosezon demonstrē negaidīti labu sniegumu, jo janvārī viņa sasniedza Austrālijas atklātā tenisa čempionāta pusfinālu, kur spēlējot ar ceļagala sāpēm zaudēja titulētajai Serēnai Viljamsai. Tāpat viņa līdz pusfinālam tika Akapulko "International" sērijas turnīrā, taču tur slimības dēļ maču nepabeidza. Savukārt aizvadītajā nedēļā sasniedza Maiami "Premier" turnīra ceturtdaļfinālu.

Šosezon horvātiete 24 mačos ir izcīnījusi 17 uzvaras, kas viņai pasaules rangā šobrīd ļauj ieņemt rekordaugsto 23.vietu, lai gan sezonas sākumā, kad viņa ar Ostapenko tikās Oklendas WTA "Premier" turnīra otrajā kārtā, horvātiete bija vien 79.pozīcijā.

Oklendā uzvaru ar 6-2, 7-6 (7:3) izcīnīja par 15 gadiem jaunākā Ostapenko, kura vēlāk arī aizkļuva līdz pusfinālam, bet tagad četru labāko dalībnieču skaitā viņa spēlēja otro reizi sezonā.

Ceļā uz Čārlstonas turnīra pusfinālu Lučiča-Baroni ar 6-1, 4-6, 6-3 uzvarēja Serbijas tenisisti Aleksandru Kruniču, kura rangā ir 132.vietā, tad ar 6-3, 6-2 pieveica ranga 88.raketi Monu Bartelu no Vācijas, trešajā kārtā ar 7-6 (7:5), 6-4 pārspēja Kiki Bertensu no Nīderlandes, kura rangā ir 21.vietā, bet piektdien ceturtdaļfinālā ar 6-7 (7:9), 6-1, 6-1 bija pārāka pār mājinieci Šelbiju Rodžersu, kura rangā ir 52.pozīcijā.

WTA turnīru pusfinālos Lučiča-Baroni spēlēja 11.reizi karjerā, piecos no šādiem mačiem iepriekš uzvarot, taču ne reizi karjerā viņa nav tikusi "Premier" sērijas turnīra izšķirošajā mačā. Savukārt uz māla seguma laukumiem viņa piecos pusfinālos ir uzvarējusi četras reizes, visus panākumus gūstot līmeni zemākajos "International" sērijas turnīros.

Karjeras laikā horvātiete ir izcīnījusi trīs WTA vienspēļu turnīru uzvarētājas titulus, no tiem pēdējo 2014. gadā, kad viņa triumfēja Kvebekas WTA "International" sērijas turnīrā. Vēl trīs titulus Lučiča-Baroni pievienojusi dubultspēlēs. Tāpat Lučiča-Baroni divas reizes karjerā spēlējusi "Grand Slam" turnīru pusfinālā, taču 1999. gadā Vimbldonas čempionātā viņa zaudēja leģendārajai vācietei Štefijai Grāfai, bet šosezon Austrālijas atklātajā čempionātā piekāpās Serēnai Viljamsai.

Tikmēr Ostapenko nākamā pretiniece Kasatkin otrā pusfināla cīņā ar 3-6, 6-2, 6-1 pieveica vācieti Lauru Zīgemundi.

Jau ziņots, ka Zīgemunda, kura rangā ir 37. vietā, piektdien ceturtdaļfinālā ar 6-2, 6-4 uzvarēja Latvijas dāmu tenisa pirmo raketi Anastasiju Sevastovu, kura rangā ir 26. vietā. Tikmēr Kasatkina ceturtdaļfinālā ar 6-4, 6-1 pieveica Irina Begu no Rumānijas.

Ostapenko piedalās arī šī turnīra dubultspēļu sacensībās, kur pārī ar amerikānieti Rakelu Atavo vēlāk sestdien pusfinālā tiksies ar Čehijas tenisistēm Luciji Hradecku un Kateržinu Sinjakovu, kam ticis ceturtais numurs.

Pateicoties šīs nedēļas sekmīgajam sniegumam, Ostapenko nākamnedēļ pirmoreiz karjerā iekļūs dubultspēļu rangā labāko piecdesmitniekā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!