Foto: AFP/Scanpix
Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko Vimbldonas tenisa čempionātu sāks pret Nīderlandes tenisisti Kiki Bertensu, Anastasija Sevastova sezonas trešā "Grand Slam" turnīra pirmajā kārtā mērosies spēkiem ar pieredzējušo itālieti Frančesku Skjavoni, bet Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis turnīra ievadā cīnīsies pret amerikāni Džeku Soku.

Piektdien notikušajā izlozē no Latvijas tenisistiem rangā visaugstāk esošais pretinieks tika Gulbim, jo Soks ATP vienspēļu rangā ieņem 26. vietu, kamēr latvietis atrodas 61. pozīcijā. Abi tenisisti līdz šim nav tikušies.

Tikmēr Ostapenko, kura WTA rangā atrodas sev rekordaugstajā 36. pozīcijā, mērosies spēkiem ar ranga 28. raketi Bertensu. Abas jau vienu reizi ir tikušās, kad pērn augustā ITF 75 000 sērijas turnīrā Polijas pilsētā Sobotā pusfinālā ar 6-3, 2-6, 6-3 uzvarēja Ostapenko. Bertensa maijā aizkļuva līdz Francijas atklātā čempionāta pusfinālam, aizvadot savu labāko turnīru karjerā.

Savukārt Sevastova, kura WTA rangā ieņem 67.pozīciju, ar 36 gadus veco Skjavoni, kurai ceturtdien bija dzimšanas diena, līdz šim nav spēlējusi. Pieredzējusī Itālijas tenisiste šobrīd WTA rangā ieņem 111.vietu, taču savulaik viņa rangā bijusi arī ceturtā.

Jau ziņots, ka Ostapenko palika otrā aiz svītras un netika iekļauta starp Vimbldonas čempionātā izliktajām tenisistēm.

"Grand Slam" turnīros izlikto spēlētāju vidū iekļūst 32 labākās tenisistes un tenisisti. No rangā augstāk esošajām sportistēm Vimbldonā nepiedalīsies itāliete Flavija Peneta, kura noslēgusi karjeru, tāpēc kā pēdējā starp izliktajām tenisistēm iekļuva francūziete Kristīna Mladenoviča, kura WTA pasaules rangā atrodas 33. pozīcijā.

Zīmīgi, ka vienu vietu augstāk par Ostapenko šobrīd atrodas divu gadu diskvalifikāciju par dopinga lietošanu saņēmusī Krievijas tenisa zvaigzne Marija Šarapova, tāpēc vāciete Andrea Petkoviča un Ostapenko bija pirmās divas aiz svītras palikušās sportistes.

Izliktās spēlētājas pirmajās divās kārtās nevar tikties ar rangā augstāk esošām spēlētājām.

Sieviešu vienspēļu turnīrā ar pirmo numuru izlikta ranga līdere Serēna Viljamsa no ASV, kura pirmajā kārtā tiksies ar kādu no kvalifikācijas veiksminiecēm. Savukārt vīriešu vienspēļu turnīra pirmais numurs un ATP ranga līderis Novāks Džokovičs no Serbijas pirmajā kārtā mērosies spēkiem ar britu tenisistu Džeimsu Vordu.

Ostapenko šī būs otrā dalība Vimbldonas čempionātā pieaugušo konkurencē. Pērn debijas reizē, startējot ar īpašo ielūgumu, viņa tika līdz otrajai kārtai, pirmajā pārspējot tobrīd rangā devītajā vietā esošo Karlu Svaresu Navarro no Spānijas, bet otrajā kārtā zaudējot jau pieminētajai Mladenovičai. Savukārt 2014. gadā Ostapenko Vimbldonā triumfēja turnīrā juniorēm.

Tikmēr Bertensa, kura turnīrā ir izlikta ar 26. numuru, piedalīsies savā ceturtajā Vimbldonas čempionāta pamatturnīrā. Viņai šajās sacensībās labākais sasniegums ir otrās kārtas sasniegšana debijas reizē - 2012. gadā. Nīderlandes tenisiste karjerā ir izcīnījusi divus WTA turnīru uzvarētājas titulus, tostarp vienu šosezon, kad triumfēja Nirnbergas WTA "International" sērijas turnīrā.

Kopš Francijas atklātā čempionāta Bertensa nav spēlējusi, jo viņai bija kājas trauma. Vimbldonā viņa pēdējos trīs mačos ir zaudējusi.

Ostapenko un Bertensas cīņas uzvarētāja otrajā kārtā mērosies spēkiem ar vācietes Monas Bartelas un Melnkalnes tenisistes Dankas Koviničas cīņas uzvarētāju.

Ostapenko piedalīsies arī Vimbldonas čempionāta dubultspēļu turnīrā, kurā viņa spēlēs duetā ar amerikānieti Kristīnu Makheilu.

Tikmēr Sevastova Vimbldonas pamatturnīrā spēlēs ceturto reizi un pirmo kopš 2011.gada. Viņa iepriekšējās trīs reizes tālāk par pirmo kārtu nav tikusi un pagaidām šī turnīra pamatsacensībās ir bez uzvarām.

Sevastovai līdz šai sezonai turnīros uz zāles segumiem nebija veicies, taču iepriekšējā nedēlā viņa aizkļuva līdz Maljorkas WTA "International" sērijas turnīra finālam, kurā gan zaudēja Karolīnai Garsijai no Francijas.

Pirms šī turnīra Sevastova uz zālāja seguma nebija uzvarējusi nevienā pamatturnīra mačā, vienīgos trīs panākumus 2009. gadā izcīnot Vimbldonas kvalifikācijā, kad pēc tam arī piedzīvoja savu debiju šo prestižo sacensību pamatturnīrā.

Savukārt Skjavone, kura 2010. gadā uzvarēja Francijas čempionātā, Vimbldonā spēlēs 16. gadu pēc kārtas. Labāko turnīru šeit viņa aizvadīja 2009. gadā, kas sasniedza ceturtdaļfinālu, savukārt iepriekšējos trīs gados itāliete zaudēja jau pirmajā kārtā, tāpēc viņai Vimbldonā ir četru zaudējumu sērija.

Karjeras laikā Skjavone ir uzvarējusi septiņos WTA turnīros, tostarp šosezon triumfējot Riodežaneiro WTA "International" sērijas sacensībās.

Sevastovas un Skjavones spēles uzvarētāja otrajā kārtā tiksies ar rumānietes Simonas Halepas un slovākietes Annas Karolīnas Šmiedlovas cīņas uzvarētāju. Halepa turnīrā ir izlikta ar piekto numuru.

Zīmīgi, ka Latvijas tenisistes Ostapenko un Sevastova izlozē nokļuva sieta vienā zarā, un abām Vimbldonā spēlējot ļoti sekmīgi, viņas var tikties savā starpā trešajā kārtā.

Jau vēstīts, ka Sevastova centās sasniegt arī Vimbldonas dubultspēļu turnīra pamatsacensības, taču kvalifikācijas pirmajā kārtā, spēlējot duetā ar Lihtenšteinas tenisisti Štefāniju Fogtu, viņa ceturtdien ar 2-6, 4-6 piekāpās ķīnietēm Janai Džaosjuaņai un Džaņai Kailiņai, kuras kvalifikācijā izliktas ar pirmo numuru.

No Latvijas tenisistiem vislielākā pieredze Vimbldonā ir Gulbim, kurš šo sacensību pamatturnīrā spēlēs devīto reizi. Līdz šim viņam labākais sasniegums ir trešās kārtas sasniegšana 2013.gadā.

Pērn Gulbis Vimbldonā zaudēja pirmajā kārtā, bet kopumā viņam šajā turnīrā ir sešas uzvaras 14 mačos.

Tikmēr 23 gadus vecajam Sokam ir krietni mazāka Vimbldonas pieredze, jo viņš šajā turnīrā aizvadīs tikai trešo vienspēļu pamatturnīru. Debijas reizē 2014.gadā viņš tika līdz otrajai kārtai, bet pērn zaudēja jau pirmajā mačā. Tiesa, pirms diviem gadiem Soks tieši Vimbldonā tika pie viena no lielākajiem panākumiem karjerā, jo duetā ar kanādieti Vaseku Pospisilu uzvarēja dubulstpēļu turnīrā.

Soks šajā turnīrā ir izlikts ar 27.numuru. Gulbja un amerikāņu tenisista spēles uzvarētājs otrajā kārtā tiksies ar argentīnieša Djego Švarcmana un nīderlandieša Robina Hāses cīņas uzvarētāju.

Vimbldonas čempionāta pamatturnīra spēles sāksies pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!