Slavenā Krievijas tenisiste Marija Šarapova ir jau sestais jaunā aizliegtā preparāta meldonija upuris kopš 2016. gada sākuma, kad Latvijā ražotais preparāts iekļauts Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto preparātu sarakstā.

Šarapova par meldonija, kas Latvijā pazīstams ar farmācijas uzņēmuma "Grindeks" ražoto un izplatīto zīmolu "Mildronāts", atrašanu viņas organismā paziņoja pirmdien, 7. martā. Pēc viņas teiktā, pozitīvas bijušas 2016. gada Austrālijas atklātā čempionāta laikā ņemtās dopinga analīzes.

"Negribu šādā veidā noslēgt savu karjeru un ceru, ka man tiks dota vēl viena iespēja spēlēt tenisu," publiskā paziņojumā norādīja Šarapova. "Pēdējos desmit gadus man ģimenes ārsts deva medikamentu, ko sauc par mildronātu, bet pāris dienas pēc ITF vēstules es uzzināju, ka šo vielu dēvē arī par meldoniju, ko es nezināju. Pirmo reizi mildronātu lietoju 2006. gadā, kad man bija vairākas veselības problēmas. Es bieži slimoju, manai ģimenei slimības vēsturē ir diabēts, un šīs bija vienas no zālēm, kuras man izrakstīja."

Starptautiskā tenisa federācija (ITF) sportisti uz nenoteiktu laiku diskvalificējusi no 12. marta. Visticamāk, pēc lietas izskatīšanas Šarapova saņems vismaz viena gada diskvalifikāciju. Tikmēr no sportistes jau atteicies tās ilggadējais sponsors, viens no vadošajiem sporta preču ražotājiem "Nike", kurš pārtraucis sadarbību līdz lietas apstākļu noskaidrošanai.

Šarapova ir sestais Latvijā radītā preparāta upuris. Pirms tam šīs vielas lietošanā pieķerti Krievijas daiļslidotāja Jekaterina Bobrova, krievu riteņbraucējs Eduards Vorganovs, ukraiņu biatlonisti Olga Abramova un Artjoms Tiščenko, kā arī Etiopijā dzimusī zviedru skrējēja Abeba Arigavi.

Par "Mildronāta" "tēvu" dēvē Latvijas Organiskās sintēzes institūta Zinātniskās padomes priekšsēdētāju Ivaru Kalviņu, kurš vairākkārt paudis neizpratni par meldonija iekļaušanu aizliegto vielu sarakstā.

"Mums jau agrāk ir bijusi sarakste ar Antidopinga komiteju. Tā pie manis vērsās, lai es izskaidrotu, kā mildronāts darbojas. Es viņiem tā darbības mehānismus aprakstīju, un dopinga "listē" toreiz tas netika iekļauts. Iekļaujot mildronātu dopinga sarakstā, komisija balstījusies uz sportistu deklarētajām subjektīvajām izjūtām, ka pēc tā lietošanas viņi jūtoties labāk. Bet, atvainojiet, arī tad, kad kārtīgi paēd, cilvēks jūtas labāk," pagājušā gada oktobrī intervijā "Latvijas Avīzei" norādīja Kalviņš.

Meldonijs ir medikaments, kas ļauj izvairīties no sirds audu bojājumiem, kas nopietnākajos gadījumos var izraisīt sirdstrieku. Meldonijs ilgāku laiku bija WADA monitorērajamo vielu sarakstā, bet kopš 2016. gada 1. janvāra tas papildinājis oficiālo aizliegto vielu sarakstu.

Meldonijs pacienta organismā samazina KT vitamīna jeb karnitīna līmeni, kas ietekmē vielmaiņu. Šī viela bremzē tauku "dedzināšanu", lai ražotu enerģiju, līdz ar to ļaujot ekonomiskāk patērēt skābekli. "Jebkurā sporta klubā jums paskaidros, ka augstāks karnitīna līmenis palīdz uzlabot darbspējas, turpretī mildronāts karnitīnu samazina," šajā intervijā pirms vairākiem mēnešiem uzsvēra zinātnieks. "Tas domāts slimniekiem rehabilitācijas periodā, bet sportistiem var palīdzēt vieglāk pārciest sekas pēc fiziskās slodzes, piemēram, mazina pienskābes izraisītās muskuļu sāpes. Dopings šī jēdziena klasiskā izpratnē īslaicīgi palīdz uzlabot sportisko sniegumu, bet meldonijs iedarbojas citādi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!