Foto: AFP/Scanpix

Pieckārtējā "Grand Slam" čempione Marija Šarapova noliedz, ka būtu tikusi vairākkārt brīdināta par meldonija gaidāmo iekļaušanu aizliegto preparātu sarakstā.

Paziņojot par savām pozitīvajām dopinga analīzēm, kurās konstatēts no 1. janvāra aizliegto preparātu sarakstā iekļautais meldonijs, Šarapova atzinās, ka neesot izlasījusi jaunāko dopinga vielu sarakstu. Meldonijs jeb mildronāts viņai esot izrakstīts 2006. gadā kā medicīnisks preparāts pēc veselības problēmām kā magnēzijas deficīts, neregulāra sirdsdarbība un ģimenes tendence uz diabētu. Atzīstot, ka viņa nav atvērusi pagājušā gada 22. decembrī izsūtīto vēstuli par izmaiņām aizliegto preparātu sarakstā, Šarapova noliedz, ka būtu pēc tam saņēmusi vēl vairākus tiešus brīdinājumus

"Ziņojumā teikts, ka es esmu piecas reizes brīdināta par gaidāmo aizliegumu, kas attiektos uz manām zālēm. Tā nav taisnība un tas nekad nav noticis," savā "Facebook" kontā ierakstījusi krievu tenisiste. "Tie ir faktiskā "paziņojuma" izkropļojumi vai vienkārši publikācijas mājas lapās. Es neattaisnoju sevi par aizlieguma nezināšanu, ko es jau atzinusi par 2015. gada 22. decembra vēstuli. Tās tēma bija "Galvenās izmaiņas tenisa antidopinga programmā 2016. gadam" un man vajadzēja pievērst tai lielāku uzmanību. Bet pārējie "ziņojumi"? Tie bija ieraksti jaunumu vēstulēs starp ceļojumu informāciju, rangiem, turnīru jaunumiem un dzimšanas dienu apsveikumiem, interneta mājas lapās vai bukletos."

Šarapova atzīst, ka lietojusi meldoniju 10 gadu garumā pēc ģimenes ārsta norādījuma, taču ne katru dienu. Ražotāja ieteiktā deva ir ārstniecības kurss četru līdz sešu nedēļu garumā divas vai trīs reizes gadā.

"Tikai mediķis var sekot un novērtēt pacienta veselības stāvokli un noteikt, ka meldonijs ir jālieto ilgāku laika periodu," saka Šarapova. "Tieši tā bija ar mani, bet es nelietoju šīs zāles katru dienu. Dzēru atbilstoši tam, kā ārsts norādījis un mazās devās."

Kā zināms, kopš 1. janvāra meldonija lietošanā pieķerti 99 sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!