Foto: AP/Scanpix

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova, neskatoties uz lielu karstumu, ceturtdien sasniedza sev sekmīgā Maljorkas WTA "International" sērijas turnīra ceturtdaļfinālu.

Otrās kārtas mačā Sevastova ar rezultātu 6-7 (2:7), 6-1, 6-3 pieveica ASV pārstāvi Varvaru Ļepčenko, kuru šobrīd trenē latvietis Krišjānis Stabiņš. Tā kā mačā bija vairāki medicīniskie pārtraukumi, abas sportistes kortā pavadīja vairāk nekā divas stundas un 15 minūtes.

Sevastova ceturtdaļfinālā varētu tikties ar titulēto baltkrievieti Viktoriju Azarenku, kura aizvada pirmo turnīru pēc dzemdībām, tomēr tad kādreizējai WTA ranga līderei šovakar jāuzvar savā otrās kārtas mačā.

Šī ir pirmā reize vēsturē, kad Sevastova sasniegusi ceturtdaļfinālu turnīrā, kurā izlikta ar kādu no pirmajiem četriem numuriem. Pasaules ranga 19.vietā esošajai Latvijas tenisistei sacensībās ir otrais numurs.

Latvijas tenisiste ceturtdienas maču uzsāka ļoti droši. Savas serves geimu uzvarēja "sausā", bet otrajā setā ieguva divas breikbumbas, kuras gan nerealizēja. Savukārt ceturtajā geimā Latvijas tenisiste bija labāka pie pretinieces serves "sausā". Tomēr iegūto pārsvaru Sevastova nespēja nosargāt un svarīgajā septītajā geimā zaudēja servi, bet pēc tam jau taibreikā Ļepčenko bija ievērojami pārāka.

Starp setiem Ļepčenko ļoti ilgi uzturējās ģērbtuvē, tomēr tas viņu neglāba un pēc cīņas atsākšanās Sevastova dominēja laukumā, uzvarot pirmajos četros geimos. Ļepčenko arī neglāba Stabiņa nākšana laukumā, kurš centās savu padoto uzmundrināt, sakot, ka arī pretiniece ir nogurusi. Piekto geimu Ļepčenko uzvarēja, bet uzreiz pēc tam paņēma medicīnisko pārtraukumu, jo ar grūtībām cīnījās ar karstumu, kas pārsniedza 30 grādu atzīmi, tomēr tāpat otrajā setā kapitulēja ar 1-6.

Kaut izšķirošā seta pirmajās pāris izspēlēs Sevastova turpināja dominēt, Ļepčenko spēja iespēlēties un trešajā geimā jau nobreikoja Latvijas tenisisti. Pēc šāda notikumu pavērsiena jau medicīnisko pārtraukumu paņēma Sevastova, kuras laikā tika sniegta palīdzība viņas rokai. Tagad jau Sevastova uzvarēja četrās izspēlēs pēc kārtas un turpinājumā izservēja maču.

Stabiņš sezonas turnīros Austrālijā un Jaunzēlandē sākumā bija Latvijas sportistes Aļonas Ostapenko sparingpartneris, bet pēc tam abu pušu sadarbība pārtrūka.

Ceturtdaļfināla sasniegšana Sevastovai devusi 60 WTA ranga punktus. Nākamajā kārtā viņa tiksies ar titulētās baltkrievietes Viktorijas Azarenkas un talantīgās horvātietes Anas Konjuhas, kura rangā ir 28.pozīcijā, dueļa uzvarētāju. Savukārt pēc tam pusfinālā viņai iespējams pērnā gada sacensību fināla atkārtojums pret francūzieti Karolīnu Garsiju.

Abas tenisistes iepriekš savā starpā bija tikušās reizi, bet tas notika ļoti sen - 2010.gada pavasarī Maiami turnīra kvalifikācijā Sevastova nepabeidza spēli, esot iedzinējos ar rezultātu 1-6, 0-3.

Sevastova, kura pērn aizkļuva līdz Maljorkas turnīra finālam, pirmās kārtas cīņā ar rezultātu 7-6 (7:2), 5-7, 6-1 apspēlēja ranga 57.raketi Elisu Mertensu no Beļģijas. Pirmās kārtas pārvarēšana Sevastovai, kura pašlaik WTA rangā ieņem 19.vietu un turnīrā izlikta ar otro numuru, devusi 30 WTA ranga punktus.

Tikmēr Ļepčenko, kura pašlaik WTA rangā atrodas 67.vietā, otrdien divu stundu cīņā ar 3-6, 6-3, 7-6 (7:4) uzvarēja Paragvajas tenisisti Veroniku Kepedi, kura rangā ir 90.pozīcijā un turnīru iesāka vēl no kvalifikācijas.

Sevastova trešo reizi karjerā WTA turnīrā izlikta ar otro numuru. Abās iepriekšējās reizēs viņa bija zaudējusi pirmajos mačos. Savukārt starp četrām visaugstāk izliktajām tenisistēm Sevastova kādā no WTA turnīriem ir piekto reizi, taču līdz šim ne reizi nebija tikusi tālāk par otro kārtu.

Tikmēr Ļepčenko šosezon tikai vienā WTA turnīrā tikusi tālāk par otro kārtu, maija sākumā uz māla seguma sasniedzot pusfinālu Marokas pilsētā Rabātā, savukārt nesen notikušajā Francijas atklātajā čempionātā viņa zaudēja otrajā kārtā. Zālāja sezonu viņa iesāka pirms nedēļas, Hertogenbošā jau pirmajā kārtā piekāpjoties Kamilai Džordži. Uz zāles seguma viņa tikai reizi turnīrā guvusi divas uzvaras, 2012.gadā to paveicot Vimbldonā.

Kaut Uzbekistānā dzimusī Ļepčenko septiņas sezonas noslēgusi WTA ranga pirmajā simtniekā, pie augstākā līmeņa tituliem viņa līdz šim nav spējusi tikt. Karjeras rekordu sportiste sasniedza 2012.gadā, pakāpjoties uz 19.pozīciju.

Sevastova aizvadīja ļoti labu māla sezonu, 16 mačos gūstot 11 panākumus. Zālāja sezonas ievadā viņa pagājušajā nedēļā Notingemas WTA "International" sērijas turnīra pirmās kārtas spēlē sīvā cīņā ar 0-6, 7-5, 6-7 (2:7) zaudēja amerikānietei Kristīnai Makheilai. Kopumā šis Latvijas sportistei nav veiksmīgākais segums, tomēr pērn viņa negaidīti aizkļuva līdz Maljorkas turnīra finālam, kurā ar 3-6, 4-6 piekāpās Karolīnai Garsijai no Francijas. Zīmīgi, ka turnīra laikā Sevastova pat vienu nakti pavadīja slimnīcā.

Maljorka joprojām ir vienīgais turnīrs, kur viņa uz zālāja spējusi uzvarēt kaut vienā mačā.

Ar pirmo numuru šogad Maljorkas turnīrā bija izlikta krieviete Anastasija Pavļučenkova, taču viņa trešdien cieta pamatīgu sagrāvi otrās kārtas cīņā ar 1-6, 2-6 pret vācieti Jūliju Gērgesu. Tikmēr turnīra pērnajai čempionei Garsijai ticis trešais numurs.

Sevastovai ceturtdien plānota arī dubultspēļu turnīra ceturtdaļfinālā cīņa, kurā viņa duetā ar kādreizējo ranga līderi Jeļenu Jankoviču no Serbijas mērosies spēkiem ar Andreju Klepaču no Slovēnijas un spānieti Mariju Hosē Martinesu-Sančesu, kuras turnīrā ir izliktas ar ceturto numuru.

Dubultspēļu pirmajā kārtā Sevastova un Jankoviča ar 6-2, 7-5 uzvarēja austrālieti Džesiku Mūru un Varatčaju Vongteančaju no Taizemes, nopelnot pa 60 WTA dubultspēļu ranga punktiem.

Kā zināms, nesenajā Francijas atklātajā čempionātā sensacionāli triumfējusī Aļona Ostapenko pēc ārstu ieteikuma tomēr nepiedalīsies šonedēļ notiekošajā Birmingemas WTA "Premier" sērijas turnīrā. Līdz ar to nākamais turnīrs nākamnedēļ Latvijas sportistei būs Īstbornā, kas risināsies nedēļu pirms prestižā Vimbldonas čempionāta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!