Foto: Reuters/Scanpix

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova jaunākajā WTA rangā sasniegusi jaunu rekordu, Jeļena Ostapenko ir atguvusi vienu pozīciju un atgriezusies 12. vietā, bet vīriešu ATP rangā Latvijas pirmās raketes godu ir atguvis Ernests Gulbis.

Sevastova Vimbldonā pirmo reizi karjerā spēja uzvarēt kaut vienā pamatsacensību mačā, aizkļūstot līdz otrajai kārtai, kas viņai ļāvis no ranga 19. vietas pakāpties uz 17. Tas ir jauns sportistes rekords, to uzlabojot par vienu pozīciju. Iepriekšējo rekordu viņa sasniedza maijā. Tiesa, kāpums padevies arī pēc konkurenšu neveiksmēm, jo kopumā Latvijas tenisistei pašlaik ir par 120 punktiem mazāk nekā pirms divām nedēļām publicētajā rangā.

Šonedēļ Sevastova startēs Bukarestes WTA "International" sērijas turnīrā, pirmo reizi WTA raudzes sacensībās būdama izlikta ar pirmo numuru. Pirmajā kārtā viņai pretī stāsies Jana Čepelova no Slovākijas, kura jaunākajā rangā ieņem 91. vietu.

Latvijas pirmās raketes gods sieviešu tenisā joprojām pieder Ostapenko, kuras 12. vieta WTA rangā ir atkārtots sportistes karjeras rekords. Nupat notikušajā Vimbldonas čempionātā viņa aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, kur piekāpās pieredzējušajai amerikānietei Venusai Viljamsai.

Ranga 12. vietā Ostapenko nokļuva pēc sensacionālās uzvaras Francijas atklātajā čempionātā. Tik augsta vieta ir Latvijas rekords, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13. pozīcijai. Tuvākajā laikā Ostapenko turnīros neplāno piedalīties.

No pārējām Latvijas tenisistēm Diāna Marcinkēviča rangā zaudējusi divas vietas un tagad ieņem 330. pozīciju. No pārējām Latvijas tenisistēm 16 gadus vecā Daniela Vismane ieņem 1212. vietu, kamēr rangā vairs nav atrodama Ernesta Gulbja pusmāsa Laura Gulbe.

Par jauno WTA pasaules ranga līderi kļuvusi Plīškova, kura pakāpusies no trešās vietas. Viņa kļuvusi tikai par otro čehu tenisisti, kura sasniegusi ranga pirmo vietu. Iepriekš kas tāds 1978.-1980. gadā bija izdevies vien Martinai Navrātilovai, kura tolaik pārstāvēja Čehslovākiju.

Līdz ar to Plīškova kļuvusi par 23. tenisisti vēsturē, kura spējusi kļūt par pasaules ranga līderi. Zīmīgi, ka Vimbldonas čempionātā viņa piedzīvoja zaudējumu jau otrajā kārtā, tomēr iepriekš iegūtos punktus nespēja aizsargāt nu jau bijusī pirmās vietas īpašniece Angelika Kerbere no Vācijas, jo pērnā gada fināliste zaudēja astotdaļfinālā, turklāt apsteigta tika arī rumāniete Simona Halepa.

Kerbere ranga līdere kopumā bija 34 nedēļas, bet tagad viņa noslīdējusi uz trešo vietu, kamēr otrā ir Halepa, kura Vimbldonā sasniedza ceturtdaļfinālu.

Tikmēr uz ceturto vietu no septītās pakāpusies Lielbritānijas tenisiste Džoanna Konta, kura pirmo reizi Vimbldonā iekļuva pusfinālā, kamēr piektā tagad ir sestdien par čempioni kronētā spāniete Garvinje Mugurusa, kura rangā veikusi kāpumu par desmit pozīcijām.

No piektās uz sesto vietu jaunākajā rangā nokritusi ukrainiete Jeļina Svitoliņa, kamēr septītā tagad ir Dānijas pārstāve Karolīne Vozņacki, kura arī zaudējusi vienu pozīciju. Astotā joprojām ir krieviete Svetlana Kuzņecova, bet uz devīto no 11. pozīcijas pakāpusies Venusa Viljamsa, kamēr pirmo desmitnieku joprojām noslēdz poliete Agņeška Radvaņska.

No pirmā desmitnieka pirmo reizi kopš 2012. gada aprīļa izkritusi titulētā amerikāniete Serēna VIljamsa, kura ir pirmdzimtā gaidībās. Šogad kortā viņa vairs neplāno atgriezties, un WTA rangā šobrīd ir 15. vietā.

Savukārt Latvijas tenisists Ernests Gulbis pēc Vimbldonas čempionāta jaunākajā ATP rangā, kas publicēts pirmdien, atguvis valsts pirmās raketes godu.

Gulbis jaunākajā rangā veicis kāpumu par 241 vietu un tagad ieņem 348. pozīciju. Iepriekšējais Latvijas pirmais numurs Miķelis Lībietis rangā saglabājis 479. vietu.

Vimbldonas čempionātā, kas noslēdzās svētdien, Gulbis ar atzīstamu sniegumu sasniedza trešo kārtu, kur piekāpās vienam no pasaules spēcīgākajiem tenisistiem Novakam Džokovičam. Traumu dēļ Latvijas sportists rangā bija piedzīvojis ievērojamu kritienu, noslīdot uz 589. vietu, bet Vimbldonā Gulbis nopelnīja 90 ATP punktus, kas ir vairāk nekā viņš iespēja 12 iepriekšējos mēnešos kopā.

Šonedēļ Gulbis, izmantojot aizsargāto rangu, sacentīsies Zviedrijā notiekošajā Bostades "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā, kur pirmajā kārtā viņam pretī stāsies kāds kvalifikāciju pārvarējis tenisists. Uzvarot pirmajā kārtā, latvietim pretī stāsies ar piekto numuru izliktais krievs Karens Hačanovs.

Latvijas trešā rakete Mārtiņš Podžus pasaules rangā pakāpies par 94 vietām un tagad ieņem 710. pozīciju. Krišjānis Stabiņš ieņem 941. pozīciju, Rūdolfs Mednis atrodas 1592. vietā, bet Rihards Emuliņš ir 1678. pozīcijā. Jānis Podžus ieņem 1873. vietu, kamēr Artūrs Lazdiņš pašlaik atrodas 2091. pozīcijā.

Tikmēr ATP ranga pirmajā desmitniekā pēc Vimbldonas čempionāta notikušas vairākas izmaiņas. Pirmais numurs vēl joprojām ir brits Endijs Marejs, otro vietu ieņem pieredzējušais spānis Rafaels Nadals.

Savukārt uz trešo no piektās vietas pakāpies Vimbldonas čempionātā uzvarējušais šveicietis Rodžers Federers, kurš svētdien finālā uzvarēja Marinu Čiliču no Horvātijas, šo trofeju izcīnot jau astoto reizi karjerā. Līdz ar šo panākumu Šveices tenisists apsteidzis amerikāni Pītu Samprasu, kurš arī septiņus titulus izcīnīja atklātās tenisa ēras laikā, kā arī britu Viljamu Renšovu, kurš septiņas reizes Vimbldonā triumfēja 19. gadsimta nogalē. Tāpat Federers kļuva par visu laiku vecāko Vimbldonas čempionu, jo 1975. gadā amerikānis Artūrs Ešs triumfēja, būdams gandrīz 32 gadus vecs, bet šveicietim patlaban ir 35 gadi.

Ranga ceturto vietu saglabājis serbs Džokovičs, kamēr no trešās uz piekto pozīciju noslīdējis cits Šveices tenisists Stans Vavrinka. Sestais joprojām ir Čiličs, kamēr septīto vietu tagad ieņem austrietis Dominiks Tīms, par vienu pozīciju uz leju nobīdot japāni Kei Nišikori. Visbeidzot devītajā vietā, piedzīvojot divu pozīciju kritumu, tagad ir Milošs Raoničs no Kanādas, un pirmo desmitnieku noslēdz bulgārs Grigors Dimitrovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!