Aizvadītajā desmitagadē vairāki vadošie pasaules tenisisti, ieskaitot "Grand Slam" turnīru uzvarētājus, bijuši iesaistīti "Australian Open" un citu lielo ATP turnīru spēļu sarunāšanā ar totalizatoru sindikātiem, ziņo ārzemju mediji.

Britu raidsabiedrības BBC rīcībā esoša informācija liecina, ka spēļu rezultātu sarunāšanā bijuši iesaistīti 16 tenisisti, kas atradušies ATP ranga pirmajā piecdesmitniekā. Trīs no aizdomīgajām spēlēm notikušas arī Vimbldonā. Par visiem gadījumiem ir ziņots Tenisa antikorupcijas organizācijai "Tennis Integrity Unit" (TIU), taču lietas palikušas bez virzības, raksta BBC.

Astoņi no tenisistiem, par kuriem norādīts TIU saistībā ar iespējamu spēļu sarunāšanu, piedalās šāgada "Australian Open", ziņo BBC.

Portāls "BuzzFeed" ziņo, ka totalizatoru firmu pārstāvji ar tenisistiem tikušies viņu viesnīcu numuros un par konkrētu spēļu iznākumiem piedāvāts, sākot no 50 tūkstošiem dolāru.

Mediju rokās nonākušajos izmeklēšanas materiālos tiek runāts par 2007. gada spēli, kurā toreizējais ATP ranga ceturtās vietas īpašnieks Nikolajs Davidenko zaudēja 87. raketei Martinam Vassalo Arguello. Spēlētāju vaina netika pierādīta, taču totalizatoru firmu pārbaude atklāja, ka uz šo spēli Krievija un Itālijā izdarītas likmes simtiem tūkstošu dolāru apjomā.

2008. gadā bijuši ziņojumi par 28 spēlētājiem, kas piedalījušies aizdomīgās spēlēs, taču "nekas nesekoja", ziņo BBC.

Profesionālo tenisistu asociācijas (ATP) prezidents Kriss Kermouds noliedzis, ka organizācija būtu "piesegusi" spēļu sarunāšanu. "TIU un tenisa pārstāji kategoriski noliedz, ka spēļu sarunāšanas gadījumi būtu tikuši noklusēti vai nebūtu rūpīgi izmeklēti," medijiem izteicies Kermouds. "BBC un "BuzzFeed" ziņo par 10 gadus seniem notikumiem, un mēs izmeklēsim visu jaunāko informāciju."

ATP prezidents norāda, ka TIU kopš tās izveidošanas 2008. gadā ir atklājusi 18 pārkāpumus, piespriežot sešas mūža diskvalifikācijas. "Ticiet man, ka mēs visi šeit, tenisa sabiedrībā, esam absolūti gatavi izskaust jebkādas formas korupciju mūsu sporta veidā," saka Kermouds. "Mums ir simtprocentīga neiecietība pret to."

Eiropas Sporta drošības asociācija (ESSA), kas uzrauga sporta totalizatorus, pērn TIU informējusi par vairāk kā 50 aizdomīgām spēlēm.

Sportisti noliedz, ka būtu ievērojuši ko aizdomīgu spēļu iznākumos. "Kad es spēlēju, varu atbildēt tikai par sevi, es spēlēju ar pilnu atdevi un tā dara ikviens," saka sieviešu WTA ranga līdere Serēna Viljamsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!