Foto: AP/Scanpix

Sestdien un svētdien Melburnā kļūs zināmi 2013.gada Austrālijas atklātā tenisa čempionāta vienspēļu uzvarētāji.

"Australian Open" tradicionāli ir gada pirmais "Grand Slam" turnīrs, kurā visi vadošie tenisisti cer veiksmīgi iesākt jauno sezonu, tādējādi Melburnas kortos bieži ir ļoti sīvi mači.

Pēc ārzemju ziņu materiāliem, portāls "Delfi" piedāvā atskatīties uz "Australian open" vēsturē ievērojamākajām spēlēm.

Džokoviča un Nadala maratons


Foto: AP/Scanpix

2012.gada vīriešu vienspēļu finālu daudzi gaidīja ar nepacietību, jo tikās tobrīd pasaules divi labākie tenisisti Novāks Džokovičs un Rafaels Nadals. Tomēr neviens negaidīja, ka fināls ievilksies pāri pusnaktij pēc Melburnas laika.

Piecu stundu un 53 minūšu piecu setu mačā Džokovičs uzvarēja ar 5-7, 6-4, 6-2, 6-7 (5:7), 7-5, taču pēc pēdējās izspēles līdzjutēji ar ovācijām sumināja abus tenisistus. Tas kļuva par visu laiku ilgāko "Australian Open" maču (ne tikai finālu), ilgāko "Grand Slam" turnīra finālu un vienu no ilgākajiem mačiem mūsdienu tenisa vēsturē.

Ne tikai abi tenisisti, bet arī pasaules vadošie tenisa eksperti šo maču ir atzinuši par, iespējams, visu laiku labāko un skaistāko maču mūsdienu tenisā, jo Džokovičs un Nadals gandrīz sešu stundu garumā rādīja apbrīnojamu sniegumu. Nadals neslēpa, ka tas bija viņa smagākais zaudējums karjerā, tomēr piebilda, ka lieliskākais mačs kādā spēlējis. Savukārt Džokovičs uzsvēra, ka tā ir bijusi viņa karjeras lielākā uzvara.

Nadalam patīk ilgi mači


Foto: Reuters/Scanpix

Rafaels Nadals pirms vēsturiskā mača pret Novāku Džokoviču jau bija iekļuvis "Australian Open" vēsturē.

2009.gada pusfinālā Nadals tikās ar savu tautieti Fernando Verdasko un uzvarēja ar 6-7 (4:7), 6-4, 7-6 (7:2), 6-7 (1:6), 6-4.

Spēles ilgums - piecas stundas un 14 minūtes, kas tobrīd kļuva par ilgāko tenisa maču "Australian Open". Pirms tam Austrālijas čempionāta ilgākās spēles rekords piederēja Borisam Bekeram un itālim Omāram Kamporēzem, kuru cīņa ilga tikai trīs minūtes mazāk.

Pirmais spānis


Foto: AFP/Scanpix

Rafaels Nadals kā jau viens no mūsdienu labākajiem tenisistiem ierakstījis savu vārdu "Australian Open" vēstures grāmatas ne vienā vien lappusē.

2009.gadā Rafa kļuva par pirmo spāni, kurš uzvarēja "Australian Open". Finālā Nadals ar 7-5, 3-6, 7-6 (7:3), 3-6, 6-2 pieveica Rodžeru Federeru. Šveices tenisa leģendai zaudējums bija tik sāpīgs, ka apbalvošanas ceremonijā viņš nespēja valdīt asaras.

Fināls daudzu tenisa speciālistu vērtējumā bija viens no izcilākajiem "Australian Open" un vispār mūsdienu tenisa vēsturē, bet viss 2009.gada Austrālijas čempionāts tiek uzskatīts par visu laiku labāko "Grand Slam" turnīru, jo tajā bija daudzas skaistas un neaizmirstamas spēles.

Sievietes-maratonistes

Foto: EPA/LETA

No vīriešu ilgākajām spēlēm cenšas neatpalikt arī daiļā dzimuma pārstāves, lai gan cīnās tikai līdz diviem uzvarētiem setiem.

Mazāks setu skaits netraucēja itālietei Frančeskai Skjavonei un krievietei Svetlanai Kuzņecovai 2011.gadā kortā aizvadīt nepilnas piecas stundas - četras stundas un 44 minūtes. Itāliete pēdējā setā sešas reizes atspēlēja mačbumbu un beigās arī uzvarēja. Trešais sets vien ilga vairāk nekā trīs stundas.

Protams, ka šī spēle kļuva par "Australian Open" sieviešu vienspēļu rekordisti un arī par vienu no ilgākajiem mačiem mūsdienu sieviešu tenisā.

Servju meistari

Foto: AFP/Scanpix

2005.gadā vīriešu vienspēļu turnīra trešās kārtas duelis starp zviedru Joahimu Johansonu un spāni Felisiano Lopesu arī ieilga, taču iekļuva vēsturē ar citu faktu.

Spēlē ar 6-3, 3-6, 5-7, 7-6 (7:2), 13-11 uzvarēja Johansons, bet abi tenisisti izpildīja rekordlielu "eisu" daudzumu. Johansons spēlē izpildīja 38 netveramas serves, bet Lopess - 34.

Visvairāk nospēlētie geimi


Foto: stock.xchng

Pirms mūsdienu tenisa noteikumu ieviešanas "Australian Open" bieži gadījās geimu ziņā bagātīgi mači, bet joprojām nepārspēts ir 1970.gada vīriešu vienspēļu turnīra ceturtdaļfināls.

ASV tenisists Deniss Ralstons un austrāliešu tenisa leģenda Džons Ņūkombs šajā mačā nospēlēja 93 geimus - ar 19-17, 20-18, 4-6, 6-3 uzvarēja Ralstons.

Līdzjutēju pieplūdums


Foto: RIA Novosti/Scanpix

2005.gadā mājinieku favorīts un publikas mīlulis Leitons Hjūits aizcīnījās līdz pusfinālam, izraisot neredzētu ažiotāžu fanu rindās.

Tomēr Hjūitam neizdevās kļūt par pirmo mājinieku kopš 1976.gada, kurš uzvar "Australian Open". Pusfinālā viņam "kāju priekšā" aizlika Endijs Rodiks, uzvarot ar 3-6, 7-6, 7-6, 6-1.

Šo maču klātienē vēroja 16 152 līdzjutēju, kas ir "Australian Open" apmeklētības rekords.

Ceļš uz 'Grand Slam' titulu


Foto: AFP/Scanpix

1988.gadā ar uzvaru "Australian Open" vācu tenisa leģenda Štefija Grāfa uzsāka savu ceļu uz triumfu visos četros "Grand Slam" turnīros viena gada laikā.

Finālā tobrīd 18 gadus vecā Grāfa ar 6-1, 7-6 pārspēja Krisu Everti, tomēr fināls iegāja vēsturē ar citu faktu - tas bija pirmais kāda "Grand Slam" turnīra fināls, kurš ritēja telpās.

'Vecīšu' duelis


Foto: AP/Scanpix

Austrālijas čempionātā tradicionāli notiek arī bijušo slavenību cīņas jeb veterānu turnīrs, taču 1972.gadā lielais fināls izskatījās pēc "vecīšu" fināla.

Pirms 41 gada līdz finālam aizcīnījās divi mājinieki Kens Rozvels un Mals Andersons. Pārākas ar 7-6, 6-3, 7-5 bija Rozvels.

Fināla dienā Rozvelam bija 37 gadi un divi mēneši, bet viņa gados "jaunākajam" konkurentam 36 gadi. Vēl viens interesants fakts saistībā ar šo finālu - 1953.gadā Rozvels pirmo reizi triumfēja "Australian Open" 18 gadu un divu mēnešu vecumā, kļūstot par visu laiku jaunāko sacensību uzvarētāju. Pēc 19 gadiem viņš šim titulam pievienoja arī visu laiku vecākais uzvarētājs.

Gadījuma darba veicēja slavas stunda


Foto: stock.xchng

1976.gadā par Austrālijas atklātā tenisa čempionāta vīriešu vienspēļu turnīra uzvarētāju kļuva mājinieks Marks Edmondsons, kurš līdz šim ir pēdējais austrālietis, kurš triumfējis "Australian Open".

Toreiz finālā Edmondsons ar 6-7, 6-3, 7-6, 6-1 uzvarēja citu austrālieti Džonu Ņūkombu.

Tomēr fināls joprojām pasaules tenisa vēsturē ir ar citu faktu. Edmondsons ne tikai nebija starp izliktajiem spēlētājiem "Australian Open", bet pasaules rangā tobrīd ieņēma 212.vietu un ikdienā viņš naudu pelnīja ar gadījuma darbiem. Kopš 1973.gada, kad ieviesa pasaules rangu, līdz šim neviens tik zemu rangā esošs tenisists nav uzvarējis kādā no "Grand Slam" turnīriem.

Neticamā uzvara lika krietni nervozēt Edmondsonam, kurš apbalvošanas ceremonijas laikā nenoturēja rokās galveno trofeju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!