Foto: Reuters/Scanpix

Titulētā amerikāņu tenisiste Venusa Viljamsa pirmo reizi kopš 2009. gada ceturtdien sasniedza Vimbldonas čempionāta finālu.

Pusfināla mačā ar desmito numuru izliktā Viljamsa ar 6-4, 6-2 pieveica britu tenisisti Džoannu Kontu, kurai bija piešķirts sestais numurs.

Pašlaik 37 gadus vecā Viljamsa līdz ar to jau otro reizi šosezon iekļuvusi kāda "Grand Slam" turnīra finālā. Gada sākumā viņai tas izdevās Austrālijas atklātajā čempionātā, kur finālā nācās piekāpties savai māsai Serēnai.

Kopumā Viljamsai šis ir jau devītais Vimbldonas čempionāta fināls karjerā.

Viljamsa par Vimbldonas čempionāta uzvarētāju kļuvusi 2000., 2001., 2005., 2007. un 2008.gadā, bet finālā viņa iepriekšējo reizi spēlēja 2009.gadā. Kopumā viņa karjeras laikā tikusi pie septiņiem "Grand Slam" tituliem.

Viljamsa 37 gadu un 27 dienu vecumā atklātajā ērā ir visu laiku otrā vecākā "Grand Slam" turnīra fināliste. Vecākā ir slavenā Martina Navrātilova, kura 1994.gadā Vimbldonā finālu sasniedza, būdama 37 gadus un 258 dienas veca.

Venusas māsa Serēna Viljamsa pašlaik gaida bērnu, tāpēc Vimbldonas čempionātā nepiedalās. Viņa šī iemesla dēļ nolēmusi izlaist atlikušo sezonas daļu.

Pirms tam ceturtdaļfinālā Viljamsa pieveica arī Latvijas tenisa zvaigzni Jeļenu Ostapenko.

Savukārt Konta ir pirmā britu tenisiste pēc Virdžīnijas Veidas 1978.gadā, kura iekļuva Vimbldonas čempionāta pusfinālā. Viņa savas karjeras laikā vēl nekad nav spēlējusi kāda "Grand Slam" turnīra finālā.

Finālā Viljamsa sacentīsies ar 2015.gada Vimbldonas čempionāta finālisti Garvinji Mugurusu no Spānijas, kura savā pusfināla cīņā ar 6-1, 6-1 apspēlēja šī turnīra lielākā pārsteiguma autori Magdalēnu Ribārikovu no Slovākijas, kura pasaules rangā atrodama vien 87.vietā.

Lai tiktu pie uzvaras, Mugurusai bija nepieciešamas tikai 67 minūtes.

Līdz ar to Mugurusa Vimbldonas čempionāta finālu sasniegusi otro reizi karjerā. Pirms tam viņai tas izdevās 2015.gadā, taču toreiz tika piedzīvots zaudējums pret titulēto amerikānieti Serēnu Viljamsu.

Mugurusa tādējādi kļuvusi par pirmo Spānijas tenisisti, kura divreiz spēlējusi Vimbldonas čempionāta sieviešu turnīra finālā.

Tikmēr 28 gadus vecā Ribārikova ir pirmā slovāku tenisiste, kura spējusi sasniegt Vimbldonas čempionāta pusfinālu. Līdz šim vēl nevienā "Grand Slam" turnīrā viņa nebija tikusi tālāk par trešo kārtu, lai gan pirms tam šāda līmeņa sacensībās slovākiete bija sacentusies 35 reizes. Šosezon uz zālāja seguma Ribārikova uzvarējusi 18 no 19 aizvadītajiem mačiem.

Ziņots, ka Ostapenko aizkļuva līdz Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālam, bet Anastasija Sevastova tika līdz otrajai kārtai. Savukārt vīriešu turnīrā Ernests Gulbis aizspēlējās līdz trešajai kārtai, piedzīvojot neveiksmi pret titulēto serbu Novāku Džokoviču.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!