Foto: AFP/Scanpix

Dānijas tenisiste Karolīne Vozņacki otrdien savā pirmajā WTA sezonas noslēguma turnīra - WTA "Finals" - mačā Singapūrā dramatiskā un ilgā cīņā ar 7-6 (7:4), 6-7 (5:7), 6-2 pārspēja krievieti Mariju Šarapovu.

Šī cīņa ilga trīs stundas un 13,5 minūtes. Dāniete turnīrā izlikta ar astoto numuru, bet Šarapova pašlaik ir pasaules ranga vicelīdere.

Pirmie divi geimi bija saspringti, un to izspēle ilga desmit minūtes, tomēr sekmīgāka bija Vozņacki, gūstot vadību ar 2-0. Trešajā geimā Vozņacki atspēlēja trīs breikbumbas un panāca jau 3-0, tomēr ceturtajā geimā beidzot pirmo punktu ieguva Šarapova, neskatoties uz divām pēc kārtas pieļautām dubultkļūdām. Turpinājumā Šarapova ne tikai panāca izlīdzinājumu 3-3, bet arī ieguva vadību ar 5-4, bet nespēja izservēt setu.

Vozņacki vēlreiz lauza pretinieces servi un panāca 5-5, bet turpinājumā ieguva arī 6-5. Divpadsmitais geims bija ļoti ilgs, un tā laikā dāniete tika arī pie pirmās setbumbas, bet noslēgumā tomēr labāka bija Šarapova, tāpēc seta uzvarētājs tika noskaidrots taibreikā. Tajā Šarapova izvirzījās vadībā ar 4:2, bet turpinājumā punktus guva tikai Vozņacki, gandrīz 75 minūtes ilgušajam setam noslēdzoties ar kārtējo krievietes dubultkļūdu.

Arī otrajā setā pirmajos divos geimos uzvarēja Vozņacki, bet trešajā geimā viņa šoreiz neizmantoja divas breikbumbas, un pie pirmā punkta tika Šarapova, kura vēlāk panāca rezultātu 3-3. Cīņa turpinājās ļoti saspringti, un septītajā geimā Vozņacki atkal lauza pretinieces servi, bet turpinājumā trīs geimos pēc kārtas uzvarēja, iegūstot vadību ar 6-5.

Turklāt krieviete 12.geimā arī tika pie setbumbas, kaut atkārtojumi parādīja, ka šajā izspēlē bumbiņa lidojusi ārpus laukuma, tomēr Vozņacki vairs nebija izaicinājuma iespējas, lai oficiāli apskatītos atkārtojumu. Neskatoties uz šādu situāciju, dāniete breikbumbu atspēlēja un arī otrajā setā panāca taibreiku. Šoreiz papildu geimā Šarapova uzvarēja pirmajās trijās izspēlēs, bet pēc tam Vozņacki panāca izlīdzinājumu 3:3. Vadību gan krieviete tā arī neatdeva un sīvā cīņā tika pie uzvaras ar 7:5. Otrais sets izvērtās vēl ilgāks par pirmo, ilgstot stundu un 23 minūtes.

Izšķirošā seta ievadā Vozņacki ieguva vadību ar 2-0, otrajā geimā izmantojot otro no divām breikbumbām, tomēr jau nākamajā geimā trīs breikbumbas iekrāja Šarapova, kura izmantoja otro no tām. Nākamajos divos geimos katra no sportistēm uzvarēja visās izspēlēs pie savas serves, bet sestajā geimā Vozņacki vēlreiz ieguva divas breikbumbas. Izmantojot pirmo no tām, dāniete pārņēma vadību ar 4-2, bet nākamajā geimā ieguva arī piekto punktu. Astotajā geimā Šarapovai neizdevās cīņu pagarināt, jo Vozņacki izmantoja vienīgo iegūto breikbumbu un tika pie panākuma.

Šarapova šajā turnīrā pirmoreiz spēlēja 2004.gadā, kad turklāt tika pie titula, finālā apspēlējot pašreizējo WTA ranga līderi Serēnu Viljamsu no ASV. No sešām līdzšinējām dalības reizēm Šarapova pusfinālā nav spēlējusi vien 2011.gadā, bet finālu viņa sasniegusi arī 2007.gadā un iepriekšējā dalības reizē 2012.gadā, kad arī titula mačā tika zaudēts Viljamsai.

Tikmēr pašlaik WTA ranga astotajā vietā esošā Vozņacki sezonas noslēguma turnīrā piedalās ceturto reizi. Finālu viņa spēja sasniegt 2010.gadā, izšķirošajā mačā piekāpjoties beļģietei Kimai Klijstersai.

Abas tenisistes sacenšas Baltajā grupā, kuras otrajā pirmās kārtas mačā vēlāk otrdien spēkosies Petra Kvitova no Čehijas un poliete Agņeška Radvaņska. Viņas WTA sezonas noslēguma turnīrā tiksies ceturto gadu pēc kārtas, iepriekšējās reizēs divus panākumus gūstot čehietei.

Kā ziņots, Sarkanās grupas pirmās kārtas mačos pirmdien iepriekšējo divu gadu sacensību čempione Serēna Viljamsa no ASV sīvā duelī ar 6-4, 6-4 pieveica serbieti Anu Ivanoviču, bet cīņā starp divām turnīra debitantēm rumāniete Simona Halepa ar 6-2, 6-3 pārliecinoši uzveica Eižēniju Bušāru no Kanādas.

Šobrīd šīs tenisistes ieņem pirmās astoņas vietas WTA pasaules rangā, tomēr ķīniete Na Li, kura septembrī paziņoja par karjeras noslēgšanu, tikai pirmdien izkrita no labāko astotnieka.

Singapūrā WTA sezonas noslēguma turnīrs notiek pirmoreiz vēsturē, un paredzams, ka tas tur risināsies četrus gadus. Iepriekš sacensības kopš 2011.gada tika aizvadītas Stambulā.

Pērn WTA "Tour Championships" finālā Viljamsa ar 2-6, 6-3, 6-0 pieveica Li, sezonas noslēguma turnīrā triumfējot ceturto reizi karjerā un otro gadu pēc kārtas. Zīmīgi, ka Viljamsa zaudējumus šajā turnīrā nav piedzīvojusi jau kopš 2008.gada, jo 2010. un 2011.gadā tajā nepiedalījās.

Pēc Singapūras turnīra Bulgārijas pilsētā Sofijā notiks WTA "International" sezonas noslēguma turnīrs, kurā piedalīsies astoņas tenisistes, kas šosezon bijušas sekmīgākās "International" sērijas sacensībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!