Foto: FIVB

Latvijas pludmales volejbola dueti Rihards Finsters un Edgars Točs, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža otrdien piedzīvoja zaudējumus Brazīlijā notiekošā Pasaules kausa (PK) "Open" posma kvalifikācijas sacensībās, pamatturnīru nesasniedzot.

Kvalifikācijā ar 14.numuru izliktais Latvijas duets Finsters/Točs ar rezultātu 1-2 (18:21, 23:21, 9:15) zaudēja Turcijas pārim Sefam Urlu un Hasanam Huseinam Mermeram, kam piešķirts 19.numurs.

Finsters un Točs līdz ar to turnīru noslēguši dalītā 41. vietā.

Savukārt kvalifikācijas turnīrā ar otro numuru izliktajam Latvijas pārim Mārtiņam Pļaviņam un Haraldam Regžam pirmā kārta bija brīva, savukārt otrajā kārtā viņi cīņā par iekļūšanu pamatsacensībās ar 0-2 (19:21, 20:22) piekāpās brazīliešiem Gustavam Karvaljesam un Saimonam Barbušam Santušam, kuriem bija piešķirts 15. numurs.

Līdz ar to Pļaviņš/Regža šo turnīru noslēguši dalītā 33. pozīcijā.

Šajā posmā nepiedalās Latvijas vadošais pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuri trenēsies atsevišķi. Samoilovs aizvadīs treniņnometni Dubaijā, kur pats būs arī treneris "Beach Box Camps" dalībniekiem, savukārt Šmēdiņš trenēsies Latvijā.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā šā gada olimpisko spēļu mājvietā Riodežaneiro risinājās PK "Grand Slam" posms, kur Samoilovs un Šmēdiņš ieņēma dalītu 17. vietu, Točs un Finsters ierindojās dalītā 25. pozīcijā. Tikmēr Pļaviņš un Regža nepārvarēja kvalifikāciju, izšķirošajā kārtā piekāpjoties tieši Točam un Finsteram.

PK posma pamatturnīrā Finsters un Točs spēlēja trešo reizi vēsturē, bet iepriekšējās divas reizes pagājušās sezonas beigās bija "Open" kategorijas posmos, kas ir līmeni vājāki. Toreiz viņi reizi tika pie dalītas devītās vietas.

Brazīlijā notiekošais posms šogad ir ceturtais PK. Pirmie divi arī bija "Open" kategorijas posmi, kas risinājās Irānā un Brazīlijā, bet tajos no Latvijas sportistiem piedalījās vienīgi Pļaviņš un Regža, abas reizes apstājoties izslēgšanas spēļu pirmajā kārtā un gūstot dalītu 17. vietu.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1. janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem sesto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 29. pozīcijā. Tomēr Latvijas otrs spēcīgākais duets ieskaitē var lepoties vien ar desmit turnīriem, bet rangā tiks ņemti vērā 12 labākie.

Tāpat Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās PK finālsacensības. Tāpat tūrē būs pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017. gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018. gadā ir cerība pirmoreiz organizēt PK sacensības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!