Foto: Publicitātes foto
Latvijas pludmales volejbola čempionāta 4. posms "Ergo Open 2017" sestdien pārbaudīja sportistu izturību un gribasspēku ekstremāli lietainos apstākļos. Posmā uzvarēja tie, kuri vairāk par citiem spēja pieradināt laika apstākļus un koncentrēties spēlei, – Tīna Graudiņa un Anastasija Kravčenoka, kā arī Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža, informēja organizatori.

Lietus sestdien dāvāja skatītājiem aizraujošas un neparedzamas spēles, bet svētdien ar laika apstākļu neprognozētu uzlabošanos līdzjutēji Pilssalā varēja domāt arī par atpūtu un iespēju piedalīties konkursos un iegūt atbalstītāju balvas.

Sievietēm sestdien 16 duetu konkurencē par lielākajām favorītu briesmām Alūksnes Pilssalā kļuva otro posmu kopā aizvadošās Inese Jursone un Ance Olte.

B grupā Eiropas 2009. gada finālturnīra uzvarētāja Inese Jursone kopā ar Anci Olti jau otro turnīru pēc kārtas ignorēja rangu tabulu. Arī šoreiz Jursone un Olte (VPVK Bloks, izsētas ar 15. numuru turnīrā) grupu turnīrā bija salozētas kopā ar Martu Ozoliņu un Alisi Leci (O-sands/MPSK, 2.) un spēja revanšēties par diviem zaudējumiem pretiniecēm Rīgas posmā – 2:1 (12:21, 21:11, 15:12), uzvarot grupā. Šajā grupā pirmoreiz sezonā kopā startēja māsas Paula un Petra Ņečiporukas, kuras šoreiz bija spiestas palikt bez uzvarām.

Pārējās grupās pārsteigumi izpalika, un ceturtdaļfinālā iekļuva arī četri no pieciem Lietuvas duetiem.

Svētdien izslēgšanas spēlēs Jursone un Olte uzvaru sēriju Alūksnē pagarināja līdz četrām, apspēlējot lietuvietes Aleknavičūti/Milkintaiti (8.) ar 2:0 (21:15, 21:17). Pusfinālā aizraujošā duelī 51 minūti ilgā spēlē tomēr nācās zaudēt citam Lietuvas duetam Vasiļauskaite/Zobnina (3.) – 1:2 (16:21, 22:20, 13:15). Savukārt Agnese Caica un Ilze Liepiņlauka (O-sands/MPSK, 4.) ceturtdaļfinālā no augstām vietām lika atvadīties Lecei ar Ozoliņu – 2:0 (21:15, 21:19) un arī pusfinālā atzīstami pretojās sacensību galvenajām favorītēm Tīnai Graudiņai (Jūrmala) un Anastasijai Kravčenokai (Daugavpils, 1.) – 1:2 (16:21, 21:17, 7:15).

Mačā par 3. vietu par izšķirošo varēja kļūt Liepiņlauskas savainotā potīte 2. setā, piezemējoties smiltīs pēc pašas sitiena tīklā. Tomēr pēc medicīniskā pārtraukuma un atgriešanās laukumā ar apsaitētu potīti tieši Liepiņlauska ar Caicu spēja izcīnīt bronzas medaļas, triumfējot ar 2:1 (19:21, 21:18, 15:7).

Finālā jau no pirmajām minūtēm Graudiņa un Kravčenoka apliecināja, kurš ir turnīra pirmais pāris, ne reizi neļaujot izvirzīties pretiniecēm vadībā, uzvarot Vasiļauskaiti un Zobninu ar 2:0 (2115, 16) un trešo reizi pēc kārtas kāpjot uz Latvijas čempionāta posma goda pjedestāla augstākā pakāpiena.

"Ir forši atbraukt uz turnīru un izcīnīt maksimumu. Spraiga cīņa sanāca pusfinālā. Kājas gan ir smagas," pēc mača teica Tīna Graudiņa. "Galvenais turpmākās sezonas turnīrs joprojām ir Eiropas čempionāts Jūrmalā. Tā ir fantastiska iespēja, ka varēsim tur spēlēt. Protams, arī pasaules U-21 čempionātā centīsimies nostartēt pēc iespējas labāk. Brauksim uz visiem pasaules tūres posmiem, kur varēsim startēt. Tagad izskatās cerīgāk, jo 4 zvaigžņu turnīrā jau tiekam kvalifikācijā. Vēl jau tikai pirkstiņus esam iemērkušas starptautiskajās sacensībās. Uz katru spēli laukumā ejam cīnīties par uzvaru. Ne tikai aizbraukt uz turnīru pēc pieredzes, bet cīnāmies. Lai iekļūtu pamatsacensībās, lai uzvarētu kādu spēli tur."

"Šodien noveicās ar saulīti, un nav tādi laika apstākļi, kādi bija vakar," par apžēlošanos Alūksnes laika apstākļus paslavēja Anastasija Kravčenoka. "Turpmākais grafiks mums būs smags. Jūlijā būs daudz braukāšanas pa turnīriem. Pret vācietēm un krievietēm jau izjutām pasaules līmeņa pludmales volejbolu un zinām, uz ko mums jātiecas."

Vīriešu turnīrā bija vairāk pāru – trīsdesmit septiņi – un vairāk pārsteigumu. Pirmkārt, par to parūpējās lietainais laiks, kura dēļ kvalifikācijas sacensības tika pārceltas no piektdienas vakara uz sestdienas rītu.

Sacensībās teicami nostartēja ar salīdzinoši zemiem numuriem izsētie lietuvieši Gilberts Kerpe un Patriks Stankevičus (19. numurs), kā arī Latvijas izlases dalībnieks zāles volejbolā Matīss Gabdulļins, kurš "Ergo Open" debitēja kopā ar Arni Reliņu (22. numurs).
Kerpe un Stankevičus kā viens no septiņiem Lietuvas duetiem sacensībās jau iepriekšējā posmā Rīgā aizcīnījās līdz ceturtajai vietai. Alūksnē uzvarai kvalifikācijas otrajā kārtā viņi pievienoja vēl trīs, tai skaitā pār "Ergo Open" otrā posma Jūrmalā bronzas medaļniekiem – labāko Igaunijas duetu Kusti Nilvaku un Martu Tīsāru, kuri Alūksnē izlikti ar augsto 3. numuru, - 2:0 (21:14, 21:19). Vēlāk lietuvieši nokļuva līdz pat finālam, pusfinālā ar 2:0 (21:16, 21:17) apspēlējot turnīra otro pāri Aleksandrs Solovejs/Toms Šmēdiņš (VPVK Bloks).

Arī Reliņš un Gabdulļins pēc uzvaras kvalifikācijas turnīrā aizcīnījās līdz pusfinālam, astotdaļfinālā apspēlējot ar 4. numuru izliktos Armandu Āboliņu un Atvaru Vildi – 2:1 (21:17, 19:21, 21:14). Viņus pusfinālā apstādināja tikai turnīra galvenie favorīti Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža (O-sands/MPSK), kuriem nācās piekāpties ar 0:2 (18:21, 11:21). No citu duetu snieguma jāizceļ Viktora Koržeņeviča un Toma Benjava (13.) un Riharda Finstera un Rinalda Aišpura (5.) palikšana bez uzvarām savā grupā.

Cīņā par 3. vietu sākumā labāk laukumā jutās Toms Šmēdiņš un Aleksandrs Solovejs, izvirzoties vadībā ar 10:7. Tomēr turpmāk notikumus laukumā diktēja Matīss Gabdulļins un Arnis Reliņš, kuri nospēlēja praktiski bez kļūdām, kamēr Solovejam šī nebija veiksmīgākā diena – 2:0 (18, 16) Reliņa un Gabdulļina labā.

Abi bronzas medaļnieki priekšroku pirms fināla deva Pļaviņam un Regžam. Mārtiņš ar Haraldu arī uzvarēja. Ne tik pārliecinoši kā Tīna ar Anastasiju, bet otrajā posmā pēc kārtas viņi bija stabilākie, apspēlējot Kerpi un Stankeviču ar 2:0 (21:14, 23:21). Tiesa, 2. seta beigās latvieši atslābinājās, un lietuvieši uzreiz vairāku punktu deficītu likvidēja – 19:19, taču seta galotnē meistarīgāki bija Pļaviņš ar Regžu, punktu turnīram uzbrukumā pieliekot Pļaviņam.

"Ar labām emocijām uz Alūksni atbraucām, ar labām arī aizbrauksim," apmierināts ar labi padarītu darbu bija Mārtiņš Pļaviņš, kurš atzīmēja kaimiņu pludmales volejbolistu klātbūtnes pozitīvo efektu: "Ļoti labi, ka pie mums brauc lietuvieši. Tas paaugstina sacensību kvalitāti, un ir lielāka dažādība. Labi, ka pie mums brauc igauņi, Ventspilī bija zviedri. Arī kaimiņos ir saceltas ziemas pludmales volejbola halles, un visi progresē. Spēlēsim arī Latvijas čempionāta finālposmā. Ja vien nebūsim pasaules meistarsacīkšu pusfinālā."

"Pasaules čempionātā Vīnē cīnīsimies par uzvaru katrā spēlē un centīsimies sasniegt iespējami labāko rezultātu," jūtams, ka arī Haraldam Regžam nekas nebūtu pretī aizkavēties Vīnē.

Šosezon Latvijas čempionātā ERGO OPEN 2017 pludmales volejbolisti sacentīsies piecos posmos un finālā. Skatītāji Latvijas čempionāta posmus vīriešu un sieviešu duetiem varēs vērot arī Rīgā, Alūksnē un Saulkrastos, bet čempionāta fināls no 4. līdz 6. augustam notiks Jūrmalas pludmales centrā, kur divas nedēļas pēc ERGO OPEN fināla norisināsies arī Eiropas čempionāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!