Foto: DELFI
Maija nogalē Eiropas čempionāta posmā "Jūrmala Masters" piedalīsies gandrīz visi kontinenta labākie "bīčisti", sacensību kopējais budžets pārsniedzis pusmiljonu eiro, bet nākotnē rīkotāji cer uz vēl augstāka līmeņa sacensību rīkošanu.

Eiropas čempionāta posms "Jūrmala Masters" Majoru pludmalē pie "Baltic Beach Hotel" risināsies no 20. - 24. maijam. Pagājušajā gadā pirmo reizi Jūrmalā risinājās CEV "Sattellite" turnīrs, bet šogad Jūrmala uzņems jau Eiropas čempionāta "Masters" turnīru. Tas būs lielākais pludmales volejbola turnīrs Baltijas valstīs pēdējos gados.

Dalībai turnīrā pieteikušies negaidīti daudz sportistu - 75 dueti. Pamatturnīrā gan piedalīsies tikai 24 pāri, bet kvalifikācijā vēl 32 dueti. Pārējie dueti cīnīsies valstu kvotu atlases sacensībās, kas jau solās būt intriģējošas un aizraujošas.

Otrdien notikušajā preses konferencē Jūrmalas mērs Gatis Truksnis uzsvēra, ka tas būs ne tikai sporta notikums, bet vispār notikums pilsētas dzīvē. Truksnis norādīja, ka tajās dienās Majoros plānoti svētki, tāpēc izklaidi sev atradīs gan lieli, gan mazi pilsētas viesi.

Savukārt Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis norādīja, ka LOK šīs sacensības jau vērtē ar skatienu uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. "Neslēpsim, ka ar pludmales volejbolu saistām zināmas cerības Rio, tāpēc nav šaubu par labu līmeni sacensībās Jūrmalā. Te arī sāksies cīņa par punktiem reitingā cīņā par olimpiskajām ceļazīmēm, kas vēl vairāk sacensības padara spraigākas. Rīkotāji jāpaslavē par uzdrīkstēšanos, jo rīkot turnīru maijā Latvijā tomēr ir diezgan riskanti, jo nav garantijas par ideāliem laika apstākļiem. Ceru, ka Jūrmalā mūsu "bīčisti" pacels latiņu pietiekami augstā līmenī un to nenolaidīs līdz pat Rio."

Tikmēr Latvijas Volejbola federācijas (LVF) prezidents Atis Sausnītis neslēpa nodomus kādreiz Jūrmalā rīkot arī augstāka līmeņa turnīrus. "Pēcolimpiskajā sezonā 2017.gadā ceram te rīkot jau Eiropas čempionāta finālturnīru, pēc tam varbūt pasaules tūres "Open", tad jau "Grand Slam" un varbūt arī pasaules čempionātu."

Sacensību rīkotājs un idejas iniciators Andris Blaka informēja, ka klātienē sacensības plāno apmeklēt ne tikai vadošie Eiropas volejbola dzīves cilvēki, bet arī pasaules pludmales volejbola amatpersonas. Tā kā turnīrs, salīdzinot ar pērno gadu, spēris soli uz priekšu klasifikācijā, tad arī izmaksas augušas. Šogad turnīra kopējais budžets būs 600 000 eiro, bet sportisti cīņā smiltīs sadalīs 25 000 eiro lielo balvu fondu. Turnīra pirmajās dienās, kad risināsies valstu kvotu un kvalifikācijas sacensības, kā arī grupu sacensības, ieeja līdzjutējiem būs bez maksas. Savukārt 23. un 24. maijā, kad notiks izšķirošās spēles, ieejas biļešu cena būs attiecīgi 10 un 15 eiro. Ieejas biļete uz abām dienām maksās 20 eiro.

Latvijas labākie pludmales volejbolisti Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš atklāja, ka dalībai nav pieteikušies kādi 3-4 no vadošajiem Eiropas duetiem, bet pārējie visi spēcīgākie spēlēs, tāpēc būs grūti atkārtot pērno gadu, kad finālā spēlēja divi Latvijas dueti. "Neslēpšu un aicināšu skatītājus nākt jau ar pirmajām dienām uz Jūrmalu, jo turnīrs solās būt ļoti aizraujošs. No daudzām spēcīgām valstīm pieteikušies vairāki dueti, tāpēc valstu kvotu sacensībās būs jau spraigas cīņas. No Latvijas pieteikušies astoņi dueti, tāpēc vietējo cīņas arī būs sīvas jau no pirmās dienas," saka Šmēdiņš. "Protams, ka gribam uzvarēt un to arī centīsimies izdarīt, bet nebūs viegli. Domāju, ka pērnā gada "Latvijas finālu" šogad būs grūtāk sasniegt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!